Ook op blikjes komt 15 cent statiegeld, maar vanaf 2023


Per 1 januari 2023 zit er statiegeld op blikjes om zwerfafval tegen te gaan

Statiegeld – Niet alleen op plastic flesjes komt statiegeld, ook op blikjes moeten Nederlanders vanaf 2023 15 cent statiegeld gaan betalen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. De maatregel is volgens de staatssecretaris noodzakelijk omdat de hoeveelheid zwerfafval niet is afgenomen, maar juist is toegenomen.

De horeca en kleine verkooppunten hoeven de blikjes niet in te nemen. Die taak ligt bij de supermarkten en producenten. Plastic flesjes krijgen al vanaf 1 juli dit jaar te maken met statiegeld en moeten vanaf dat moment ook kunnen worden ingeleverd bij de grotere tankstations langs de snelweg.

De statiegeldregeling voor blik gaat over twee jaar in, zodat de bedrijven binnen de sector zich goed kunnen voorbereiden. Van Veldhoven wil een einde maken aan de enorme berg afval die jaarlijks in de bermen belandt van de wegen. Jaarlijks zijn dat volgens de staatsecretaris zo’n 150 miljoen blikjes. Dat staat gelijk met 25 Olympische zwembaden.

Vorig jaar deelde de Van Veldhoven een waarschuwing uit aan de sector dat indien het zwerfafval in de loop van 2021 niet met 70 procent zou zijn gedaald ten opzichte van 2017 de statiegeldregeling zou ingaan. Uit de jongste cijfers blijkt nu dat in 2020 het aantal blikjes in het milieu met 27 procent is toegenomen en dat er dus geen sprake is van een dalende trend.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

GS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes

Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden...

Lees bericht


Tomra lanceert API voor digitale statiegeldbon

Statiegeld -  Emballage-automatenfabrikant Tomra heeft haar Digital Payout API voor een digitale statiegeldbon gelanceerd. De API zorgt ervoor dat consumenten die hun drankverpakkingen inleveren voor recycling, hun statiegeld terug kunnen krijgen via de app van de betreffende retailketen, in plaats van via een geprinte statiegeldbon.

Lees bericht

Vijf grootste stations gaan plastic flesjes innemen

Statiegeld - Vanaf september kunnen reizigers op de vijf grootste treinstations in Nederland hun plastic flesjes met statiegeld inleveren. Op ieder flesje zit namelijk sinds 1 juli dit jaar 15 eurocent statiegeld. De inlevermachines zijn ook geschikt voor het inzamelen van blikjes, waar vanaf 31 december 2022 statiegeld op zit.

Lees bericht

Ruime Kamermeerderheid wijst vleestaks af

Vleestaks – Een Kamermeerderheid wijst net als de vleessector zelf een vleestaks af. Tegenstanders van een extra belasting op vlees zijn van mening dat boodschappen al duur genoeg zijn en de vleessector zelf is van mening dat de vleestaks contraproductief werkt.

Lees bericht


© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid