‘Ouders willen meer tijd voor een gezonde schoollunch’


Presentator Teun van de Keuken in het t-programma Pointer / Foto bij: KRO-NCRV

Peiling – Kinderen krijgen vaak niet meer tijd dan een kwartier voor hun schoollunch. Ouders vinden die tijd veel te kort en zouden die korte lunch graag vervangen zien door een rustiger en ook meer gezonde lunch op school. Dat blijkt uit een peiling van journalistiek onderzoekplatform Pointer, een programma van KRO-NCRV, en stichting Ouders & Onderwijs.

Uit de peiling blijkt dat inmiddels 9 op de 10 kinderen op school luncht. Dat wordt mede veroorzaakt door het feit dat scholen sinds 2006 hun eigen schooltijden mogen bepalen. Veel scholen kiezen voor een korte lunchpauze. De helft van de ondervraagde ouders geeft aan dat hun kind een kwartier krijgt voor het middageten. Die tijd wordt door twee derde van de ondervraagden te korte te worden gevonden. Zo schrijft een ouder daarover: “De kinderen moeten het eten naar binnen schrokken in een recordtempo en dat gebeurt ook niet in alle rust: de tv staat aan.”

Niet blij

Ouders van de kinderen die in een kwartier moeten eten zijn daar dan ook niet altijd blij mee. “Ik zou onze kinderen wel iets meer tijd gunnen om rustig te eten”, schrijft een ouder. Bij een half uur of langer lunchpauze zijn ouders vaak wel tevreden. Over de vraag of ouders een gezonde schoollunch zouden willen, zoals dat bijvoorbeeld in Zweden, Finland en Frankrijk gebruikelijk is, zijn ouders verdeeld: 38 procent is tegen, 44 procent is vóór. De overige ouders zijn er nog niet uit.

Experiment

In Limburg is de afgelopen jaren al uitgebreid geëxperimenteerd met de gezonde schoollunch en een beweegprogramma om de gezondheid van kinderen te bevorderen en overgewicht tegen te gaan. Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid schreef begin december aan de Tweede Kamer dat hij verkent hoe meer scholen hiermee aan de slag zouden kunnen.

De uitzendingen van Pointer over dit onderwerp zijn op 29 januari en 12 februari om 22:10 uur bij KRO-NCRV op NPO2.

Bron: KRO-NCRV/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Doelstellingen terugdringen voedselverspilling niet gehaald’

Onderzoek - Ondanks de doelstelling van de overheid om twintig procent minder voedsel te verspillen tussen 2009 en 2015, wordt er geen vooruitgang geboekt. Nog geen procent van de doelstelling is waargemaakt. Dat meldt De Monitor (KRO-NCRV) zondagavond in de uitzending. Het onderzoeksprogramma onderzocht onder supermarkten, consumenten, producenten en de overheid wie de grootste voedselverspillers zijn en waarom het zo moeilijk is...

Lees bericht
© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid