‘Overhaast genomen besluit leidt tot tekort van 2500 bezorgers’


Bezorgdienst - Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken, zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Dat stelt vakvereniging Professionele Frituurders (ProFri).

Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan minimaal 16 jaar moeten zijn. De maatregel werd direct – twee dagen na het besluit – op 1 juli ingevoerd. Dit betekent dat frituurspeciaalzaken duizenden maaltijdbezorgers van 15 jaar op straat moeten zetten.

‘Onbehoorlijk bestuur’

Het was bekend dat staatssecretaris Van Ark 16 jaar als minimum leeftijd zou invoeren voor maaltijdbezorging. De Tweede Kamer had hierom eerder dit jaar via een motie gevraagd. De algemene verwachting was evenwel dat invoering nog wel even op zich zou laten wachten, omdat het beleid eerst zou worden voorbereid. Nu bedrijven zo weinig tijd hebben gehad, spreekt ProFri-directeur Frans van Rooij in dit kader van ‘onbehoorlijk bestuur’. De streefdatum van 1 juli wordt weliswaar ergens in de beleidsbrief genoemd, maar je kunt niet verwachten dat ondernemers die stukken kennen, aldus de kritiek.

Vakantiebaan

ProFri heeft deze week vergeefs bij de staatssecretaris aangedrongen op een overgangstermijn van tenminste drie maanden, tot 1 oktober aanstaande, maar dit voorstel is van de hand gewezen. Volgens ProFri hebben al veel ondernemers afspraken gemaakt met 15-jarige bezorgers als vakantiebaan.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws


Corona kost frituurzaken 182 miljoen omzet

Analyse - De coronacrisis heeft de frituurspeciaalzaken van Nederland tot en met juni ongeveer 182 miljoen euro aan omzet gekost ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Tijdens de corona-lockdown van half maart tot en met mei bedroeg het omzetverlies 45,3 procent. In de versoepelingsmaand juni was dit bijna 20 procent ten opzichte van juni 2019. Dit blijkt uit een groot corona-onderzoek van vakvereniging...

Lees bericht

ProFri wil overgangstermijn verbod 15-jarige maaltijdbezorgers

Politiek – ProFri, de belangenvereniging voor professionele frituurders, verzoekt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een overgangstermijn in te stellen voor bezorgers van 15 jaar. Gisteren werd bekend gemaakt dat het frituurspeciaalzaken, bezorgrestaurants en andere maaltijdbezorgers vanaf 1 juli niet langer is toegestaan medewerkers jonger dan 16 jaar in te zetten voor commerciële maaltijdbezorging.

Lees bericht‘Branches zien onduidelijkheden bij noodverordeningen’

Coronamaatregelen – De brancheorganisaties Vereniging Chinees-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), vakvereniging Professionele Frituurders (ProFri) en Nederlands Horeca Gilde (NHG) luiden de noodklok omdat er zoveel onduidelijkheid bestaat over de begrippen ‘zelfstandige functie’ en of ‘afzonderlijke ruimtes’ in horecabedrijven, dat de regels overal verschillend worden uitgelegd.

Lees bericht

Patrick Nieuwveld in dienst van Bidfood

Benoeming – Voormalig cafetariaondernemer Patrick Nieuwveld treeft per 31 augustus in dienst van Bidfood. Vanuit de vestiging in Schiedam gaat hij fastserviceondernemers adviseren en zorgen voor ‘new business’.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid