Pilot met nieuw voedingsconcept bij Martini Ziekenhuis
Zorg - Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft op twee verpleegafdelingen in de maand november een pilot gedraaid met een nieuw voedingsconcept. Tijdens de proef hadden patiënten een keuzemenu voor zes eetmomenten per dag. Dat meldt het Martini ziekenhuis op de site.
Ook in de maaltijden werden aanpassingen gedaan. Zo werden zij voorzien van extra energie en eiwitten zodat het herstel na een operatie werd bespoedigd. Volgens het ziekenhuis is dat belangrijk omdat veel patiënten door hun ziekte of herstel weinig eetlust hebben, terwijl zij zich door voeding juist wel fitter gaan voelen.
Patiënten waren over de proef heel tevreden, constateert Ruud Peters, projectmanager Patiëntenvoeding. ‘Ze voelen zich echt verrast en verwend door de nieuwe maaltijden. Ook de uitbreiding van het aantal eetmomenten van drie naar zes keer dag is een succes: patiënten geven aan dat zij hierdoor minder moeite hebben met eten’.
Het Martini Ziekenhuis verwacht dat het nieuwe voedingsconcept begin volgend jaar ook op alle andere verpleegafdelingen wordt doorgevoerd. Volgens Jos Nijhof, directeur Facilitair Bedrijf past het concept bij het streven van het ziekenhuis om de patiënt meer regie te geven, en in samenspraak te bepalen wat bijdraagt aan een sneller herstel.
Samen
Nieuw is ook dat patiënten, waar mogelijk, samen met hun naaste kunnen eten. Dat is weliswaar tegen betaling, maar komt het herstel ten goede omdat het gezellig is. Het ziekenhuis gaat de komende tijd voorbereidingen en verbouwingen organiseren om het maaltijdenconcept definitief door te voeren.
Bron: Martini Ziekenhuis/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Bonduelle Foodservice start pilot met Health Food Wall
Samenwerking - Bonduelle Foodservice Benelux en Health Food Wall gaan samenwerken. Bonduelle gaat producten aanleveren voor de koelkasten die op verschillende plaatsen staan opgesteld.
Lees berichtMora komt met mini-snacks voor horecalocaties zonder friteuse
Introductie – Snackproducent Van Geloven speelt met de introductie van de Mora Oven & Airfryer Mini Mix in op de groeiende van ovenbereide snacks voor horecalocaties zonder friteuse. De mix bevat een selectie van bekende Mora snackklassiekers zoals de Mini frikandellen, Rundvlees bitterballen, Kipnuggets en Goudse kaasballetjes.
Lees berichtVan Gelder gaat plantaardig maatwerk leveren
Introductie – Groente en fruitbedrijf Van Gelder in Ridderkerk gaat plantaardig maatwerk leveren voor horecaondernemers. Het gaat om duurzame, gezonde en plantaardige producten voor de zorg- en horecasector.
Lees berichtOpsplitsen ZorgTotaal in Zorg & food en Zorg & ICT goede zet
Vakbeurzen - Eigenlijk is er maar relatief weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar van 8 tot en met 11 april worden voor de eerste keer de drie vakevents Zorg & food, Zorg & facility en Zorg ICT gezamenlijk gehouden als opvolger van de vroegere beurs ZorgTotaal. Dat wil niet zeggen dat belangstellenden de weg naar de Jaarbeurs in Utrecht niet wisten te vinden. In tegenstelling....
Lees berichtThe Right Meal en SYNDLE bundelen de krachten
Samenwerking - Online diëtistenpraktijk The Right Meal gaat samenwerken met organisatieadvies- en trainingsbureau SYNDLE. Beide partijen spelen een rol in het optimaliseren van voeding in de zorg, waarbij SYNDLE zich richt op zorginstellingen en The Right Meal op de individuele thuissituatie.
Lees berichtNieuwe norm gezonder en duurzamer voedingsaanbod zorg
Zorg - Goede Zorg Proef Je heeft dinsdag de nieuwe norm vastgesteld voor een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in ziekenhuizen. De factsheet is ontwikkeld in samenwerking met stichting Alliantie Voeding in de Zorg, het Voedingscentrum en een aantal voorhoedeziekenhuizen, op initiatief van Vermaat.
Lees bericht