Pilot met nieuw voedingsconcept bij Martini Ziekenhuis


Proefkoken in de keuken van het Martini Ziekenhuis in Groningen / Foto bij: Foto eigendom Martini Ziekenhuis

Zorg - Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft op twee verpleegafdelingen in de maand november een pilot gedraaid met een nieuw voedingsconcept. Tijdens de proef hadden patiënten een keuzemenu voor zes eetmomenten per dag. Dat meldt het Martini ziekenhuis op de site.

Ook in de maaltijden werden aanpassingen gedaan. Zo werden zij voorzien van extra energie en eiwitten zodat het herstel na een operatie werd bespoedigd. Volgens het ziekenhuis is dat belangrijk omdat veel patiënten door hun ziekte of herstel weinig eetlust hebben, terwijl zij zich door voeding juist wel fitter gaan voelen.

Patiënten waren over de proef heel tevreden, constateert Ruud Peters, projectmanager Patiëntenvoeding.  ‘Ze voelen zich echt verrast en verwend door de nieuwe maaltijden. Ook de uitbreiding van het aantal eetmomenten van drie naar zes keer dag is een succes: patiënten geven aan dat zij hierdoor minder moeite hebben met eten’.

Het Martini Ziekenhuis verwacht dat het nieuwe voedingsconcept begin volgend jaar ook op alle andere verpleegafdelingen wordt doorgevoerd. Volgens Jos Nijhof, directeur Facilitair Bedrijf past het concept bij het streven van het ziekenhuis om de patiënt meer regie te geven, en in samenspraak te bepalen wat bijdraagt aan een sneller herstel.

Samen

Nieuw is ook dat patiënten, waar mogelijk, samen met hun naaste kunnen eten. Dat is weliswaar tegen betaling, maar komt het herstel ten goede omdat het gezellig is. Het ziekenhuis gaat de komende tijd voorbereidingen en verbouwingen organiseren om het maaltijdenconcept definitief door te voeren.

 Bron: Martini Ziekenhuis/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nieuw voedingsconcept VersZorgende voor kleinschalige zorg

Zorg - Voor de kleinschalige zorg in Nederland is het voedingsconcept VersZorgende ontwikkeld. Het concept gaat uit dat mensen, de zogeheten VersZorgenden, het proces rond eten en drinken in een woonvorm op zich nemen en zodoende het zorgpersoneel ontlasten. Bij dit proces worden zoveel mogelijk de cliënten van de woonvorm betrokken.

Lees berichtHuuskes biedt nieuw gepersonaliseerd bestelplatform

Zorg – Totaalleverancier Huuskes in Enschede heeft de eigen Huuskes Shop vernieuwd en deze gepersonaliseerd in vier verschillende bestelplatforms. Waar voorheen de klanten allemaal in dezelfde webshop omgeving zaten, worden zij vanaf dit jaar in vier verschillende webshops onderverdeeld: ziekenhuizen, kleinschalig wonen, grootschalige keukens en restaurants & catering.

Lees bericht‘Alliantie wil voeding in de zorg gezonder en duurzamer maken’

Zorg - “Samen eten en drinken in de gezondheidzorg gezonder en duurzamer, oftewel ToekomstProef, maken.” Deze missie heeft een aantal partijen uitgesproken tijdens een duurzaam ontbijt op 13 september jl. bij Van Gelder Groente en Fruit Experience Center. Bedoeling is dat zoveel mogelijk partijen die actief zijn in de zorgsector, zich aansluiten om de stappen in gezonde voeding en duurzaamheid binnen...

Lees bericht

Succesvolle #SAMENZIJN-zorgconcerten van Willeke Alberti

Zorg - Weinig bezoek, veel overuren en een groot tekort aan samenzijn, de bewoners en het medewerkers van zorglocaties hebben een pittige tijd achter de rug. Knorr Professional en de Willeke Alberti Foundation hebben de gemiste gezelligheid ingehaald met maar liefst 6 succesvolle #SAMENZIJN-concerten voor de zorg.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid