Plastic statiegeldflesjes nu in te leveren op stations


In totaal komen er 4 automaten op station Utrecht Centraal waar reizigers lege plastic flesjes kunnen inleveren

Stations – Reizigers op Utrecht Centraal kunnen vanaf dinsdag hun lege flesjes plastic inleveren op het station. NS is daarmee een van de eerste partijen die in publiek domein lege statiegeldflesjes inzamelt. Uiteindelijk wil NS de reiziger op zo’n 50 stations de mogelijkheid bieden plastic statiegeldflesjes in te leveren. Op ieder klein flesje zit sinds enige tijd 15 eurocent statiegeld. Op grote flessen zelfs 25 eurocent.

De statiegeldflesjes kunnen naast Utrechts CS voor het einde van het jaar ook op de stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal worden ingeleverd. Dat zijn volgens NS al meer dan 15 miljoen kleine plastic flesjes per jaar, die alleen al op deze 5 grote stations worden ingezameld. 

Afvalvrije stations

NS streeft samen met ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar afvalvrije stations in 2040. Een afvalvrij station is een station dat geen restafval kent en waar alles draait op herbruikbare grondstoffen. Door de inzameling van PET-flesjes op stations wordt een belangrijke stap gezet naar afvalvrije stations. Bovendien draagt de stap bij aan de landelijke doelstelling om 90 procent van alle plastic flesjes in te zamelen en opnieuw te gebruiken. Op de vijf grootste stations komen 17 automaten te staan waar statiegeld flesjes ingenomen kunnen worden. De planning is dat daar in 2023 nog eens 17 stations aan toegevoegd worden.

Tikkie 

Reizigers krijgen hun statiegeld terug met Tikkie door met hun mobiel de QR code te scannen. Het geld staat dan gelijk op de rekening. Ook is het mogelijk om het statiegeld via de automaten te doneren aan de Plastic Soup Foundation. De zogenoemde Reverse Vending Machines (inlevermachines) die NS heeft aangeschaft zijn ook geschikt voor de inname van statiegeldblikjes. Zodra het landelijk statiegeld op blik is ingevoerd kunnen er ook blikjes worden ingeleverd bij deze automaten op de stations.

Utrecht CS de eerste

De eerste automaat is geplaatst in de stationshal op station Utrecht Centraal. In totaal komen er 4 automaten op station Utrecht Centraal waar reizigers lege plastic flesjes kunnen inleveren. Dagelijks worden er op station Utrecht Centraal ongeveer 11.000 flesjes weggegooid.

Bron: NS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

innocent sap- en smoothieflessen voortaan in statiegeldsysteem

Statiegeld- De sap- en smoothieflessen van innocent maken voortaan deel uit van het Nederlandse statiegeldsysteem. Dat heeft het merk na veel lobbyen en campagne voeren voor elkaar gekregen. De flesjes van innocent waren al volledig recyclebaar, maar op deze manier hoopt het bedrijf dat nog meer flessen gerecycled worden.

Lees bericht


fritz-kola komt met campagne ‘good never sleeps’

Campagne – fritz-cola komt met een nieuwe campagne. Met het thema ‘good never sleeps’ kiest het Duitse colamerk voor een nieuwe benadering.  Na 18 jaar humoristische en provocerende communicatie kiest de Hamburgse drankenfabrikant nu voor een zelfbewuste imagocampagne, waarin eigen medewerkers de hoofdrol spelen.

Lees bericht

Picnic start pilot met inzamelen potten en flessen voor hergebruik

Online supermarkt – Picnic start op 27 september in de regio Alphen aan den Rijn met het inzamelen van glazen verpakkingen voor hergebruik. De online supermarkt haalt de glazen potten en flessen waar geen statiegeld op zit zelf op bij de klanten thuis. Het gaat om een pilot van tien weken, waarin de bezorgsupermarkt samenwerkt met de Nederlandse startup PAKT.

Lees bericht

Tikkie komt met nieuwe functionaliteit ‘Groepie’

Betalen – Betaalapp Tikkie - in 2016 gelanceerd om het betaalverkeer makkelijker te maken - voegt vanaf maandag een nieuwe functionaliteit toe aan de populaire app. Met ‘Groepie’ kunnen meerdere gebruikers groepsuitgaven bijhouden en verrekenen en zijn groepsbetalingen nog eenvoudiger te regelen.

Lees bericht


Tikkie en Butlaroo gaan samenwerken voor horeca

Samenwerking – Betaalapp Tikkie en Butlaroo, marktleider op het gebied van QR-bestellen in de horeca, sluiten partnership om horeca contactloos bestellen én betalen via QR-code aan te bieden. Beide initiatieven zien de samenwerking als een oplossing voor de tijdsdruk en het personeelstekort in de horeca.

Lees bericht

GS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes

Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden...

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid