Platform ‘kleine eters’ heeft al meer dan 1000 restaurants


Platform – KleinePorties.nl, een platform dat ‘kleine eters’ en restaurants die kleinere gerechten serveren samenbrengt, heeft inmiddels het duizendste restaurant aangesloten. Het platform is een jaar actief en schat in dat Nederland zo’n 5 miljoen ‘kleine eters’ telt. Dat meldt althans Sandra de Blaeij, medeoprichter van de website KleinePorties.nl. Het restaurantplatform heeft inmiddels een landelijke dekking in Nederland en België met de restaurants. Volgens de initiatiefneemster bestaan de vijf miljoen kleine eters niet alleen uit kleine en jonge mensen en ouderen, maar betreft het ook de 12 duizend mensen die een maagverkleining hebben ondergaan en de ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes. Mensen die niet zo veel eten, maar toch hun bord willen leegeten. In de meeste restaurants staan volgens het platform normale porties op het menu. Maar voor veel mensen is dat te veel en te uitgebreid. Die mensen moeten een keuze maken tussen bijvoorbeeld een voor- of een nagerecht. “Maar soms offert ook een tafelgenoot zich op om ‘het bord leeg te eten’,” aldus De Blaeij. 83 miljoen borden In de meeste gevallen gaan de borden halfvol terug naar de keuken, of voelen mensen zich gedwongen om te veel te eten. Volgens De Blaeij worden er op die manier jaarlijks 83 miljoen borden voedsel in de horeca weggegooid, of te wel meer dan 55.000 ton aan voedsel. Door kleine gerechtjes aan te bieden  of keuze te bieden in portiegrootte of garnituur, is deze hoeveel terug te dringen. Verandering Horecaondernemers zien deze verandering bij consumenten en die daar actief mee aan de slag willen kunnen zich bij het platform aansluiten. Inmiddels zijn dat1086 restaurants. Willem de Jong van Bistro Het Smaakhuis in Moordrecht is er daar één van: “Het gemiddelde standaard driegangenmenu is niet meer van deze tijd. Je ziet duidelijk een verandering in de vraag van gasten en er wordt steeds vaker gevraagd naar kleinere porties. Wij serveren al jaren kleine gerechten en hebben daardoor naast tevreden gasten ook fors minder afval.” Ook Brasserie de Vuurtoren in Nijkerk heeft onlangs het foodconcept aangepast om voedselverspilling tegen gaan. Het restaurant serveert uitsluitend nog kleinere gerechten. Volgens eigenaar Eric de Vries zijn de gasten tevreden en ziet hij meer mensen in zijn restaurant terugkomen. Inspireren Het platform KleinePorties.nl staat van 23 tot en met 25 september op de horecabeurs Gastvrij Rotterdam op het ‘plein’ van HorecaNetwerk om andere restuarants te inspireren ook kleine gerechten te serveren. Bron: @FoodClicks Platform – KleinePorties.nl, een platform dat ‘kleine eters’ en restaurants die kleinere gerechten serveren samenbrengt, heeft inmiddels het duizendste restaurant aangesloten. Het platform is een jaar actief en schat in dat Nederland zo’n 5 miljoen ‘kleine eters’ telt. Dat meldt althans Sandra de Blaeij, medeoprichter van de website KleinePorties.nl. Het restaurantplatform heeft inmiddels een landelijke dekking in Nederland en België met de restaurants. Volgens de initiatiefneemster bestaan de vijf miljoen kleine eters niet alleen uit kleine en jonge mensen en ouderen, maar betreft het ook de 12 duizend mensen die een maagverkleining hebben ondergaan en de ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes. Mensen die niet zo veel eten, maar toch hun bord willen leegeten. In de meeste restaurants staan volgens het platform normale porties op het menu. Maar voor veel mensen is dat te veel en te uitgebreid. Die mensen moeten een keuze maken tussen bijvoorbeeld een voor- of een nagerecht. “Maar soms offert ook een tafelgenoot zich op om ‘het bord leeg te eten’,” aldus De Blaeij. 83 miljoen borden In de meeste gevallen gaan de borden halfvol terug naar de keuken, of voelen mensen zich gedwongen om te veel te eten. Volgens De Blaeij worden er op die manier jaarlijks 83 miljoen borden voedsel in de horeca weggegooid, of te wel meer dan 55.000 ton aan voedsel. Door kleine gerechtjes aan te bieden  of keuze te bieden in portiegrootte of garnituur, is deze hoeveel terug te dringen. Verandering Horecaondernemers zien deze verandering bij consumenten en die daar actief mee aan de slag willen kunnen zich bij het platform aansluiten. Inmiddels zijn dat1086 restaurants. Willem de Jong van Bistro Het Smaakhuis in Moordrecht is er daar één van: “Het gemiddelde standaard driegangenmenu is niet meer van deze tijd. Je ziet duidelijk een verandering in de vraag van gasten en er wordt steeds vaker gevraagd naar kleinere porties. Wij serveren al jaren kleine gerechten en hebben daardoor naast tevreden gasten ook fors minder afval.” Ook Brasserie de Vuurtoren in Nijkerk heeft onlangs het foodconcept aangepast om voedselverspilling tegen gaan. Het restaurant serveert uitsluitend nog kleinere gerechten. Volgens eigenaar Eric de Vries zijn de gasten tevreden en ziet hij meer mensen in zijn restaurant terugkomen. Inspireren Het platform KleinePorties.nl staat van 23 tot en met 25 september op de horecabeurs Gastvrij Rotterdam op het ‘plein’ van HorecaNetwerk om andere restuarants te inspireren ook kleine gerechten te serveren. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Aantal bezoeken buitenshuis nog boven niveaus eerste lockdown

Analyse – De Horeca – inclusief de segmenten  fastservice, vervoer en catering - liggen tezamen -38% lager in P11 (week 41 tot en met  week 44),  in vergelijking met de zelfde periode in voorgaande jaren. Cumulatief gezien tot en met periode P11 is dit -33%. In p4 en P5 lag dit gemiddeld op -56%.

Lees bericht


Gelderland stelt 1 miljoen beschikbaar voor getroffen ondernemers

Overheid - De provincie Gelderland gaat ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrijetijdsector extra helpen door 1 miljoen euro beschikbaar te stellen. De door de coronamaatregelen getroffen bedrijven in deze sectoren kunnen met de voucherregeling ‘Steuntje in de rug’ een bedrag tot 5000 euro inzetten voor adviesdiensten en ondersteuning.

Lees bericht


UFS en Orbisk strijden samen tegen voedselverspilling

Voedselverspilling - Unilever Food Solutions (UFS) en voedselafvalmonitor Orbisk gaan gezamenlijk strijden tegen voedselverspilling in de horeca. De samenwerking sluit aan bij Unilevers ‘Future Foods’ plan, dat de milieu-impact van de voedselketen moet verminderen en mensen gaat helpen met de transitie naar gezondere voedingspatronen.

Lees bericht


Horeca blijft dicht, misschien begin december kleine tussenstap

Corona – ‘De cijfers zijn lager, maar nog altijd te hoog’, met die woorden maakten minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid duidelijk dat het de goede kant opgaat, maar niet goed genoeg om de maatregelen al te veel te versoepelen. In ieder geval niet voor de horeca. Berekeningen over de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames geven aan dat er...

Lees bericht




© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid