Platform ‘kleine eters’ heeft al meer dan 1000 restaurants


Platform – KleinePorties.nl, een platform dat ‘kleine eters’ en restaurants die kleinere gerechten serveren samenbrengt, heeft inmiddels het duizendste restaurant aangesloten. Het platform is een jaar actief en schat in dat Nederland zo’n 5 miljoen ‘kleine eters’ telt. Dat meldt althans Sandra de Blaeij, medeoprichter van de website KleinePorties.nl. Het restaurantplatform heeft inmiddels een landelijke dekking in Nederland en België met de restaurants. Volgens de initiatiefneemster bestaan de vijf miljoen kleine eters niet alleen uit kleine en jonge mensen en ouderen, maar betreft het ook de 12 duizend mensen die een maagverkleining hebben ondergaan en de ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes. Mensen die niet zo veel eten, maar toch hun bord willen leegeten. In de meeste restaurants staan volgens het platform normale porties op het menu. Maar voor veel mensen is dat te veel en te uitgebreid. Die mensen moeten een keuze maken tussen bijvoorbeeld een voor- of een nagerecht. “Maar soms offert ook een tafelgenoot zich op om ‘het bord leeg te eten’,” aldus De Blaeij. 83 miljoen borden In de meeste gevallen gaan de borden halfvol terug naar de keuken, of voelen mensen zich gedwongen om te veel te eten. Volgens De Blaeij worden er op die manier jaarlijks 83 miljoen borden voedsel in de horeca weggegooid, of te wel meer dan 55.000 ton aan voedsel. Door kleine gerechtjes aan te bieden  of keuze te bieden in portiegrootte of garnituur, is deze hoeveel terug te dringen. Verandering Horecaondernemers zien deze verandering bij consumenten en die daar actief mee aan de slag willen kunnen zich bij het platform aansluiten. Inmiddels zijn dat1086 restaurants. Willem de Jong van Bistro Het Smaakhuis in Moordrecht is er daar één van: “Het gemiddelde standaard driegangenmenu is niet meer van deze tijd. Je ziet duidelijk een verandering in de vraag van gasten en er wordt steeds vaker gevraagd naar kleinere porties. Wij serveren al jaren kleine gerechten en hebben daardoor naast tevreden gasten ook fors minder afval.” Ook Brasserie de Vuurtoren in Nijkerk heeft onlangs het foodconcept aangepast om voedselverspilling tegen gaan. Het restaurant serveert uitsluitend nog kleinere gerechten. Volgens eigenaar Eric de Vries zijn de gasten tevreden en ziet hij meer mensen in zijn restaurant terugkomen. Inspireren Het platform KleinePorties.nl staat van 23 tot en met 25 september op de horecabeurs Gastvrij Rotterdam op het ‘plein’ van HorecaNetwerk om andere restuarants te inspireren ook kleine gerechten te serveren. Bron: @FoodClicks Platform – KleinePorties.nl, een platform dat ‘kleine eters’ en restaurants die kleinere gerechten serveren samenbrengt, heeft inmiddels het duizendste restaurant aangesloten. Het platform is een jaar actief en schat in dat Nederland zo’n 5 miljoen ‘kleine eters’ telt. Dat meldt althans Sandra de Blaeij, medeoprichter van de website KleinePorties.nl. Het restaurantplatform heeft inmiddels een landelijke dekking in Nederland en België met de restaurants. Volgens de initiatiefneemster bestaan de vijf miljoen kleine eters niet alleen uit kleine en jonge mensen en ouderen, maar betreft het ook de 12 duizend mensen die een maagverkleining hebben ondergaan en de ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes. Mensen die niet zo veel eten, maar toch hun bord willen leegeten. In de meeste restaurants staan volgens het platform normale porties op het menu. Maar voor veel mensen is dat te veel en te uitgebreid. Die mensen moeten een keuze maken tussen bijvoorbeeld een voor- of een nagerecht. “Maar soms offert ook een tafelgenoot zich op om ‘het bord leeg te eten’,” aldus De Blaeij. 83 miljoen borden In de meeste gevallen gaan de borden halfvol terug naar de keuken, of voelen mensen zich gedwongen om te veel te eten. Volgens De Blaeij worden er op die manier jaarlijks 83 miljoen borden voedsel in de horeca weggegooid, of te wel meer dan 55.000 ton aan voedsel. Door kleine gerechtjes aan te bieden  of keuze te bieden in portiegrootte of garnituur, is deze hoeveel terug te dringen. Verandering Horecaondernemers zien deze verandering bij consumenten en die daar actief mee aan de slag willen kunnen zich bij het platform aansluiten. Inmiddels zijn dat1086 restaurants. Willem de Jong van Bistro Het Smaakhuis in Moordrecht is er daar één van: “Het gemiddelde standaard driegangenmenu is niet meer van deze tijd. Je ziet duidelijk een verandering in de vraag van gasten en er wordt steeds vaker gevraagd naar kleinere porties. Wij serveren al jaren kleine gerechten en hebben daardoor naast tevreden gasten ook fors minder afval.” Ook Brasserie de Vuurtoren in Nijkerk heeft onlangs het foodconcept aangepast om voedselverspilling tegen gaan. Het restaurant serveert uitsluitend nog kleinere gerechten. Volgens eigenaar Eric de Vries zijn de gasten tevreden en ziet hij meer mensen in zijn restaurant terugkomen. Inspireren Het platform KleinePorties.nl staat van 23 tot en met 25 september op de horecabeurs Gastvrij Rotterdam op het ‘plein’ van HorecaNetwerk om andere restuarants te inspireren ook kleine gerechten te serveren. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



KHN en Curaçao Restaurant Association gaan samenwerken

Samenwerking - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Curaçao Restaurant Association (CRA) zijn een samenwerking aangegaan, waarbij Curaçao een nieuwe KHN-afdeling wordt. Dit betekent dat horecaondernemers op Curaçao binnenkort kunnen profiteren van de diensten van het KHN-lidmaatschap.

Lees bericht

Sligro ziet omzet en resultaat verder herstellen

Groothandel - De omzet van de Sligro Food Groep over het eerste halfjaar 2022 bedroeg €1.129 miljoen, een toename van 43,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. In Q2 wist de groep een groei te realiseren van 43,7%. De nettowinst over het eerste halfjaar kwam uit op €23 miljoen.

Lees bericht

ABN AMRO: ‘Consumentenbestedingen gaan in 2023 afvlakken’

Analyse - Voedsel is in juni 11,2 procent duurder dan een jaar geleden. Deze ongekende prijsstijging is het gevolg van hogere energie- en grondstofkosten voor ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie. ABN AMRO verwacht in een analyse dat de prijstoename nog niet ten einde is, maar dat in 2023 dalende consumentenbestedingen de stijging zullen afvlakken.

Lees bericht


Tikkie en Butlaroo gaan samenwerken voor horeca

Samenwerking – Betaalapp Tikkie en Butlaroo, marktleider op het gebied van QR-bestellen in de horeca, sluiten partnership om horeca contactloos bestellen én betalen via QR-code aan te bieden. Beide initiatieven zien de samenwerking als een oplossing voor de tijdsdruk en het personeelstekort in de horeca.

Lees bericht

ABN AMRO: ‘Druk op leisure en food gaat toenemen’

Analyse - Hoewel de economie er nog relatief goed voor staat, verwacht ABN AMRO in een analyse dat de druk op de industrie, leisure, retail, food en bouw in de tweede helft van 2022 gaat toenemen. Rentestijgingen en oplopende prijzen voor grondstoffen liggen aan die druk ten grondslag, net als de dure energieprijs.

Lees bericht



© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid