Prijs kopje koffie in 10 jaar tijd met 40% gestegen


Een cappuccino buiten de deur is nauwelijks duurder dan een kopje koffie / Foto bij: YB

Koffie – De gemiddelde prijs van een kopje koffie buiten de deur is € 2,62. Dit is een stijging van 40% in 10 jaar. In 2012 betaalden consumenten gemiddeld nog € 1,87 voor een kop koffie in de horeca. Dit blijkt uit een analyse van beslist.nl naar de Nederlandse koffieprijzen.

Sommige resultaten zijn bijzonder. Zo kost een gemiddelde cappuccino maar een paar eurocent meer dan een gewone koffie (€ 2,64). Kies je voor een espresso, dan betaal je momenteel iets minder (€ 2,48), zo blijkt uit de analyse.

Friesland koffiekoploper

Beslist zocht ook uit waar de grootste koffieliefhebber zitten. Dat werd gedaan door het aantal koffiezaken af te wegen het aantal inwoners. In Nederland zijn er gemiddeld 0,36 koffiezaken per 10.000 inwoners, maar lokaal zijn de verschillen groot. Zo zijn er in Friesland bijna dubbel zoveel koffietenten te vinden (0,65 per 10.000 inwoners). Hiermee is Friesland dan ook dé koffieprovincie van Nederland.

Lokaal zijn de verschillen nog groter. De waddeneilanden Terschelling en Ameland hebben naar verhouding het grootste aanbod van koffiezaken. Op het vasteland zijn relatief gezien de meeste koffietentjes per 10.000 inwoners te vinden in de gemeente Baarle-Nassau. Van de grote steden scoort Maastricht het hoogst met 2,1 koffietentjes per 10.000 inwoners. De top 5 gemeenten met de meeste koffiezaken zijn:

1. Terschelling:  4,1

2.  Ameland:  2,7

3. Baarle-Nassau: 2,2

4. Maastricht: 2,1

5. Amsterdam: 1,9

Havermelkkoffie

Een cappuccino, latte macchiato of een koffie verkeerd: Nederlanders zijn gek op koffiesoorten met melk. Onder koffieliefhebbers die geen melk willen (of kunnen) drinken, is sojamelk of havermelk een populaire keuze. Uit de steekproef blijkt dat tegenwoordig eén op de drie koffietenten deze melkalternatieven aanbiedt. Voor zo’n plantaardige optie betaal je overigens wel een meerprijs van 30 tot 75 eurocent.

Bron: beslist.nl/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Man Met Bril wil ’s werelds eerste koffiehotel openen

Hotel – Het Rotterdamse koffiemerk Man Met Bril Koffie wil in de Maasstad het eerste koffiehotel ter wereld openen. Het koffiehotel met 20 kamers en studio’s moet de deuren openen in de zomer van 2023 aan de Linker Rottekade in Crooswijk.  Initiatiefnemer van het koffiehotel is Paul Sharo van Man, eigenaar van Man Met Bril Koffie.

Lees berichtNestlé wil koffieketen verder verduurzamen met plan 2030

Koffie - Nescafé - het grootste koffiemerk van Nestlé en 's werelds meest gedronken koffie - introduceert een omvangrijk programma met de ambitie de wereldwijde koffieteelt te verduurzamen: Nescafé Plan 2030. Het plan stimuleert de regeneratieve landbouw en moet het CO2-gebruik in de koffieketen verminderen.

Lees bericht

Koffie bij IKEA voortaan ook verkrijgbaar met haverdrank

Formulenieuws - IKEA Nederland biedt klanten en medewerkers vanaf 4 oktober ook de mogelijkheid om koffie te drinken met haverdrank. Door haverdrank als optie aan te bieden naast koemelk, wil het Zweedse woonwarenhuis zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met plantaardige voeding.

Lees bericht


© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid