Private labelbeurs PLMA toont opmars huismerken


Fruitdrankfabrikant Riedel introduceerde ‘Veluws Bronwater’, eigen bronwater voor hotels

Vakbeurzen - Dat huismerken in de lift zitten, was duidelijk te merken op de Private Label Manufacturers Association (PLMA), de grootste private labelbeurs ter wereld. Het was ook de grootste editie ooit in de RAI in Amsterdam. De beurs telde meer dan 30.000 bezoekers en 3.100 exposanten uit meer dan 70 landen. Belangrijkste trend? Toegevoegde proteïne. Geen product nieuw op de markt of er is extra eiwit aan toegevoegd.

Opvallend was ook het grote aantal Duitse en Oostenrijkse exposanten. Traditioneel zijn dit bedrijven die trouw zijn aan de merken die zij vertegenwoordigen, maar blijkbaar is er bij de oosterburen ruimte vrij op de productielijnen om ook meer in te zetten op private label. Nederland is ook altijd sterk vertegenwoordigd op de beurs. De tijd dat grote A-merkproducenten zich ‘schuilhielden’ op de PLMA en zonder duidelijke naamsvermelding meededen, is al lang verleden tijd.

Brood met extra proteïne

Trouwe deelnemer aan de beurs is bakkerij Pandriks in Meppel. Ook als onderdeel van de nieuwe Franse eigenaar Bridor lieten zij zich zien op de private labelbeurs. De bakkerij levert veel producten in private label aan talloze grote retailers als Lidl en Jumbo. Ook zij presenteerde brood met toegevoegde proteïne. Als bakkerij is Pandriks niet de eerste die dat doet, Healthy Bakers, Carezzo en Goedhart gingen Pandriks voor maar die richten zich hoofdzakelijk op de zorgmarkt. En ook Albert Heijn heeft broodjes met extra proteïne in het huisassortiment.

Onzin

De uitzending van Arjan Lubach over de onzin van alle producten met extra proteïne en het achtergrondverhaal in dagblad Trouw over dit onderwerp waren wel onderwerp van gesprek, maar gaven geen aanleiding om terughoudender met de proteïne-innovaties om te gaan. Sterker nog, als de markt er om vraagt dan bieden wij het aan was de stelling bij de meeste aanbieders van proteïneproducten. Of ze nu zuivel, of zoals Riedel met Coolbest met extra proteïne, energiedrinks, candybars of brood in het aanbod hadden zitten. Het lijkt erop dat niemand aan de huidige proteïnerage kan te ontkomen.

Geen biologisch

Wat vreemd genoeg nauwelijks naar voren kwam op de beurs bij de deelnemende bedrijven is biologisch. Het lijkt wel alsof biologisch door de aandacht voor plant-based en proteïne volledig naar de achtergrond is verschoven. Want op het gebied van vegan en plant-based was er genoeg te zien. Probleem met biologisch is ook dat de producten zoals die op de PLMA worden aangeboden erdoor hun biologische achtergrond niet substantieel beter door gaan smaken. Maar opvallend is het wel dat biologisch zo weinig aandacht krijgt. Wel waren er hier en daar fabrikanten te vinden die inspeelden op de Dubai-trend. Trends lijken belangrijker om op in te spelen bij huismerken dan zaken als ecologische noodzaak of natuurbehoud.

Productinnovaties

Fruitdrankfabrikant Riedel introduceerde ook ‘Veluws Spring Water’. Bronwater uit een eigen bron op het bedrijventerrein in Ede. Het water is ondergronds afkomstig van park de Hoge Veluwe. Riedel zet het bronwater in voor hotels die het water onder eigen naam kunnen aanbieden. Het bronwater van Riedel wordt door de grondlagen op een natuurlijke wijze gefilterd.

Snacks

Van Geloven, die net bekend had gemaakt een aantal fabrieken te sluiten, was terug te vinden met een logisch antwoord op die beslissing. In samenwerking met moederbedrijf McCain worden nu snacks aangeboden in snackboxen waarin de producten zitten van Van Geloven en McCain. Hierdoor is het aanbod veel gevarieerder en kan ook de productie gecombineerd worden. De appetizers en snackschalen hebben nu een veel breder productpallet van uienringen, tot plantaardige snacks, zoals gecoate broccoli of bloemkool.

Borek

Naast veel kant-en-klaargerechten, waren er ook bijzondere gerechten te zien zoals de Borek. Deze sticks in diverse varianten is een deeggerecht dat gemaakt wordt in veel landen in het Midden-Oosten en de Balkan. De laaste jaren stijgt de populariteit van dit product ook in Nederland. Borek wordt vaak gemaakt met blader- of filodeeg en kan gevuld worden met kaas, gehakt of groente. Spinazie is een van de vaakst voorkomende groente, maar andere variaties komen ook voor.

PLMA

De PLMA is ondanks het feit dat de beurs zich richt op private label producten een goede afspiegeling van wat zich in de markt van eten en drinken  afspeelt. Niet alleen bij retail, maar ook in foodservice. Steeds vaker bieden de fabrikanten hun producten dan ook aan in grotere verpakkingen, want ook de foodservicevedrijven werken steeds vaker met huismerken

Bron: @FoodClicks

Coolbest met extra proteïne
Pizza's vegan en glutenvrij
Jan Zandbergen Group bracht kwaliteitsburgers van Wagyu rundvlees
Pandriks met brood met proteïne
Snackproducten van Van Geloven en McCain voortaan ook bij elkaar in de borrelbox

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

HOMiES en Interim Food Professionals bundelen krachten

Samenwerking - HOMiES en Interim Food Professionals gaan per 1 januari 2026 een strategisch partnership aan. Samen willen de partijen bouwen aan een sterker netwerk van interim-specialisten in foodservice, gericht op organisaties die behoefte hebben aan tijdelijke professionals met échte praktijkervaring.

Lees bericht


Combigro Helmink Foodservice sluit zich aan bij VHC Groep

Samenwerking - Combigro Helmink Foodservice in Zutphen treedt per 1 januari 2026 officieel toe als volwaardig lid van de VHC Groep. Met deze stap bundelen beide organisaties hun krachten om hun marktpositie te versterken en gezamenlijk te bouwen aan een toekomstbestendige foodserviceorganisatie.

Lees bericht


Eerste Tango-locatie met Bakker Bart officieel geopend

Tankstation - In Deventer is de eerste Tango × Bakker Bart-locatie officieel geopend. Het station, dat sinds juli in gebruik is, combineert een volwaardige broodjeszaak die alles biedt wat je van Bakker Bart gewend bent, vers én lekker, met snellaadvoorzieningen voor elektrische auto’s en traditionele tankmogelijkheden.

Lees bericht






© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid