‘Producent Miami Burger’ start eerste vegan burgerbar


Amsterdam heeft de eerste Miami Burgerbar, waar de consument de kwaliteit van de vegan burgers kan ervaren / Foto bij: Joshua Walter–NocturMax.com

Fastfood – Een hamburger die smaakt als een Big Mac maar die toch volledig vegan is. Een burger die de uitdagende naam draagt van The Big Hack met als ondertiteling: ‘The most famous burger in the world got hacked’ . Dat is niet alleen creatief bedacht, maar legt de lat ook hoog qua verwachting. En dat is precies wat Miami Burger vanuit de restaurantlocatie in de Amsterdamse Leidsekruisstraat wil vertellen: een vegan topproduct, dat kan wedijveren met alle fastfood klassiekers.

Wie gezonder en duurzamer wil eten, moet keuzes maken. En als het aan Miami Burger ligt valt die keuze op ‘burger met friet'. De Brit Tom Bursnall begon samen met zijn compagnon vanuit een tijdelijk restaurant vier jaar geleden met het ontwikkelen van een burger met minder toevoegingen, minder verzadigde vetten, minder zout en minder negatieve impact op het klimaat. Een burger die ook nog eens vegan moest worden. Tijdens de lockdowns werd het product niet alleen verder ontwikkeld en kwamen er ook meerdere varianten bij en ging het bedrijf horecabedrijven beleveren. Inmiddels zijn dat er wereldwijd zo’n 3500, waarvan er zo’n 2500 in Groot-Brittannië. Maandag 2 mei opende het bedrijf een locatie in Amsterdam gericht op bezorging, maar ook met een ‘in-dinning‘ mogelijkheid. Een locatie die bedoeld is, om consumenten te overtuigen van de kwaliteit, want de kernactiviteit van Miami Burger is toch die van leverancier.

Ambitie

De ambitie van Miami Burger is om snel uit te breiden in Europa met vegan fastfood dat zo goed is dat je niets ander meer wilt. Niet alleen omdat ze goed smaken, maar ook omdat de producten een bijdrage leveren aan problemen van overgewicht en het milieu. Voor Bursnall lagen daarin de belangrijkste motivaties om zelf aan de slag te gaan voor een plantbased alternatief voor de vleesvarianten. Hij zag de Britse bevolking steeds dikker worden en de berichten over obesitas waren alarmerend. Maar ook de zwaar bewerkte plantaardige vleesvervangers boden meestal geen alternatief. Want de meeste vleesvrije burgers, worstjes en bacon die hij in de schappen terugvond, zaten boordevol verzadigde vetten als palm- en kokosolie. En ook de gebruikte soja bij de producten was weinig duurzaam omdat het van ver werd ingevlogen. Bursnall wilde dat veranderen met Miami Burger. De burgerproducten haalt nu de meeste producten van dichtbij, zoals de soja uit Duitsland en de tarwe vanuit Nederland.

Proefkeuken

Productontwikkeling vindt plaats vanuit een proefkeuken in London. Als belangrijkste voorwaarden voor het product gelden dat het product lekker moet zijn en dat er geen onnodige en slechte ingrediënten in zijn verwerkt. Onder die technische restricties zijn naast de The Big Hack vegan producten ontwikkeld zoals de Classic Hot & Spicy Miami Burger, een Crispy Fried Chick’n burger en een Smokey BBQ not bacon en de Smoked Streaky Mini Rashers, die op dit moment bij meer dan 3000 restaurants in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Dubai geserveerd worden.

Investeerders

De markt voor plantaardig eten is inmiddels zo gegroeid dat steeds meer investeerders in deze nieuwe markt instappen. Zo ook bij Miami Burger. Sinds begin 2022 is vegan investeerder Loui Blake de CEO van Miami Foods, het bedrijf achter Miami Burger. Blake: ‘In de afgelopen 4 jaar gingen 600% meer mensen plantaardig eten. Maar eerlijk: da’s voor ons niet eens het punt. Plantbased fastfood moet zo goed zijn dat zelfs de grootste burger geek die plantaardige optie verkiest boven het origineel. Vegan als favoriet. Daar moeten we met zijn allen naartoe. Want als de gezondere en duurzamere optie zo gruwelijk goed smaakt, waarom zou je anders kiezen?’

Alternatief

Vanuit Amsterdam moet nu de rest van Europa worden overtuigd. Op de planning staan meerdere burgerbar-locaties in Europese hoofdsteden. De eerste locatie van Miami Burger aan de Leidsekruisstraat wordt gerund door de Amsterdamse horecaondernemer Boyd Baptist. Tijdens de lockdown werke Baptist al een tijd onder de radar als bezorgrestaurant in de hoofdstad. ‘We moeten ‘t alternatief zijn voor de grote namen hier om de hoek. Echt fastfood, maar dan goed’.

Bron: @FoodClicks

Interieur van de eerste Miami Burger-locatie in Amsterdam
Vanuit de burgerbar wil Miami Burger de consument overtuigen

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Meer foodconcepten bij vernieuwde AH Gelderlandplein

Formulenieuws – De vernieuwde Albert Heijn XL Gelderlandplein in Amsterdam heeft na een verbouwing de allernieuwste foodconcepten gekregen en tevens het grootste biologisch en glutenvrij assortiment. De supermarktketen zet hiermee de volgende stap op het gebied van vers, gemak en gezond. Klanten vinden er de Allerhande Keuken met Babacous, een sushibar die is uitgebreid met Aziatisch streetfood en een groot vega...

Lees bericht



PLNT introduceert kant & klare Vegan Beef Wellington

Introductie - PLNT heeft speciaal voor het Paas-assortiment de eerste kant-en-klare Vegan Beef Wellington in Nederland ontwikkeld. Volgens producent Future Food Group in Veenendaal zijn er meerdere initiatieven geweest, maar is er nu een Vegan Beef Wellington die net zo sappig en lekker is als het origineel.

Lees bericht

‘Vooroordelen staat meer plantaardig eten in de weg’

Onderzoek - Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van haverdrankmerk Oatly, laat zien dat Nederlanders veel vooroordelen hebben over elkaars eetgewoonten. Zo denkt 26 procent van de omnivoren in Nederland bijvoorbeeld dat veganisten betweters en ongezond zijn. Dit hokjesdenken staat meer plantaardig eten in de weg. Uit de survey onder een groep van 1062 consumenten verspreid over Nederland blijkt namelijk ook dat 58% van de...

Lees bericht


Vijfde Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel van start

Actieweek – Maandag 7 maart gaat de vijfde editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel van start. De campagne heeft dit jaar voor het eerst de toevoeging ‘& Zuivel’. De campagneweek moet de mensen bewust maken dat het eten van minder vlees en zuivel een positieve impact heeft op het milieu, maar ook gewoon lekker is. De campagne wordt gesteund door tachtig...

Lees bericht

Penne Bolognese voortaan vega(n) bij NS-formule Julia’s

Formulenieuws – NS-formule Julia’s gaat de Penne Bolognese vanaf deze week definitief vervangen voor de vegan-variant. Deze pasta heeft eerder in het assortiment gezeten en komt nu dus terug. De vegan saus op basis van tomaten, fijne groenten, peterselie en rucola zal voortaan zonder rundergehakt bereid worden, maar met eenn vleesvervanger.

Lees bericht



© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid