ProFri: '73% van cafetaria’s vallen buiten de energieregeling'


Frituurzaken hebben wel torenhoge energiekosten, maar komen niet in alle gevallen aan de 12,5% norm / Foto bij: Frituurcentrum

Cafetaria’s - Zeker 73% van de cafetaria’s, snackbars en andere frituurzaken vallen buiten de regeling, maar zitten wel met een torenhoge energierekening. Dat meldt vakvereniging ProFri op basis van een tussentijdse rapportage om de energieproblemen in de cafetariasector in kaart te brengen.

Uit een eerste peiling blijkt dat de gemiddelde energierekening in 2021 nog op 17.336 euro uitkwam, maar nu na alle verhogingen in 2022 uitkomt op 41.591 euro. Een stijging van maar liefst 140%. Hoewel het gaat om de eerste conclusies die ProFri binnenhaalt uit de enquête die eerder eerder deze week is gestart, belooft het niet veel goeds voor de rest van de horeca.

Slechts 27% van de frituurzaken lijkt te voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de regeling van de overheid om MKB’-ers te compenseren. Zij zitten dit jaar boven de 12,5% norm. Maar dit percentage gaat stijl omlaag wanneer blijkt dat voor het berekenen van deze norm alleen de kale prijs van het gas en stroom van toepassing is, waarschuwt ProFri.

Nog eens 13% van de bedrijven zit nu boven de norm, maar vallen buiten de boot, omdat ze minder dan 5000 m3 gas gebruiken en minder dan 50.000 kWh gebruiken. Want dit is nog een extra norm die gesteld gaat worden.

Problemen nemen toe

Vorig jaar hadden 37% van de bedrijven een variabel of flex contract. Nu is dat opgelopen tot 55%. De komende maanden stijgt dit percentage naar 77%. Dus steeds meer ondernemers worden geconfronteerd met een torenhoge energierekening. 23% van de bedrijven heeft een vast contract tot na 2023, waarvan ruim de helft door ProFri geholpen is aan weer een betaalbaardere èn voorspelbare energierekening.

Vraaguitval

Een medium friet kostte in 2021 gemiddeld 2,18. Nu is de prijs gemiddeld 2,50. Een gemiddelde stijging van 0,32 (= 15%) 70% van de respondenten geeft aan dat ze hun prijzen NIET voldoende hebben kunnen verhogen. Slechts 30% vindt zelf van wel. De helft van de ondernemers geeft aan dat er nu al minder klanten in de zaak komen en/of minder besteden per bestelling.

Somber toekomstbeeld

70% van de ondernemers die tot vandaag reageerden geeft aan dat ze door de gestegen kosten met hun verdienmodel in de problemen zijn gekomen. 6% van de respondenten verwacht het einde van het jaar niet te halen en nog eens 32% verwacht in 2023 in de problemen te komen. Slechts een kwart van de ondernemers geeft aan het sowieso te gaan redden.

Het is slechts een tussenbalans die ProFri heeft opgemaakt naar aanleiding van de regeling die de overheid gisteren naar buiten bracht. Het laat volgens de vakvereniging zien dat de regeling, in elk geval voor de 5.700 frituurzaken die Nederland nu nog rijk is, tekort gaat schieten. Tijdens de jaarvergadering van 31 oktober aanstaande presenteert de vakvereniging de resultaten van het onderzoek.

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ProFri pleit bij VWS voor breed gedragen werkgroep overgewicht

Politiek  - ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, wil samen met andere foodbranches en belangenclubs op het gebied van voeding en gezondheid een werkgroep vormen om overgewicht in ons land in te dammen. Dit voorstel deed ProFri tijdens ambtelijk vooroverleg dat gisteren op het ministerie van volksgezondheid (VWS) is gevoerd.

Lees bericht


‘Horeca gedwongen tot accepteren lagere marge’

Onderzoek - Driekwart van de horecaondernemers kan de gestegen inkoopkosten en energieprijzen niet doorberekenen aan klanten. Ze voelen zich gedwongen een lagere marge te accepteren. Dat blijkt uit onderzoek van GROUP7 in opdracht van Foodservice Instituut Nederland (FSIN).

Lees bericht

ProFri laakt wetsvoorstel ‘gemeentelijk snackbarverbod’

Politiek - ProFri, de vakvereniging van frituurbedrijven, laakt het wetsvoorstel dat gemeenten de mogelijkheid geeft nieuwe snackbars uit hun openbare ruimte te weren. Volgens de vereniging is er sprake van ‘grachtengordelpolitiek’, omdat mensen elkaar op dit onderwerp napraten en de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.

Lees bericht

Keurmerk Goed Gefrituurd voor Lekkerrr en De Daltons

Erkenning - Het vakmanschap en bakmanschap van Jan-Willem Voet is bekroond met het keurmerk Goed Gefrituurd van brancheorganisatie ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders. Voets bedrijf Lekkerrr Hoogzandveld in het gelijknamige winkelcentrum in Nieuwegein mag het bijbehorende keurmerkschildje nu uitdragen. Net als Robbert Jan de Veen van de Daltons in Voorthuizen.

Lees bericht


ProFri biedt samen met NHN vaste energieprijzen aan

Energiecontract - Vakvereniging ProFri bood samen met haar energiepartner COMCAM al eerder dit jaar leden energiebundels aan tegen lage tarieven. Met Nieuwe Horeca Nederland (NHN) zet ProFri nu een tandje bij. Naast frituurzaken kunnen ook andere bedrijven aanhaken bij de najaarsbundel. De prijzen voor 2023 en 2024 leveren ondernemers veelal blije gezichten op, volgens ProFri.

Lees bericht

ProFri gaat energiecrisis bij snackbars in kaart brengen

Cafetaria’s - Vakvereniging ProFri start een energie-enquête onder cafetaria’s, snackbars en frituren. De belangenvereniging wil inventariseren hoe groot de problemen zijn bij deze ondernemers als gevolg van de hoge energieprijzen. Volgens ProFri zijn er al tientallen cafetaria’s vanwege de oplopende kosten gestopt en overwegen honderden ondernemers te stoppen.

Lees bericht



© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid