ProFri gaat energiecrisis bij snackbars in kaart brengen


Ook cafetaria's hebben te maken met forse energienota's / Foto bij: ProFri

Cafetaria’s - Vakvereniging ProFri start een energie-enquête onder cafetaria’s, snackbars en frituren. De belangenvereniging wil inventariseren hoe groot de problemen zijn bij deze ondernemers als gevolg van de hoge energieprijzen. Volgens ProFri zijn er al tientallen cafetaria’s vanwege de oplopende kosten gestopt en overwegen honderden ondernemers te stoppen.

Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) zegt nu in kaart te willen brengen hoe groot te problemen zijn. “Honderden lijken met de gedachten te spelen ook hun deuren te sluiten. Maar precies weten we het niet. We hebben harde onderzoeksgegevens nodig om de politiek van snelle steun te overtuigen,” aldus Van Rooij.

De voorman roept alle ondernemers met frituurspeciaalzaken op om de vragen te beantwoorden die in het korte onderzoek worden gesteld. Het gaat om onderwerpen als de hoogte van de maandelijkse energierekening, prijs- en omzetontwikkeling, de energiestress, het soort energiecontract én het jaarverbruik aan energie en gas. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Nederlands Frituurcentrum.

Gasgestookt

De meeste cafetaria’s leunen sterk op hun grote gasgestookte ovens, die vooral tijdens de afhaalpiek in de vooravond moeten beschikken over een grote capaciteit. Van Rooij: “Wij vragen ons af of de overheid wel beseft dat snackbars gerekend moeten worden tot het zogenaamde ‘energie-intensieve midden- en kleinbedrijf’. Als dat besef er niet is, kan het zijn dat de branche naast steunmaatregelen grijpt. Het onderzoek is dus vooral bedoeld om politiek Den Haag van de noodzaak van snelle steun te overtuigen.” Hoewel naam van de ondernemer en naam van het bedrijf wordt gevraagd in de enquete, zullen alle gegevens anoniem worden verwerkt in het eindrapport.

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Anne&Max lanceert planeetaardige trui tijdens Warmetruiendag

Formulenieuws - Franchiseketen Anne&Max lanceert een ‘planeetaardige’ trui op de zeventiende editie van Warmetruiendag op vrijdag 10 februari. Oprichter Wobbe van Zoelen had al eerder aangegeven met een ‘ludiek iets’ en ‘iets passend’ bij de formule te willen komen in het kader van de energiecrisis en de energiebesparing.  Het is de ‘planeetaardige’ trui geworden.

Lees bericht


ProFri pleit bij VWS voor breed gedragen werkgroep overgewicht

Politiek  - ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, wil samen met andere foodbranches en belangenclubs op het gebied van voeding en gezondheid een werkgroep vormen om overgewicht in ons land in te dammen. Dit voorstel deed ProFri tijdens ambtelijk vooroverleg dat gisteren op het ministerie van volksgezondheid (VWS) is gevoerd.

Lees bericht

ProFri laakt wetsvoorstel ‘gemeentelijk snackbarverbod’

Politiek - ProFri, de vakvereniging van frituurbedrijven, laakt het wetsvoorstel dat gemeenten de mogelijkheid geeft nieuwe snackbars uit hun openbare ruimte te weren. Volgens de vereniging is er sprake van ‘grachtengordelpolitiek’, omdat mensen elkaar op dit onderwerp napraten en de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.

Lees bericht

Keurmerk Goed Gefrituurd voor Lekkerrr en De Daltons

Erkenning - Het vakmanschap en bakmanschap van Jan-Willem Voet is bekroond met het keurmerk Goed Gefrituurd van brancheorganisatie ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders. Voets bedrijf Lekkerrr Hoogzandveld in het gelijknamige winkelcentrum in Nieuwegein mag het bijbehorende keurmerkschildje nu uitdragen. Net als Robbert Jan de Veen van de Daltons in Voorthuizen.

Lees bericht


ProFri biedt samen met NHN vaste energieprijzen aan

Energiecontract - Vakvereniging ProFri bood samen met haar energiepartner COMCAM al eerder dit jaar leden energiebundels aan tegen lage tarieven. Met Nieuwe Horeca Nederland (NHN) zet ProFri nu een tandje bij. Naast frituurzaken kunnen ook andere bedrijven aanhaken bij de najaarsbundel. De prijzen voor 2023 en 2024 leveren ondernemers veelal blije gezichten op, volgens ProFri.

Lees bericht
© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid