ProFri laakt wetsvoorstel ‘gemeentelijk snackbarverbod’


ProFri-directeur Frans van Rooij laakt wetsvoorstel dat gemeenten straks mogelijkheden geeft snackbars en fastfoodrestaurants te verbieden

Politiek - ProFri, de vakvereniging van frituurbedrijven, laakt het wetsvoorstel dat gemeenten de mogelijkheid geeft nieuwe snackbars uit hun openbare ruimte te weren. Volgens de vereniging is er sprake van ‘grachtengordelpolitiek’, omdat mensen elkaar op dit onderwerp napraten en de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.

Volgens het wetsvoorstel krijgen gemeenten straks de wettelijke mogelijkheid om nieuwe snackbars en fastfoodrestaurants te weren uit wijken die een obesitasproblematiek kennen of reeds een groot aanbod gemakshoreca hebben. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft hierover een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. ProFri-directeur Frans van Rooij is op zijn zachtst gezegd not-amused hierover en zegt: “Onze branche wordt weer eens misbruikt om snel te scoren.”

Supermarkten

Volgens Van Rooij ligt het aandeel van snackbars in de totale voeding ver onder de één procent. “Door locaties te verbieden jaagt de overheid de jeugd nog meer de supermarkten in,” aldus de directeur. “Daar kun je bij wijze van spreken voor twee euro 2000 kilocalorieën kopen. Nou, dat lukt je bij een snackbar niet”.

Onderbouwing ontbreekt

Wat Van Rooij vooral boos maakt, is het feit dat in drie officiële overheidsrapporten over dit beleid, géén enkele cijfermatige onderbouwing is terug te vinden, als het gaat over de plekken wáár mensen hun kilocalorieën kopen. “Het wetsvoorstel staat bol van de symboliek, maar is niet gestoeld op enige kennis van de etensmarkt,” aldus de ProFri-directeur

Sociaal probleem

Het wetsvoorstel is een uitvloeisel van het Nationaal Preventieakkoord dat vier jaar geleden door veel partijen is ondertekend. Van Rooij onderkent dat overgewicht een probleem is. “Maar het is algemeen bekend dat obesitas veel meer te maken heeft met sociale problematiek, te weinig beweging en de totale levensstijl van jongeren dan met het type voeding dat jeugd tot zich neemt.”

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Blikjes met statiegeldlogo stromen nu al binnen’

Statiegeld – Vanaf 1 april zit er statiegeld op blik en moeten deze blikjes kunnen worden ingeleverd. Dat betekent dat de blikjes met het statiegeldlogo nu al binnenstromen stromen bij supermarkten, NS Stations, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Maandag konden de eerste blikjes met statiegeld worden ingenomen.

Lees bericht




FSIN: ‘Nederland geeft meer geld uit aan eten en drinken’

Analyse - Nederlanders geven steeds meer geld uit aan eten en drinken. In 2023 groeit de foodmarkt naar een omzet €68,9 miljard; dat is een toename van 3,9%. De omzetstijging komt niet alleen door de prijsverhogingen. Consumenten eten en drinken ook vaker buiten de deur en kiezen in de supermarkt steeds meer voor luxe en gemak. Dat blijkt uit de FSIN Beleidsmonitor 2023 die...

Lees bericht


PLUS supermarkten starten met verkoop brood van gisteren

Supermarkt - PLUS zet een volgende stap in de strijd tegen voedselverspilling en start met de verkoop van brood van gisteren. Brood van de versafdeling dat niet op de dag zelf verkocht wordt, kost een dag later 25 cent, 50 cent of 75 cent. Brood van gisteren, is duidelijkherkenbaar door stickers en speciale borden en de volgende dag tot 11.00 uur te koop.

Lees bericht

ProFri pleit bij VWS voor breed gedragen werkgroep overgewicht

Politiek  - ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, wil samen met andere foodbranches en belangenclubs op het gebied van voeding en gezondheid een werkgroep vormen om overgewicht in ons land in te dammen. Dit voorstel deed ProFri tijdens ambtelijk vooroverleg dat gisteren op het ministerie van volksgezondheid (VWS) is gevoerd.

Lees bericht



© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid