ProFri luidt noodklok over hoge energierekening frituurders


Een gemiddelde buurtcafetaria was een jaar geleden 1.200 euro per maand kwijt aan gas en stroom, nu is dat ruim 3.600 euro / Foto bij: ProFri

Cafetaria - De frituurbranche luidt de noodklok vanwege de hoge energiekosten, die door de oorlog in Oekraïne nog verder stijgen. “De rekening is inmiddels onbetaalbaar geworden waardoor veel ondernemers in de problemen komen,” laat de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) weten. De vereniging roept het Ministerie van Economische Zaken daarom op met steunmaatregelen te komen.

"Ondernemers zijn in paniek", zegt Frans van Rooij, directeur van de ProFri. "De energierekening was in sommige gevallen al verdriedubbeld, maar wordt nu echt onbetaalbaar. Door de oorlog in Oekraïne schiet de gasprijs nog verder omhoog. Een gemiddelde buurtcafetaria was een jaar geleden 1.200 euro per maand kwijt aan gas en stroom, nu is dat ruim 3.600 euro. Dit bedrag wordt gezien de huidige ontwikkelingen waarschijnlijk nog hoger. Om die kosten te dekken, zouden cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken hun prijzen met minimaal 20 procent moeten verhogen. De wekelijkse frietmaaltijd zal dus waarschijnlijk duurder worden.”

40% heeft variabel contract

De vakvereniging schat dat zo’n 70 procent van alle frituurzaken, nu of binnenkort, hard wordt geraakt door zeer hoge energierekeningen. “Ongeveer 40 procent heeft een variabel contract en betaalt sinds eind vorig jaar al een hoge prijs. Daarnaast heeft 60 procent een vast contract en daarvan loopt ongeveer de helft dit jaar af. Ook die ondernemers worden op dat moment geconfronteerd met een enorme stijging van de energiekosten. De coronacrisis heeft z’n sporen al achtergelaten en de hoge energieprijzen komen daar bovenop. Daardoor zien sommige ondernemers hun inkomen nog verder teruglopen.”

Oproep

ProFri roept het Ministerie van Economische Zaken op in actie te komen. "Het coronaherstelplan staat al op de agenda om besproken te worden, maar dat is nog niet in gang gezet. Nu worden ondernemers alweer met de volgende crisis geconfronteerd. Meerdere horecazaken krijgen hiermee te maken, maar frituurzaken worden het hardst geraakt. Als er geen steun komt, ben ik bang dat veel bedrijven dit niet overleven," aldus Van Rooij.

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Restaria roept formules op tot vereniging bij ProFri

Cafetaria – “De cafetariabranche moet gezamenlijk de handschoen oppakken om de sector toekomstbestendig te maken,” dat zegt Hans van Ballegooijen, formulemanager van Restaria. De formule verlengde het collectieve lidmaatschap bij de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en roept andere formules op Restaria te volgen.

Lees bericht


ProFri Keurmerk voor Snackpoint De Passage in Wolvega

Cafetaria – ProFri-bestuurslid Marcel van Veen heeft onlangs het Goed Gefrituurd Keurmerk uitgereikt van de vakvereniging aan zijn collega Menno de Koe van Snackpoint de Passage in het Friese Wolvega. ProFri was in De Koe’s bedrijf te gast vanwege een regionale ledenbijeenkomst.

Lees bericht


FEBO maakt werk van Landelijke Opschoondag

Actie – Snackbarformule FEBO maakt werk van de Landelijke Opschoondag op 19 maart. Onder het motto ‘Door samen te werken bereik je meer’ roepen ze klanten en andere geïnteresseerden op een stukje van de straat of wijk op te ruimen.

Lees bericht



Horeca vraagt in spoedoverleg nogmaals om versoepelingen

Actie - Brancheorganisaties in de horeca hebben tijdens een spoedoverleg met minister van Economische Zaken Micky Adriaansens grote zorgen geuit over de situatie die nu ontstaat in de samenleving. Horecaondernemers zijn woedend dat de maatregelen voor onder meer winkels waarschijnlijk worden versoepeld, maar voor horeca niet.

Lees bericht



© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid