ProFri pleit bij VWS voor breed gedragen werkgroep overgewicht
Politiek - ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, wil samen met andere foodbranches en belangenclubs op het gebied van voeding en gezondheid een werkgroep vormen om overgewicht in ons land in te dammen. Dit voorstel deed ProFri tijdens ambtelijk vooroverleg dat gisteren op het ministerie van volksgezondheid (VWS) is gevoerd.
Een dergelijke, breed gedragen werkgroep moet werken aan een gezamenlijk manifest, dat uitmondt in concrete acties die bijdragen aan een gerichte aanpak van overgewicht in ons land, aldus ProFri. De vakvereniging stelt in een stuk dat de basis vormde voor het gesprek met het ministerie: “Het voornemen om te werken aan een wet die expliciet fastfoodzaken verbiedt, is buiten iedere proportie. Er is geen sprake van een level playing field aangezien juist andere sectoren voor het overgrote deel verantwoordelijk zijn voor de consumptie van ongezond voedsel door de jeugd.”
De enige voorwaarde die daarom aan samenwerking wordt gesteld, is voor de vakvereniging dat sprake is van eerlijk beleid. De vakvereniging wijst erop dat de relatie tussen overgewicht onder jeugd en fastfoodzaken laag is. Volgens ProFri komt 90 procent van de kilocalorieën die de schoolgaande jeugd eet, niet uit fastfoodzaken en snackbars, maar uit de supermarkt. Verder stelt de vakvereniging dat prijs de grootste drijver is in het maken van keuzes en de horeca in de regel 300 procent duurder is dan de supermarkt. Dat blijkt ook uit de bezoekerscijfers van snackbars, waaruit naar voren komt dat in de meeste fastfoodzaken het omzetaandeel van schoolgaande jeugd minder dan 3 procent is.
Basis voor dialoog
De vakvereniging overhandigde maandag in Den Haag zijn eigen Pro Friet Manifest aan een ambtenaar van het ministerie. “Met ons zeer geringe aandeel in de totale voeding (circa 0,5 procent) is de Nederlandse frituurbranche op geen enkele wijze de veroorzaker van overgewicht. Maar we willen graag deel zijn van de oplossing,” zegt ProFri-voorman Frans van Rooij. “We hopen en vertrouwen dat dit gesprek en ons voorstel een opmaat is om met de staatssecretaris aan tafel te komen.”
Bron: ProFri/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Jumbo wil ‘anders werken’ met minder mensen
Supermarkt - In het voorjaar van 2024 kondigde Jumbo Supermarkten de plannen aan voor het aanpassen van haar kantoororganisatie, waar een andere manier van werken een belangrijk onderdeel van is. Deze ontwikkeling is onderdeel van de ingeslagen koers ‘Jumbo zoals Jumbo bedoeld is’ wat focust op de unieke kenmerken waarmee het familiebedrijf groot en succesvol is geworden. De organisatie wordt optimaler...
Lees berichtPannenkoekenrestaurants doen het goed
Analyse - Pannenkoekenrestaurants in Nederland doen het goed . Door een efficiënte bedrijfsvoering, aantrekkelijke prijsstelling en gunstige locaties, weten zij blijvend mensen te trekken. Bovendien lijken personeelstekorten in deze branche niet aan de orde te zijn. Dat meldt ABN Amro in een analyse van de leisuremarkt.
Lees berichtDineren met ‘Le Petit Chef’ in Brasserie De Roode Leeuw
Horecaconcept – Amsterdam is een nieuw culinair concept rijker met ‘Le Petit Chef’ in Brasserie De Roode Leeuw. Deze unieke dinershow combineert culinaire hoogstandjes met een verfijnde 3D-cinema. Na shows in onder andere Parijs, Londen en New York, is Amsterdam de volgende locatie waar mensen de show kunnen gaan zien.
Lees berichtING Research: ‘Hand op de knip in horeca is tijdelijk’
Analyse – Ondanks dat de Nederlandse economie fors groeit, was de consument voorzichtig met het uitgeven van geld. Voor een deel is dat volgens ING Research te verklaren door de hoge inflatieperceptie bij de consument, maar ook het slechte weer speelde een rol. Vooral voor de horeca. De ontwikkelingen zijn in ieder geval tijdelijk. Over de tweede helft van het jaar...
Lees berichtVerkoop vleesvervangers cateraars en horeca verdubbeld
Analyse - Plantaardige zuivel en vleesvervangers zijn in de afgelopen twee jaar fors gegroeid binnen foodservice. De totale verkoop van vleesvervangers aan catering en horeca is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld, zo laat ProVeg Nederland weten op basis van cijfers van Foodstep. Met name zuivel werd minder verkocht.
Lees berichtVan Gelder sluit groentespeciaalzaak de Versmarkt
Versmarkt - Na bijna 50 jaar sluit Van Gelder de eigen groentespeciaalzaak de Versmarkt in Ridderkerk. De sluiting markeert het einde van een tijdperk voor dé groentezaak. Dankzij de groentezaak kon Van Gelder een halve eeuw geleden beginnen met het leveren aan een drietal horecaklanten.
Lees bericht