ProFri pleit bij VWS voor breed gedragen werkgroep overgewicht


V.l.n.r. Frans van Rooij (directeur ProFri), Sander Baljé (directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het ministerie van VWS) en Hans Biesheuvel (voorzitter van ondernemersvereniging ONL)

Politiek  - ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, wil samen met andere foodbranches en belangenclubs op het gebied van voeding en gezondheid een werkgroep vormen om overgewicht in ons land in te dammen. Dit voorstel deed ProFri tijdens ambtelijk vooroverleg dat gisteren op het ministerie van volksgezondheid (VWS) is gevoerd.

Een dergelijke, breed gedragen werkgroep moet werken aan een gezamenlijk manifest, dat uitmondt in concrete acties die bijdragen aan een gerichte aanpak van overgewicht in ons land, aldus ProFri. De vakvereniging stelt in een stuk dat de basis vormde voor het gesprek met het ministerie: “Het voornemen om te werken aan een wet die expliciet fastfoodzaken verbiedt, is buiten iedere proportie. Er is geen sprake van een level playing field aangezien juist andere sectoren voor het overgrote deel verantwoordelijk zijn voor de consumptie van ongezond voedsel door de jeugd.”

De enige voorwaarde die daarom aan samenwerking wordt gesteld, is voor de vakvereniging dat sprake is van eerlijk beleid. De vakvereniging wijst erop dat de relatie tussen overgewicht onder jeugd en fastfoodzaken laag is. Volgens ProFri  komt 90 procent van de kilocalorieën die de schoolgaande jeugd eet, niet uit fastfoodzaken en snackbars, maar uit de supermarkt. Verder stelt de vakvereniging dat prijs de grootste drijver is in het maken van keuzes en de horeca in de regel 300 procent duurder is dan de supermarkt. Dat blijkt ook uit de bezoekerscijfers van snackbars, waaruit naar voren komt dat in de meeste fastfoodzaken het omzetaandeel van schoolgaande jeugd minder dan 3 procent is.

Basis voor dialoog

De vakvereniging overhandigde maandag in Den Haag zijn eigen Pro Friet Manifest aan een ambtenaar van het ministerie. “Met ons zeer geringe aandeel in de totale voeding (circa 0,5 procent) is de Nederlandse frituurbranche op geen enkele wijze de veroorzaker van overgewicht. Maar we willen graag deel zijn van de oplossing,” zegt ProFri-voorman Frans van Rooij. “We hopen en vertrouwen dat dit gesprek en ons voorstel een opmaat is om met de staatssecretaris aan tafel te komen.”

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Jumbo test nieuwe servicebalie zonder tabaksverkoop

Supermarkten - Jumbo start in een viertal supermarkten een nieuwe servicebalie, die een antwoord moet geven op het verkoopverbod van tabak in supermarkten volgend jaar. De servicebalie is daarvoor ook op een andere plek geplaatst in de winkel en zit nu voor de kassagroep. Feit is wel dat er geen tabak meer wordt verkocht.

Lees bericht


Winnaars FoodAwards 2023 bekend gemaakt

Verkiezing - Op kasteel Amerongen zijn woensdagavond de jaarlijkse FoodAwards uitgereikt. 12 introducties uit 2022 werden door de jury beloond met een FoodAward. De uitverkiezing van de FoodAwards is een initiatief van FoodPersonality en vond voor de 25e keer plaats.

Lees bericht

ING voorspelt uitdagend jaar voor de horeca

Analyse – Ondanks een laag consumentenvertrouwen, maakt de horeca een goede start in 2023. Consumenten gaven in het eerste kwartaal maar liefst 7% meer uit dan een jaar geleden. Maar voor heel 2023 verwacht ING Research toch problemen en voorziet de bank een uitdagend jaar.

Lees bericht

Cafetariasector laat tot mei groei zien van bijna 10%

Analyse – De cafetaria Nederland laat in de periode tot en met april een groei zien van bijna 10%. Dat groeicijfer is gebaseerd op kassadata van NTF, waar 360 cafetaria’s zijn aangesloten met een aandeel van 20% in de Nederlandse cafetariamarkt, van zowel de verkopen offline als online.

Lees bericht


Recordaantal high tea reserveringen voor Moederdag

Moederdag – Voor Moederdag 2023 zijn er meer high tea reserveringen binnengekomen, dan voor Moederdag vorig jaar. Nu al zijn er 25% meer reserveringen gemaakt fan in 2022. Dat blijkt uit een enquête onder verschillende restaurants en de reserveringsdata van HighTea.nl.

Lees bericht

Cafetaria’s hebben nog veel vragen over verpakkingsregels

Cafetaria’s - Vakvereniging ProFri krijgt veel vragen van ondernemers over de verpakkingsregels die per 1 juli gelden. Volgens directeur Frans van Rooij is er nog veel onduidelijkheid bij ondernemers. “Maar eigenlijk is het heel simpel,” aldus Van Rooij. “Vanaf 1 juli mag je wegwerpverpakkingen die plastic bevatten niet meer gratis verstrekken aan klanten”.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid