ProFri: 'Tijdelijke standplaatsvergunning kan leiden tot oneerlijke concurrentie’


Initiatief van Boerschappen tijdens lockdown om lokale producten te verkopen vanuit foodtrucks

Regelgeving – De belangenvereniging voor professionele frituurders, ProFri, is kritisch over het gemak waarmee gemeenten vergunningen verstrekken voor frietstandplaatsen. De vaste lasten voor deze mobiele foodverkopers liggen beduidend lager dan  de gevestigde horeca en werken op die manier oneerlijke concurrentie in de hand.

“Juist in deze tijd moeten we de bestaande horeca beschermen”, aldus ProFri in een reactie. Volgens de vereniging is het in het verleden vaker voorgekomen dat cafetariahouders en andere horecaondernemers onaangenaam werden verrast doordat plotseling een foodtruck of kraam opdook in de nabijheid van hun bedrijf. Onlangs gebeurde iets dergelijks in Halsteren, waar een oliebollenbakker van de kermis neerstreek en vanuit deze mobiele locatie op korte afstand van een gevestigde zaak met de verkoop van friet en snacks begon. De gemeente kon tegen de tijdelijke vergunning weinig ondernemen omdat de Algemeen Plaatselijke Verordening, de zogenaamde APV, aangeeft dat er in Halsteren ruimte is voor maximaal vier tijdelijke standplaatsen.  In Halsteren geldt die tijdelijkheid voor drie maanden.

Woedend

De plaatselijke ondernemers waren woedend over deze toelichting en lieten dat via Facebook ook duidelijk weten. Zij gaven aan door de coronacrisis alle zeilen te moeten bijzetten en een plotseling opduikende nieuwe concurrent helpt dan niet. ProFri wil nu graag weten of deze problematiek ook in andere gemeenten speelt. Bekend is dat foodtruckondernemers en cateraars met een mobiele wagen ook vanaf bepaalde locaties gestart zijn met de verkoop van friet en snacks. Maar in hoeverre dat leidt tot problemen is niet bekend. Via het meldpuntoneerlijkeconcurrentiehoreca.nl, wil de belangenvereniging hierover meer duidelijkheid krijgen Het meldpunt deed eerder dienst als meldpunt voor de veiligheidsregels rondom het rookverbod. Nu komen er met regelmaat vragen binnen over het vergunningenbeleid van gemeenten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Restaria roept formules op tot vereniging bij ProFri

Cafetaria – “De cafetariabranche moet gezamenlijk de handschoen oppakken om de sector toekomstbestendig te maken,” dat zegt Hans van Ballegooijen, formulemanager van Restaria. De formule verlengde het collectieve lidmaatschap bij de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en roept andere formules op Restaria te volgen.

Lees bericht


ProFri Keurmerk voor Snackpoint De Passage in Wolvega

Cafetaria – ProFri-bestuurslid Marcel van Veen heeft onlangs het Goed Gefrituurd Keurmerk uitgereikt van de vakvereniging aan zijn collega Menno de Koe van Snackpoint de Passage in het Friese Wolvega. ProFri was in De Koe’s bedrijf te gast vanwege een regionale ledenbijeenkomst.

Lees bericht

Antonio Stroes verkoopt deel Kwalitaria aan Antea

Formulenieuws – Antonio Stroes, oprichter en aandeelhouder van cafetariaformule Kwalitaria, heeft een deel van zijn aandelen verkocht aan investeringsmaatschappij Antea. Hiermee gaat het cafetariabedrijf een volgende fase in, die zich richt op overnames en ook gericht is op de zakelijke markt.

Lees berichtFEBO maakt werk van Landelijke Opschoondag

Actie – Snackbarformule FEBO maakt werk van de Landelijke Opschoondag op 19 maart. Onder het motto ‘Door samen te werken bereik je meer’ roepen ze klanten en andere geïnteresseerden op een stukje van de straat of wijk op te ruimen.

Lees bericht

ProFri luidt noodklok over hoge energierekening frituurders

Cafetaria - De frituurbranche luidt de noodklok vanwege de hoge energiekosten, die door de oorlog in Oekraïne nog verder stijgen. “De rekening is inmiddels onbetaalbaar geworden waardoor veel ondernemers in de problemen komen,” laat de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) weten. De vereniging roept het Ministerie van Economische Zaken daarom op met steunmaatregelen te komen.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid