ProFri: 'Tijdelijke standplaatsvergunning kan leiden tot oneerlijke concurrentie’


Tijdelijke standplaats voor foodtrucks. Foto is ter illustratie, maar heeft geen betrekking op de inhoud van dit artikel

Regelgeving – De belangenvereniging voor professionele frituurders, ProFri, is kritisch over het gemak waarmee gemeenten vergunningen verstrekken voor frietstandplaatsen. De vaste lasten voor deze mobiele foodverkopers liggen beduidend lager dan  de gevestigde horeca en werken op die manier oneerlijke concurrentie in de hand.

“Juist in deze tijd moeten we de bestaande horeca beschermen”, aldus ProFri in een reactie. Volgens de vereniging is het in het verleden vaker voorgekomen dat cafetariahouders en andere horecaondernemers onaangenaam werden verrast doordat plotseling een foodtruck of kraam opdook in de nabijheid van hun bedrijf. Onlangs gebeurde iets dergelijks in Halsteren, waar een oliebollenbakker van de kermis neerstreek en vanuit deze mobiele locatie op korte afstand van een gevestigde zaak met de verkoop van friet en snacks begon. De gemeente kon tegen de tijdelijke vergunning weinig ondernemen omdat de Algemeen Plaatselijke Verordening, de zogenaamde APV, aangeeft dat er in Halsteren ruimte is voor maximaal vier tijdelijke standplaatsen.  In Halsteren geldt die tijdelijkheid voor drie maanden.

Woedend

De plaatselijke ondernemers waren woedend over deze toelichting en lieten dat via Facebook ook duidelijk weten. Zij gaven aan door de coronacrisis alle zeilen te moeten bijzetten en een plotseling opduikende nieuwe concurrent helpt dan niet. ProFri wil nu graag weten of deze problematiek ook in andere gemeenten speelt. Bekend is dat foodtruckondernemers en cateraars met een mobiele wagen ook vanaf bepaalde locaties gestart zijn met de verkoop van friet en snacks. Maar in hoeverre dat leidt tot problemen is niet bekend. Via het meldpuntoneerlijkeconcurrentiehoreca.nl, wil de belangenvereniging hierover meer duidelijkheid krijgen Het meldpunt deed eerder dienst als meldpunt voor de veiligheidsregels rondom het rookverbod. Nu komen er met regelmaat vragen binnen over het vergunningenbeleid van gemeenten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsProFri wil inspraak zakelijke gebruikers bij bezorgplatforms

Belangenvereniging - Vakvereniging ProFri vindt dat het platforms van bezorgmaaltijden in Europa verplicht moet worden een inspraakorgaan in te stellen van zakelijke gebruikers zoals frituurbedrijven en restaurants.  De belangenvereniging heeft dat laten weten in een inspraaknota die naar de Europese Commissie is gestuurd.

Lees bericht

NVWA maakt inspecties voortaan openbaar

Inspectie - De inspectiesresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zijn vanaf 1 september openbaar. De resultaten worden vanaf die datum met naam en toenaam van de horecabedrijven expliciet genoemd binnen twee weken nadat de keuring heeft plaatsgevonden.

Lees berichtCorona kost frituurzaken 182 miljoen omzet

Analyse - De coronacrisis heeft de frituurspeciaalzaken van Nederland tot en met juni ongeveer 182 miljoen euro aan omzet gekost ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Tijdens de corona-lockdown van half maart tot en met mei bedroeg het omzetverlies 45,3 procent. In de versoepelingsmaand juni was dit bijna 20 procent ten opzichte van juni 2019. Dit blijkt uit een groot corona-onderzoek van vakvereniging...

Lees bericht
© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid