ProFri wil inspraak zakelijke gebruikers bij bezorgplatforms


Minder bestellingen bij Just Eat Takeaway, maar wel een beter resultaat

Belangenvereniging - Vakvereniging ProFri vindt dat het platforms van bezorgmaaltijden in Europa verplicht moet worden een inspraakorgaan in te stellen van zakelijke gebruikers zoals frituurbedrijven en restaurants.  De belangenvereniging heeft dat laten weten in een inspraaknota die naar de Europese Commissie is gestuurd.

Met haar pleitnota reageert ProFri bij de Europese Commissie op de “openbare raadpleging inzake digitale diensten en online platforms”. De vakvereniging voor frituurspeciaalzaken is kritisch over de bedrijfsvoering van platforms voor bezorgmaaltijden. Volgens ProFri is er geen sprake van gelijkwaardigheid,  ondanks de nieuwe Europese verordening Platform-to-Business (P2B) die juli jongstleden met dat doel van start ging.

Grote invloed

De kritiek van ProFri richt zich met name op de aspecten dat de afhankelijkheid van de zakelijke gebruikers van het platform te hoog zou zijn en het feit dat platforms te weinig transparant zijn over hun werkzaamheden. Hoewel er meerdere bezorgplatforms zijn wordt door ProFri met name stelling genomen richting het platform thuisbezorgd.nl als onderdeel van Just Eat Take Away. Volgens de vakvereniging is sprake van te grote invloed op de dagelijkse gang van zaken bij aangesloten bezorgbedrijven. Als voorbeelden noemt de belangengroep dat frituurspeciaalzaken en restaurants online niet hun eigen menukaarten kunnen beheren en de platforms de identiteit van de aangesloten bedrijven misbruiken voor eigen landingspagina’s op internet. Bij platforms zou bij het hanteren van de eigen algemene voorwaarden ook te veel sprake zijn willekeur.

Transparant

Meer transparantie bij het plaatsen van recensies en het hanteren van algoritmes waardoor sommige bedrijven meer naar voren komen op lijsten dan andere, zou de zakelijke gebruikers helpen. ProFri pleit daarnaast voor een verhaalregeling bij storingen van het platform, omdat veel bedrijven voor hun dagomzet afhankelijk zijn van de maaltijd-intermediairs.

De invloed van bezorgplatforms wordt steeds groter. Alle reden hier kritisch op te zijn en een grotere inspraak te eisen, volgen de belangenvereniging. ProFri heeft daarom specialisten van de Europese Commissie uitgenodigd een werkbezoek te brengen aan één van haar leden, zodat een beeld kan worden gegeven van de dagelijkse praktijk.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht


Thuisbezorgd reikt awards uit aan beste bezorgrestaurants

Verkiezing - Thuisbezorgd.nl reikt jaarlijks de awards uit voor de beste bezorgrestaurants van Nederland. Burgers & Frites uit Rotterdam kwam net als vorig jaar als winnaar uit de bus en ontving de titel: Beste bezorgrestaurant van Nederland. Het was de tiende keer dat de awards werden uitgereikt.

Lees bericht

ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht

Thuisbezorgd.nl verlengt sponsorship met UEFA

Sponsoring - Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, Just Eat Takeaway.com, verlengt haar partnership met de UEFA Champions League, UEFA Europa League en UEFA Europa Conference League tot 2027, waarmee het totale aantal UEFA-competities dat het bedrijf ondersteunt op 11 komt.

Lees bericht


Foodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels

Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid