ProFri wil inspraak zakelijke gebruikers bij bezorgplatforms


Belangenvereniging - Vakvereniging ProFri vindt dat het platforms van bezorgmaaltijden in Europa verplicht moet worden een inspraakorgaan in te stellen van zakelijke gebruikers zoals frituurbedrijven en restaurants.  De belangenvereniging heeft dat laten weten in een inspraaknota die naar de Europese Commissie is gestuurd.

Met haar pleitnota reageert ProFri bij de Europese Commissie op de “openbare raadpleging inzake digitale diensten en online platforms”. De vakvereniging voor frituurspeciaalzaken is kritisch over de bedrijfsvoering van platforms voor bezorgmaaltijden. Volgens ProFri is er geen sprake van gelijkwaardigheid,  ondanks de nieuwe Europese verordening Platform-to-Business (P2B) die juli jongstleden met dat doel van start ging.

Grote invloed

De kritiek van ProFri richt zich met name op de aspecten dat de afhankelijkheid van de zakelijke gebruikers van het platform te hoog zou zijn en het feit dat platforms te weinig transparant zijn over hun werkzaamheden. Hoewel er meerdere bezorgplatforms zijn wordt door ProFri met name stelling genomen richting het platform thuisbezorgd.nl als onderdeel van Just Eat Take Away. Volgens de vakvereniging is sprake van te grote invloed op de dagelijkse gang van zaken bij aangesloten bezorgbedrijven. Als voorbeelden noemt de belangengroep dat frituurspeciaalzaken en restaurants online niet hun eigen menukaarten kunnen beheren en de platforms de identiteit van de aangesloten bedrijven misbruiken voor eigen landingspagina’s op internet. Bij platforms zou bij het hanteren van de eigen algemene voorwaarden ook te veel sprake zijn willekeur.

Transparant

Meer transparantie bij het plaatsen van recensies en het hanteren van algoritmes waardoor sommige bedrijven meer naar voren komen op lijsten dan andere, zou de zakelijke gebruikers helpen. ProFri pleit daarnaast voor een verhaalregeling bij storingen van het platform, omdat veel bedrijven voor hun dagomzet afhankelijk zijn van de maaltijd-intermediairs.

De invloed van bezorgplatforms wordt steeds groter. Alle reden hier kritisch op te zijn en een grotere inspraak te eisen, volgen de belangenvereniging. ProFri heeft daarom specialisten van de Europese Commissie uitgenodigd een werkbezoek te brengen aan één van haar leden, zodat een beeld kan worden gegeven van de dagelijkse praktijk.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Opnieuw dreun voor de horeca, ondernemers woedend’

Coronamaatregelen - De berichten die in de media verschijnen over de verplichte dagelijkse sluiting van de horeca om 19.00 uur leiden tot veel woede bij horecaondernemers. Dat laat althans de Horeca Alliantie weten. Ook Koninklijke Horeca Nederland KHN) riep vandaag in paginagrote krantenadvertenties het kabinet op de horeca niet het kind van de rekening te laten zijn bij het nemen van...

Lees bericht


Raad voor Volksgezondheid: “Niet alleen snackbars benoemen”

Actie - In het maatschappelijke debat over de gezondheidsachterstand in Nederland, mogen snackbars en fastfoodwinkels niet als enige bedrijfstak worden genoemd als veroorzaker van het probleem. Dat zegt Stannie Driessen, directeur van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, bij de overhandiging van het manifest door ProFri.

Lees bericht

Raad voor Volksgezondheid neemt Frietmanifest in ontvangst

Actie – Maandag 1 november neemt directeur Stannie Driessen van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) het frietmanifest in ontvangst. In dit manifest wordt gesteld dat cafetaria’s, snackbars en frituurzaken niet de oorzaak zijn van de gezondheidsachterstand in Nederland. Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) wil met dit manifest tegenwicht bieden aan de gemeenten die nieuwe snackbars willen weren.

Lees bericht

Dennis van Asselt nieuwe directeur Frituurcentrum

Benoeming - Dennis van Asselt (42) is de nieuwe directeur van het Nederlands Frituurcentrum (Frituurcentrum). Van Asselt gaat aan de slag om het kennis- en innovatieplatform voor friturend Nederland verder de toekomst in te brengen. Ook gaat hij een rol spelen bij zaken die het Frituurcentrum uitvoert in opdracht van ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders.

Lees bericht


© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid