ProFri wil inspraak zakelijke gebruikers bij bezorgplatforms


Just Eat Takeaway ziet winstgevendheid dichterbij komen

Belangenvereniging - Vakvereniging ProFri vindt dat het platforms van bezorgmaaltijden in Europa verplicht moet worden een inspraakorgaan in te stellen van zakelijke gebruikers zoals frituurbedrijven en restaurants.  De belangenvereniging heeft dat laten weten in een inspraaknota die naar de Europese Commissie is gestuurd.

Met haar pleitnota reageert ProFri bij de Europese Commissie op de “openbare raadpleging inzake digitale diensten en online platforms”. De vakvereniging voor frituurspeciaalzaken is kritisch over de bedrijfsvoering van platforms voor bezorgmaaltijden. Volgens ProFri is er geen sprake van gelijkwaardigheid,  ondanks de nieuwe Europese verordening Platform-to-Business (P2B) die juli jongstleden met dat doel van start ging.

Grote invloed

De kritiek van ProFri richt zich met name op de aspecten dat de afhankelijkheid van de zakelijke gebruikers van het platform te hoog zou zijn en het feit dat platforms te weinig transparant zijn over hun werkzaamheden. Hoewel er meerdere bezorgplatforms zijn wordt door ProFri met name stelling genomen richting het platform thuisbezorgd.nl als onderdeel van Just Eat Take Away. Volgens de vakvereniging is sprake van te grote invloed op de dagelijkse gang van zaken bij aangesloten bezorgbedrijven. Als voorbeelden noemt de belangengroep dat frituurspeciaalzaken en restaurants online niet hun eigen menukaarten kunnen beheren en de platforms de identiteit van de aangesloten bedrijven misbruiken voor eigen landingspagina’s op internet. Bij platforms zou bij het hanteren van de eigen algemene voorwaarden ook te veel sprake zijn willekeur.

Transparant

Meer transparantie bij het plaatsen van recensies en het hanteren van algoritmes waardoor sommige bedrijven meer naar voren komen op lijsten dan andere, zou de zakelijke gebruikers helpen. ProFri pleit daarnaast voor een verhaalregeling bij storingen van het platform, omdat veel bedrijven voor hun dagomzet afhankelijk zijn van de maaltijd-intermediairs.

De invloed van bezorgplatforms wordt steeds groter. Alle reden hier kritisch op te zijn en een grotere inspraak te eisen, volgen de belangenvereniging. ProFri heeft daarom specialisten van de Europese Commissie uitgenodigd een werkbezoek te brengen aan één van haar leden, zodat een beeld kan worden gegeven van de dagelijkse praktijk.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Keurmerk Goed Gefrituurd voor Lekkerrr en De Daltons

Erkenning - Het vakmanschap en bakmanschap van Jan-Willem Voet is bekroond met het keurmerk Goed Gefrituurd van brancheorganisatie ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders. Voets bedrijf Lekkerrr Hoogzandveld in het gelijknamige winkelcentrum in Nieuwegein mag het bijbehorende keurmerkschildje nu uitdragen. Net als Robbert Jan de Veen van de Daltons in Voorthuizen.

Lees bericht


QSTA het nieuwe platform voor de vergeten boodschap

Platform - Op Gastvrij Rotterdam beleefde platform QSTA de feitelijke kick-off. Een landelijk platform dat producten rechtstreeks levert van fabrikant naar locatie. Al een half jaar is er proefgedraaid, vooral om de processen te finetunen en alle producten in te laden in het systeem. Nu is QSTA klaar om verder uit te rollen.

Lees bericht

ProFri biedt samen met NHN vaste energieprijzen aan

Energiecontract - Vakvereniging ProFri bood samen met haar energiepartner COMCAM al eerder dit jaar leden energiebundels aan tegen lage tarieven. Met Nieuwe Horeca Nederland (NHN) zet ProFri nu een tandje bij. Naast frituurzaken kunnen ook andere bedrijven aanhaken bij de najaarsbundel. De prijzen voor 2023 en 2024 leveren ondernemers veelal blije gezichten op, volgens ProFri.

Lees berichtProFri gaat energiecrisis bij snackbars in kaart brengen

Cafetaria’s - Vakvereniging ProFri start een energie-enquête onder cafetaria’s, snackbars en frituren. De belangenvereniging wil inventariseren hoe groot de problemen zijn bij deze ondernemers als gevolg van de hoge energieprijzen. Volgens ProFri zijn er al tientallen cafetaria’s vanwege de oplopende kosten gestopt en overwegen honderden ondernemers te stoppen.

Lees bericht

NHN is nieuwe belangenbehartiger in de horeca

Cafetaria – ‘Een nieuwe stem in de horeca.’ Zo presenteert Nieuwe Horeca Nederland ‘(NHN) zich sinds dinsdag online. De nieuwe branchestichting in oprichting wil in eerste instantie de horecabedrijven in ons land perspectief bieden met hun ‘torenhoge energierekening. Maar NHN wil ook een eigentijds alternatief als belangenbehartiger in transitietijd.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid