ProFri wil titel Meesterfrituurder en de snackbar als erfgoed


Fastservice - Vakvereniging ProFri vierde maandag het vijfjarige bestaan met twee opmerkelijke initiatieven; de vereniging wil de titel van Meesterfrituurder gaan instellen en de vakvereniging wil samen met het Nederlands Frituurcentrum een procedure in gang om de Nederlandse snackbar erkend te krijgen als Immaterieel Erfgoed. Eerder kwam Profri al in het nieuws omdat het ook aan de cao-onderhandelingstafel wil gaan zitten vanuit een werkgeversorganisatie. Nu tijdens het vijfjarig jubileum, bij ovenbouwer QBETEC in Woerden. maakte voorzitter Hans Hus bekend dat de vakvereniging voor professionele frituurders de titel van 'Meesterfrituurder' gaat instellen. Deze hoogste graad van vakbekwaamheid bestaat in veel disciplines van de gastvrijheidbranche, maar in de frituursector nog niet. In de horeca bestaan al sinds jaar en dag onder meer Meesterschenkers, Meesterkoks en Meesterijsbereiders. “Nu het frituurvak in ons land zo’n beetje honderd jaar op professioneel niveau wordt beoefend, vinden ProFri en het Nederlands Frituurcentrum het de hoogste tijd voor een titel die hoort bij de hoogste graad van bekwaamheid in ons vak. Daarom komen we met de titel Meesterfrituurder”, zegt Hus. Uitdaging Omdat SVH, dat de meestertitels beheert, niet overliep van enthousiasme over het voorstel, zullen vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum zelf de uitdaging oppakken om te komen tot de titel Meesterfrituurder. Chef-koks hadden bij de bekendmaking van het voorstel van ProFri al laten weten dat zij hun meestertitel zouden inleveren als SVH met de plannen zou instemmen. Maar volgens ProFri moet de titel Meesterfrituurder de ultieme bekroning worden voor gepassioneerd vakmanschap. De vereniging hoopt de eerste volgend jaar te mogen uitreiken. Erkenning Samen met kennis- en innovatiecentrum het Nederlands Frituurcentrum is ProFri daarnaast de procedure gestart voor de erkenning van onze snackbar als Immaterieel Erfgoed. Net als bij de titel Meesterfrituurder, verwijzen de initiatiefnemers ook hierbij naar de 100-jarige historie van de branche. Ubel Zuiderveld wees in zijn toelichting op het plan op een aantal aspecten die de vaderlandse cafetaria en snackbar uniek maken: “Het is om te beginnen het enige horecatype dat helemaal typisch Nederlands is. Feitelijk is de cafetaria een synthese tussen Zuid-Nederlandse frietzaken en Randstedelijke bakkerijen-kokerijen die vroeger warme kroketten verkochten. Dit leidde tot een assortiment dat wereldwijd uniek is. Bijbehorende fenomenen als de automatiek, vaste frietdagen in met name Zuid-Nederland, het gebruik van Nederlandse ovens en de spreekwoordelijke snackbar-op-de-hoek als afhaaladres zijn allemaal elementen die de Nederlandse snackbar volkomen erfgoed-fähig maken.” Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid