ProVeg Incubator zoekt startups in plantaardig en gekweekt voedsel
.png)
Startups - De ProVeg Incubator roept innovatieve startups op om zich aan te melden voor haar wereldwijde accelerator programma en de toekomst van ons voedsel vorm te geven. De deadline voor aanvragen is zondag 7 februari 2021.
Gezocht worden baanbrekende food-tech bedrijven, die plantaardige en gekweekte alternatieven voor dierlijke producten en ingrediënten ontwikkelen. Startups die geselecteerd worden voor de ProVeg Incubator, krijgen ondersteuning met een op maat gemaakt programma, financiering tot €200.000, individuele begeleiding door experts en toegang tot het investeerdersnetwerk van de ProVeg Incubator. Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland: “Nederland is voorloper op het gebied van plantaardige- en cell-based alternatieven voor vlees en zuivel. De steun vanuit de Nederlandse overheid laat te wensen over. Daarom hopen we met de ProVeg Incubator ook bij deze editie veelbelovende Nederlandse startups te mogen ondersteunen om met hun vernieuwende producten bij te dragen aan de eiwittransitie. We zoeken naar een sterk ondernemend team, innovaties die impactvol en schaalbaar zijn en bedrijven die verdedigbaar zijn - wat betekent dat ze hun producten en concepten kunnen beschermen tegen de concurrentie."
Investeringen
Sinds de lancering in 2018 heeft de ProVeg Incubator samengewerkt met meer dan 45 startups van over de hele wereld. Samen hebben ze meer dan 22 miljoen euro opgehaald en meer dan 40 producten gelanceerd. De ProVeg Incubator werkt samen met een aantal investeerders en andere partners, waaronder Atlantic Food Labs, Beyond Advisors, Blue Horizon, European Institute of Innovation and Technology (EIT Food), Good Seed Ventures, Katjesgreenfood, New Crop Capital, NX-Food, Purple Orange Ventures en Veginvest.
Incubator-alumni
ProVeg Incubator-alumni zijn onder meer Meet Jack, Zweetz, Better Nature, Vly Foods, Mondarella, Greenwise, Plantcraft, Cellular Agriculture en The nu company. The Fast Good Company, een bedrijf in plantaardige kant-en-klaarmaaltijden, vertegenwoordigde Nederland in de meeste recente groep startups.
Bron: ProVeg
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
‘Nederland koploper in gezonde vlees- en zuivelvervangers’
Onderzoek – Nederlandse vleesvervangers en plantaardige melk hebben gemiddeld een gezondere samenstelling dan die uit andere landen. Dit blijkt uit onderzoek van ProVeg International, waarin Nederlandse alternatieven voor vlees en zuivel werden vergeleken met vervangers uit tien andere landen.
Lees berichtMerendeel hoger onderwijs draagt bij aan eiwittransitie
Onderwijscatering - Bijna alle Nederlandse universiteiten en hogescholen (88%) nemen maatregelen die bijdragen aan de eiwittransitie. Daarnaast heeft 41% een doelstelling opgesteld met betrekking tot meer plantaardig voedsel op de campus. Dat laat ProVeg weten na onderzoek in een nieuwsupdate.
Lees berichtEerste gezamenlijke meting eiwittransitie supermarkten
Supermarkten - In Nederland is 39,7% van de eiwitten die we kopen in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Dit blijkt uit de eerste gezamenlijke Eiweet-meting van de supermarkten Aldi, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en Plus, in samenwerking met de Green Protein Alliance en ProVeg Nederland.
Lees bericht‘Helft van Europese vleeseters mindert vleesconsumptie’
Plantaardig - Ruim de helft van de Europese vleeseters is actief bezig hun vleesconsumptie te verminderen. Dit is 5% meer dan vorig jaar. Dit blijkt uit het Europees gefinancierde Smart Protein onderzoek uitgevoerd door ProVeg International in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit Gent.
Lees berichtSubway meeste vegan opties van grote fastfood ketens
Analyse - In Nederland heeft Subway de meeste vegan opties van alle grote fastfoodketens. Bij deze lunchformule is 12% van de hoofdgerechten helemaal plantaardig te bestellen. Ook bieden ze iedere woensdag de ‘Vegan Supreme’ patty op basis van quinoa en kikkererwten aan als ‘Sub of the Day’.
Lees berichtGemiddelde horecaprijs vegaburger lager dan vleesburger
Onderzoek – Voor een gemiddelde kwaliteitshamburger betaal je in Nederlandse horeca €16,34. Maar voor een vegaburger is dat €16,15. De gemiddelde prijs voor een vegaburger ligt dus lager dan voor een vleesburger. Dat heeft de Hamburger Bijbel uitgezocht op basis van 500 menukaarten in de Nederlandse horeca.
Lees bericht