Raad voor Volksgezondheid neemt Frietmanifest in ontvangst


Snackbars willen meedenken over oplossingen bij gezondere voeding

Actie – Maandag 1 november neemt directeur Stannie Driessen van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) het frietmanifest in ontvangst. In dit manifest wordt gesteld dat cafetaria’s, snackbars en frituurzaken niet de oorzaak zijn van de gezondheidsachterstand in Nederland. Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) wil met dit manifest tegenwicht bieden aan de gemeenten die nieuwe snackbars willen weren.

Voor Driessen is het in ontvangst nemen van het manifest wel een stap. Want al langer bepleiten adviesorganen als de RVS, maar ook het RIVM, hoogleraren, wethouders en staatssecretaris Paul Blokhuis voor wettelijke mogelijkheden om nieuwe openingen van cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken in gemeenten tegen te houden. Gezien het uiterste geringe aandeel van deze groep bedrijven in de totale Nederlandse consumptie – circa 0,5% van alle kilocalorieën die we nuttigen in ons land – leidt dit pleidooi tot veel verontwaardiging in de cafetariabranche. “Veel ondernemers hebben relatief kleine zaken en krijgen het gevoel dat ze de pineut zijn van selectief gezondheidsbeleid, terwijl grote supermarkten buitenschot lijken te blijven,” aldus ProFri, die daarmee de mening verwoordt van de sector.

Illusie

In het manifest dat ProFri maandag tijdens zijn Algemene Ledenvergadering aan de RVS-directeur overhandigt, staat onder meer: “Het RVS-rapport toont geen correlatie aan, laat staan een causaliteit tussen fastfood-winkels of snackbars en gezondheidsachterstand. Een aanbeveling zonder aantoonbare correlatie en causaliteit riskeert slechts de illusie te wekken van een oplossing met het risico het echte probleem te verhullen en in stand te houden. Ondanks gebrek aan onderbouwing worden deze ondernemingen als de belangrijkste oorzaak van het probleem gezien.”

‘Simplistische oplossingen’

ProFri zegt verder dat hoewel de branche niet de oorzaak is van gezondheidsachterstand, de vereniging zonder meer bereid is mee te denken over oplossingen. ProFri wil dat overheden, organisaties en de media stoppen met het formuleren van ‘simplistische conclusies’ waarbij de fastfoodwinkels en snackbars als veroorzakers van het probleem worden gezien.

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsHoreca vraagt in spoedoverleg nogmaals om versoepelingen

Actie - Brancheorganisaties in de horeca hebben tijdens een spoedoverleg met minister van Economische Zaken Micky Adriaansens grote zorgen geuit over de situatie die nu ontstaat in de samenleving. Horecaondernemers zijn woedend dat de maatregelen voor onder meer winkels waarschijnlijk worden versoepeld, maar voor horeca niet.

Lees bericht

Nederlands Frituurcentrum zoekt mystery guests

Cafetaria - Voor de Nationale Smulgids en de keurmerken voor professionele frituurders is het Nederlands Frituurcentrum op zoek naar extra mystery guests. Wie werkzaam is in of bekend is met de frituurbranche – en dol is op gefrituurde lekkernijen en specialiteiten – wordt aangemoedigd zich te melden.

Lees bericht‘Opnieuw dreun voor de horeca, ondernemers woedend’

Coronamaatregelen - De berichten die in de media verschijnen over de verplichte dagelijkse sluiting van de horeca om 19.00 uur leiden tot veel woede bij horecaondernemers. Dat laat althans de Horeca Alliantie weten. Ook Koninklijke Horeca Nederland KHN) riep vandaag in paginagrote krantenadvertenties het kabinet op de horeca niet het kind van de rekening te laten zijn bij het nemen van...

Lees bericht

Kwalitaria krijgt derde locatie in Amsterdam

Formulenieuws – Amsterdam is een Kwalitaria rijker. Na twee vestigingen in Amsterdam-Oost, heeft de cafetariaformule nu een vestiging geopend aan de Hobbemakade in Amsterdam-Zuid. Twee broers zien in de locatie uitstekende mogelijkheden, vooral met bezorging.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid