Raad voor Volksgezondheid: "Niet alleen snackbars benoemen"


Actie - In het maatschappelijke debat over de gezondheidsachterstand in Nederland, mogen snackbars en fastfoodwinkels niet als enige bedrijfstak worden genoemd als veroorzaker van het probleem. Dat zegt Stannie Driessen, directeur van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, bij de overhandiging van het manifest door ProFri.

De RVS is in dialoog met de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de vereniging kreeg zij het manifest overhandigd dat ProFri had opgesteld na aanhoudende berichten dat gemeenten meer mogelijkheden zouden moeten krijgen om snackbars en fastfoodwinkels te weren. Dat zou bijdragen aan een gezondere levensstijl. Volgens Driessen moet de discussie ook niet alleen gaan over ongezond voedsel, maar ook over een ongezonde leefstijl.

Ongerust

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) is ongerust over de gezondheidsverschillen in Nederland. In het rapport 'Een eerlijke kans op een gezond leven' dat de RVS op 7 mei 2021 publiceerde, doet de raad zeven aanbevelingen om iedereen een kans te geven op goede gezondheid en een menswaardig bestaan. De RVS pleit onder meer voor ‘het doorbreken van de markt van verleidingen tot ongezond eetgedrag'. Volgens de raad moet op landelijk niveau ruimere wettelijke mogelijkheden worden gecreëerd om via de Wet publieke gezondheidszorg, de Warenwet en de Omgevingswet de leefomgeving zodanig in te richten dat iedereen gestimuleerd wordt om gezond te eten.

Ergernis

De vereniging staat, behalve de gewraakte uitspraken, wel achter het rapport van de RVS. "We ergeren ons eraan dat in het rapport geen enkele andere bedrijfstak bij naam wordt genoemd, behalve snackbars en fastfoodwinkels", zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. "En dat terwijl nog geen half procent van de kilocalorieën in Nederland via de frituurbranche wordt verkocht. Het is heel raar dat onze bedrijfstak stelselmatig wordt gekoppeld aan overgewicht en de gezondheidsachterstand. Niet alleen de RVS doet dat, ook het RIVM, gemeenten en de media.”

ProFri zegt de problemen van de gezondheidsachterstand in Nederland niet te ontkennen. “Echter staan friet, kroketten en andere gefrituurde snacks niet synoniem voor ongezonde voeding. Ongezond voedsel bestaat per definitie niet, wel een ongezonde leefstijl."

Supermarkten

Volgens RVS-directeur Stannie Driessen ligt het inderdaad aan de leefstijl, maar ook aan de leefomgeving. "Als het aanbod laagdrempelig is, ook rond scholen, dan is het heel moeilijk om die verleiding te weerstaan. Dat geldt niet alleen voor de frituurbranche maar bijvoorbeeld ook voor de supermarkten." Van Rooij wijst erop dat het RVS-rapport juist die branche niet benoemd. “En dat terwijl het de grootste kilocalorieleverancier van Nederland is.”

Andere vergelijking

In het maatschappelijk debat mag de focus niet alleen op de frituurbranche liggen, erkende Driessen tijdens de algemene ledenvergadering van ProFri. "We moeten inderdaad niet eenzijdig één sector benoemen. Het gaat onder meer ook om de supermarkten, de Unilevers, de frisdrankindustrie, schoolkantines, bedrijfsrestaurants en tankstations." De vereniging vraagt in het manifest om een onbevooroordeelde vergelijking tussen calorieën, ongeacht waar deze ingekocht worden.

Bron: ProFri/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

BP en AH openen honderdste gezamenlijke locatie

Petrol - BP en Albert Heijn openen vandaag bij tankstation De Kooi in Alkmaar aan de A9 het honderdste tankstation met een AH to go. De uitrol van Albert Heijn to go op BP-tankstations in Nederland startte in september 2021 bij BP Vliete aan de A58 bij Krabbendijke (Zeeland), nu anderhalf jaar later staat de teller op honderd vestigingen.

Lees bericht


Nieuw omzetrecord met kerst voor supermarkten

Supermarkten – Voor het eerst in twee jaar tijd kon kerst weer met elkaar gevierd worden in Nederland, zonder maatregelen en beperkingen. In 2020 en 2021 profiteerde het supermarkt kanaal van de veranderde omstandigheden door COVID-19 en sneuvelden de omzetten tijdens de kerstweek. Ook in 2022 vond de consument de supermarkt weer voor Kerst, met een nieuw omzetrecord tot gevolg.  

Lees bericht

ProFri laakt wetsvoorstel ‘gemeentelijk snackbarverbod’

Politiek - ProFri, de vakvereniging van frituurbedrijven, laakt het wetsvoorstel dat gemeenten de mogelijkheid geeft nieuwe snackbars uit hun openbare ruimte te weren. Volgens de vereniging is er sprake van ‘grachtengordelpolitiek’, omdat mensen elkaar op dit onderwerp napraten en de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.

Lees bericht

Keurmerk Goed Gefrituurd voor Lekkerrr en De Daltons

Erkenning - Het vakmanschap en bakmanschap van Jan-Willem Voet is bekroond met het keurmerk Goed Gefrituurd van brancheorganisatie ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders. Voets bedrijf Lekkerrr Hoogzandveld in het gelijknamige winkelcentrum in Nieuwegein mag het bijbehorende keurmerkschildje nu uitdragen. Net als Robbert Jan de Veen van de Daltons in Voorthuizen.

Lees bericht


ProFri biedt samen met NHN vaste energieprijzen aan

Energiecontract - Vakvereniging ProFri bood samen met haar energiepartner COMCAM al eerder dit jaar leden energiebundels aan tegen lage tarieven. Met Nieuwe Horeca Nederland (NHN) zet ProFri nu een tandje bij. Naast frituurzaken kunnen ook andere bedrijven aanhaken bij de najaarsbundel. De prijzen voor 2023 en 2024 leveren ondernemers veelal blije gezichten op, volgens ProFri.

Lees bericht

Jumbo opent zeventiende thuisbezorglocatie

Thuisbezorging - Jumbo Supermarkten heeft in Bergen op Zoom maandag haar 17e thuisbezorghub geopend. Vanuit de nieuwe distributielocatie worden de online bestelde boodschappen via Jumbo.com en de Jumbo app rechtstreeks bezorgd bij klanten in de regio Brabant‑Zuidwest en het zuiden van Zuid‑Holland.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid