Rabobank komt met Food Forward


Voedselprogramma – De Rabobank gaat programma’s opzetten om bedrijven helpen te versnellen met oplossingen voor de voedselproblematiek. De programma’s worden regionaal aangepakt. Gestart wordt er in Friesland. Het huidige voedselsysteem schiet in de ogen van de bank tekort om in de toekomst wereldwijd iedereen te kunnen voeden. In de keten van boer tot bord zijn daarom meer stappen nodig voor verantwoorde voeding met minder ecologische impact. Food Forward moet bedrijven daarmee helpen: een programma voor elke Nederlandse regio waarbij de bank inzicht biedt in de uitdagingen voor de lokale voedselketen. Per regio doet de Rabobank hiervoor onderzoek, uitmondend in een regioscan. Op woensdag 17 april vindt de eerste Food Forward plaats in Friesland, om in 2020 elke regio geactiveerd te hebben. De eerste editie van Food Forward vindt plaats in het Friese Jirnsum. Hierna volgen de regio's Midden-Oost Nederland en Noord-Holland Noord; de planning voor andere regio’s wordt later bekend gemaakt. Tijdens het programma doorgronden food & agri-ondernemers, overheden, onderzoekers, consumenten en bankmedewerkers de uitkomsten van de regioscan. Dit leidt tot inzichten en kansen waarmee de deelnemers een weekprogramma in gaan, de ‘Food Forward Track’. Daarbij zorgt de bank voor coaching en begeleiding om ideeën werkbaar te maken. Groene revolutie Voor de Nederlandse landbouw staat een missie van een groene revolutie. Food Forward past dan ook bij de missie van de Rabobank, ‘Growing a better world together’. “Vanuit de positie die we hebben, kunnen en willen we niet achterover leunen,” stelt Carin van Huët, directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank. “Los van het morele besef, er is ook het pragmatisch langetermijnperspectief: in de toekomst willen we alle individuen in de samenleving bedienen met voedselzekerheid. Een simpele optelsom: financiering in deze sector is een ontwikkelmarkt.” In 2050 moeten we 10 miljard mensen voeden. Een simpele rekensom leert dat de wereldwijde voedselproductie met 60 procent moet toenemen om de groeiende wereldbevolking bij te houden, zonder dat er extra landbouwgrond beschikbaar komt en we rekening hebben te houden met tal van milieumaatregelen. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Bidfood gaat verpakkingen verduurzamen

Groothandel – Bidfood wil binnen de verpakkingen verminderen en verduurzamen. De grossier start daarom op korte termijn met het aanpassen van de verpakkingen van het eigen private label assortiment. Tevens gaat het bedrijf in gesprek met haar leveranciers. Juist in die combinatie van eigen merken en merken van leveranciers zijn de grootste resultaten te realiseren, is ook de mening van Peter...

Lees bericht

Nieuw initiatief om Amsterdamse stadsdistributie horeca te verduurzamen

Verduurzaming – Een groep logistieke bedrijven heeft het initiatief genomen om de stadsdistributie voor horecabedrijven in de hoofdstad te verduurzamen. Onder de noemer ‘Last Mile Fresh’ willen de bedrijven het vervoer van artikelen bundelen en de bezorging gaan verzorgen met elektrische vrachtvoertuigen, zogenaamde  Levv’s. Horeca is met een aandeel tussen de 25 en 40 procent een van de belangrijkste vormen van stadsdistributie....

Lees bericht

Rabobank verrast met Brasserie 2050 opnieuw op Lowlands

Festivals - Rabobank is met Brasserie 2050, dat samen met The Food Line-up wordt opgezet, voor de tweede keer te vinden op Lowlands in Biddinghuizen. Het restaurant-initiatief op het festival, dat  mensen moet aanzetten om na te denken over voeding en de productie daarvan, verrast ditmaal opnieuw. Tijdens een presentatie voorafgaand aan het festival kon een aantal in voeding geïnteresseerde...

Lees bericht

Slimme wc geeft Lowlands-bezoekers voedingsadvies

Festival – Bezoekers aan de toiletten van Brasserie 2050 op Lowlands hebben een primeur. Het restaurant heeft namelijk slimme wc’s geplaatst, die op basis van de gedane behoefte een gericht voedingsadvies geeft. Tijdens de ‘boodschap’ wordt namelijk meting gedaan op een aan gezondheidsaspecten en deze worden vertaald naar een suggestie voor een gerecht dat past bij een gebalanceerde voedingsbehoefte. De eerste...

Lees bericht


Programma ScaleUpFood gaat food & agri scale-ups ondersteunen

Ondersteuning – Het nieuwe programma ScaleUpFood van ScaleUpNation, Foodvalley en Rabobank moet food & agri scale-ups gaan ondersteunen. Het programma is vandaag gelanceerd. “Klimaatverandering, de grootte van de wereldbevolking en afval – ze bieden allemaal kansen voor innovatieve, technologiegedreven ondernemingen in de hele keten”, zegt Menno van Dijk, oprichter van ScaleUpNation. “ Uit onderzoek van zijn bedrijf blijkt dat minder dan 1% van de startende...

Lees bericht

14 instellingen van start met duurzaam programma

Zorg – Afgelopen week gingen 14 Brabantse zorginstellingen van start met het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel. Het programma moet leiden tot beter eten, minder verspilling, méér duurzame inkoop en kostenbesparing in de Brabantse zorg. Duurzaam en Gezond aan Tafel is een traject dat al eerder in de praktijk is opgepakt en daar zichtbaar goede resultaten heeft opgeleverd. Stichting Diverzio,...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid