Raymond Gianotten aangesteld als directeur Statiegeld Nederland


Raymond Gianotten

Benoeming – Raymond Gianotten (48) is per 1 april jl. benoemd tot directeur van Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland is de uitvoeringsorganisatie voor het nieuwe statiegeldsysteem dat ingaat per 1 juli 2021. Vanaf die datum zit er €0,15 statiegeld op kleine plastic flessen van frisdranken en water.

Raymond Gianotten was eerder directeur van Stichting Retourverpakking Nederland, de organisatie die tot nu toe verantwoordelijk was voor het statiegeld op grote plastic flessen. Ook was hij directeur van de Nederlandse Vereniging van Frisdranken, Waters, Sappen (FWS). Als directeur van Statiegeld Nederland is Raymond Gianotten verantwoordelijk voor de ingebruikname van het nieuwe statiegeldsysteem.

Statiegeld Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van het nieuwe statiegeldsysteem, waarin het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vertegenwoordigd zijn. De organisatie is het contactpunt van producenten, innamepunten en consumenten. Kleine plastic flessen met statiegeld krijgen een statiegeld-logo en nieuwe streepjescode. Naast de supermarkt, kunnen plastic flessen vanaf 1 juli onder andere worden ingeleverd bij bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grotere cateraars.

Zwerfafval

In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) om statiegeld op kleine flesjes in te voeren. Het besluit heeft als doel om waardevol plastic gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe flessen. Daarnaast vermindert de maatregel naar verwachting het zwerfafval. De wettelijke doelstelling is dat in januari 2022 90% van de plastic flessen gescheiden wordt ingezameld.

Bron: Statiegeld Nederland/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Napoleon snoepjes voortaan in waspapieren wikkel

Zoetwaren - Snoepproducent Confiserie Napoleon stapt vanaf dit najaar over op een waspapieren wikkel in plaats van de traditionele plastic variant. De nieuwe verpakking geldt voor alle 27 smaakvarianten. Met de jaarlijkse verkoop van 360 miljoen snoepjes in Nederland en België bespaart het merk 60.000 kg plastic.

Lees bericht



Schiphol Airport Retail stopt met verkoop plastic flesjes

Luchthaven - De winkels van Schiphol Airport Retail (SAR) stoppen met de verkoop van plastic wegwerpwaterflessen. SAR gaat samenwerken met hervulbare flesjes van Dopper. Volgens een bericht op nu.nl voorkomt de retailer jaarlijks daarmee het weggooien van 750.000 plastic flesjes op de luchthaven.

Lees bericht

Bewustmakingscampagne wegwerpplastic van start

Campagne – Nederland moet bewust gemaakt worden van de nieuwe wetgeving wegwerpplastic per 1 juli en daarom gaat de campagne ‘Supporter van Schoon’ van start. De campagne is een gezamenlijk initiatief van Nederland Schoon en producenten en importeurs van verpakkingen. De campagne wordt woensdag 21 juni in De Haag afgetrapt samen met Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen.

Lees bericht


‘Blikjes met statiegeldlogo stromen nu al binnen’

Statiegeld – Vanaf 1 april zit er statiegeld op blik en moeten deze blikjes kunnen worden ingeleverd. Dat betekent dat de blikjes met het statiegeldlogo nu al binnenstromen stromen bij supermarkten, NS Stations, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Maandag konden de eerste blikjes met statiegeld worden ingenomen.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid