Raymond Gianotten aangesteld als directeur Statiegeld Nederland


Raymond Gianotten

Benoeming – Raymond Gianotten (48) is per 1 april jl. benoemd tot directeur van Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland is de uitvoeringsorganisatie voor het nieuwe statiegeldsysteem dat ingaat per 1 juli 2021. Vanaf die datum zit er €0,15 statiegeld op kleine plastic flessen van frisdranken en water.

Raymond Gianotten was eerder directeur van Stichting Retourverpakking Nederland, de organisatie die tot nu toe verantwoordelijk was voor het statiegeld op grote plastic flessen. Ook was hij directeur van de Nederlandse Vereniging van Frisdranken, Waters, Sappen (FWS). Als directeur van Statiegeld Nederland is Raymond Gianotten verantwoordelijk voor de ingebruikname van het nieuwe statiegeldsysteem.

Statiegeld Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van het nieuwe statiegeldsysteem, waarin het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vertegenwoordigd zijn. De organisatie is het contactpunt van producenten, innamepunten en consumenten. Kleine plastic flessen met statiegeld krijgen een statiegeld-logo en nieuwe streepjescode. Naast de supermarkt, kunnen plastic flessen vanaf 1 juli onder andere worden ingeleverd bij bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grotere cateraars.

Zwerfafval

In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) om statiegeld op kleine flesjes in te voeren. Het besluit heeft als doel om waardevol plastic gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe flessen. Daarnaast vermindert de maatregel naar verwachting het zwerfafval. De wettelijke doelstelling is dat in januari 2022 90% van de plastic flessen gescheiden wordt ingezameld.

Bron: Statiegeld Nederland/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Blikjes met statiegeldlogo stromen nu al binnen’

Statiegeld – Vanaf 1 april zit er statiegeld op blik en moeten deze blikjes kunnen worden ingeleverd. Dat betekent dat de blikjes met het statiegeldlogo nu al binnenstromen stromen bij supermarkten, NS Stations, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Maandag konden de eerste blikjes met statiegeld worden ingenomen.

Lees berichtBP Dinteloord eerste tankstation met statiegeldautomaat

Petrol - BP Vlamings in Dinteloord is het eerste tankstation in Nederland dat geautomatiseerd drankverpakkingen met statiegeld inneemt. Klanten van het tankstation kunnen voortaan al hun PET-flessen inleveren en het betaalde statiegeld terugkrijgen. Op 1 april worden hier de drankblikjes met statiegeld aan toegevoegd.

Lees bericht

Biermarkt bereidt zich voor op statiegeldsysteem

Horeca – De biermarkt bereid zich voor op statiegeld op blikjes. Honderden miljoenen blikjes bier worden momenteel voorzien een speciaal logo met barcode. Een enorme operatie voor de bierbrouwers, die volgens de koepel Nederlandse Brouwers nog amper zijn hersteld van de coronacrisis.

Lees bericht


Statiegeld op blikjes drie maanden uitgesteld

Inzamelen – Het inzamelen van blikjes dat per 1 januari zou ingaan is drie maanden uitgesteld door een beslissing van de Raad van State. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dreigde met dwangsommen als de invoering bij de start van het nieuwe jaar niet rond zou zijn. De bestuursrechter heeft nu uitstel verleend  tot 1 april.

Lees bericht
© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid