Rechter: avondklok moet per direct worden opgeheven


Corona – De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, omdat die op verkeerde gronden is genomen. De zaak was bij de rechtbank aangespannen door de stichting Viruswaarheid. De staat gaat in hoger beroep (een zogenoemd spoedappel) en wil dat de avondklok wordt gehandhaafd tot de definitieve uitspraak in hoger beroep.

Volgens het oordeel van de rechter maakt de avondklok te grote inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer. Als de maatregel van een avondklok noodzakelijk wordt geacht door het kabinet, is daarvoor een zeer zorgvuldige besluitvorming nodig.

De maatregel is nu genomen op basis van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag. Dat maakt het mogelijk dat de maatregel genomen kan worden zonder tussenkomst van de Eerste en Tweede Kamer. De rechter is van oordeel dat overleg wel noodzakelijk is, omdat er geen sprake is van ‘bijzondere spoedeisendheid’. Die bijzondere spoedeisendheid is er niet geweest, volgens de rechter, omdat er al met regelmaat was gesproken over invoering van een avondklok.

Update 16-02-2021: 15.50 uur

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws
Supermarkten zien omzet ook in 2021 toenemen

Supermarkt – In 2021 hebben de Nederlandse supermarkten €44.6 miljard omzet gedraaid. Dit is weliswaar een lichte daling van -0.2%, echter door de extra 53e week in 2020, had 2021 één week minder. Gecorrigeerd voor deze extra week zou de groei +1.7% zijn geweest.

Lees berichtGinjaar (Postillion Hotels) stapt uit publieke debat na grimmige kritiek

Hotels – Bijna twee jaar lang presenteerde algemeen directeur Erik-Jan Ginjaar van Postillion Hotels na afloop van elke persconferentie of kabinetsmededeling over de bestrijding van de coronapandemie een filmpje waarin hij inging op het door de overheid geformuleerde coronabeleid. Hij gaf daarin aan hoe Postillion daar op een positieve manier mee omging. Daaraan is nu een einde gekomen omdat de toon...

Lees bericht

‘NVBF wil geen coronatoegangsbewijs voor bioscoop- en theaterbezoek’

Bioscopen - De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) spreekt in een  open brief aan het demissionaire kabinet haar zorgen uit over het vervallen van de anderhalvemeterregel per 20 september als het aantal besmettingen en ziekenhuizen die versoepeling toestaan. Consequentie daarvan zou zijn dat de bedrijven in deze sector bezoekers moet vragen om een coronatoegangsbewijs wanneer meer dan 75 mensen in...

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid