Regionale aanpak vraagt vroege sluiting horeca Randstad


Coronamaatregelen – De horecabedrijven in het westen van het land moeten eerder dicht en het maximum aantal mensen in feestzaal gaat terug van honderd naar vijftig. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de persconferentie van vrijdagavond van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De maatregelen waren al eerder uitgelekt maar zijn nu bevestigd. De maatregelen gaan in zondag 19 september om 18.00 uur. Het kabinet is tot de extra maatregelen gekomen omdat het aantal coronabesmettingen te hard oploopt. De ziekenhuizen stromen langzaamaan weer vol en ook de IC-bezetting loopt verder op. Al dagen worden er landelijk meer besmettingen geconstateerd, maar verhoudingsgewijs nadrukkelijk meer in de Randstad.

Tijdens de persconferentie spraken beide bewindsvoerders hun zorg uit over het toenemend aantal besmettingen. Samen met de veiligheidsregio’s is afgesproken de aanpak zoveel mogelijk te richten op de brandhaarden. En hoewel veel besmettingen thuis plaatsvinden is ook de horeca een bron van zorg, mede omdat mensen – na het nuttigen van enkele drankjes – de anderhalve meter afstand minder streng na leven. Vandaar dat in zes veiligheidsgebieden extra maatregelen nodig zijn, maar dat kan verder worden uitgebreid zei premier Mark Rutte.

Vooral Randstad

Omdat de besmettingen vooral in de Randstad zitten is in overleg met de zes veiligheidsregio’s in deze gebieden besloten de horecagelegenheden in het westen van het land om 12.00 uur te sluiten, met dien verstande, dat dan het licht aangaat en er geen nieuwe bezoekers meer naar binnen mogen. Een uur later moeten alle bezoekers weg zijn. Ook wordt het maximaal aantal mensen dat aanwezig mag zijn in een feestzaal waarschijnlijk teruggebracht tot vijftig. Nu ligt dat aantal nog op honderd.

De maatregelen gelden voor de horecagelegenheden vanaf zondagavond 18.00 uur voor de westelijke veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden. Maar als het virus zich blijft verspreiden worden maatregelen in andere regio’s niet uitgesloten.

Geen symbool politiek

Volgens Koninklijke Horeca Nederland is hier sprake van symboolpolitiek. De belangenvereniging verwacht juist dat het aantal besmettingen door de maatregelen juist verder oploopt, omdat mensen om 01.00 niet gaan slapen, maar elkaar juist thuis gaan opzoeken. Uit eerdere bronanalyses van het RIVM blijkt dat het aantal besmettingen thuis vele malen hogere liggen dan in de horeca. Volgen Mark Rutte is hiervan echter geen sprake, hoewel ook hij aangeeft dat het voorkomen van verdere verspreiding van het virus vooral een zaak is van ieder eigen verantwoordelijkheid. Om te laten zien dat hij de horeca de omzet en de openingstijden gunde, benadrukte hij zelfs dat de horeca het goed deed en de maatrgelen goed navolgde. “Maar jongeren die in het café ’s avonds laat te dicht op elkaar kruipen, zijn op zaterdag weer in de supermarkt en op zondag bij opa en oma en dat willen we niet hebben.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Onbegrijpelijke horecavergelijking Veiligheidsberaad bij attractieparken’

Leisure - De Nederlandse pretparken en dierentuinen moeten alsnog hun take-away-activiteiten op de parken beëindigen op grond van een noodverordening, die afgelopen maandag is besproken. De voorzitters van de 25 veiligheidsregios’s hebben in het kader van gelijkheid de horeca-activiteiten van de parken gelijkgesteld met de horeca binnen casino’s, bioscopen en speelhallen. Een vergelijking die volledig mank gaat omdat...

Lees berichtHoreca verbolgen over ‘sneaky’ sluitingsboodschap kabinet

Corona – Nog niet eens de boodschap zelf, maar wel de manier waarop heeft veel horecaondernemers diep getroffen: het kabinet dat dinsdag meldde geen nieuws te hebben, maar tussen neus en lippen toch de boodschap bracht dat de huidige sluitingsmaatregelen van de horeca wel eens tot december konden gaan duren.

Lees berichtLoetje blijft ‘open’ en opent in 2021 twee nieuwe locaties

Formulenieuws – Alle 21 locaties van loetje blijven hun biefstuk verkopen, alleen moeten de gasten de maaltijd ophalen. Op vijf locaties kan dat zelfs via een ‘drive in’. Daarnaast groeit het bedrijf ondanks de horecamaatregelen gewoon door en opent het restaurant begin 2021 twee nieuwe locaties.

Lees bericht

Horecagroothandels weer open voor particulieren

Groothandel - Op woensdag 14 oktober heeft het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, op verzoek van de overheid bekend gemaakt dat zelfbedieningsgroothandels per donderdag 15 oktober weer toegankelijk zijn voor particulieren. Een einddatum is op dit moment nog niet bekend.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid