Restaurants in pannenkoeken groeien gestaag door


Marktanalyse – Het aantal pannenkoekenrestaurants blijft groeien in Nederland. De afgelopen 10 jaar steeg het aantal van 321 naar 390 bedrijven. Een stijging van 21%. De laatste jaren vlak de groei echter enigszins af. Tot nu toe steeg het aantal in 2019 met 0,8% ten opzichte van 2018. De markt voor pannenkoeken restaurants is in kaart gebracht door Van Spronsen & Partners horeca-advies. Naar aanleiding van Nationale Pannenkoekendag vandaag keek het bureau naar de ontwikkeling van pannenkoekenrestaurants in Nederland. Geconstateerd werd dat de groei in restaurants de laatste tijd wat stagneert. Groei in aantallen was er met name in de periode 2010 tot en met 2013, met groeicijfers van soms 5% à 6% per jaar. Regionale verschillen De ontwikkeling van het aantal pannenkoekenrestaurants verschilt sterk per provincie. Met name Overijssel en Utrecht noteren forse groeicijfers. In absolute aantallen was de stijging het grootst in Noord-Holland, Zuid-Holland en Overijssel, met een toename van respectievelijk 15, 12 en 12 pannenkoekenrestaurants. In Zeeland, Flevoland en Groningen daalde het aantal pannenkoekenrestaurants de afgelopen tien jaar. Dichtheid Ook de dichtheid (aantal pannenkoekenrestaurants per 100.000 inwoners) vertoont regionaal sterke verschillen, aldus het adviesbureau. Landelijk ligt de dichtheid op 2,3 pannenkoekenrestaurants per 100.000 inwoners. De provincie Zeeland heeft met 4,2 de hoogste dichtheid, de provincie Groningen met 0,5 de laagste. Theoretisch gezien biedt Groningen hiermee de meeste ruimte voor uitbreiding van het aanbod. Groei Van Spronsen & Partners is in haar analyse niet negatief over de ontwikkelingen binnen de pannenkoekenrestaurants. Hoewel de groei de afgelopen jaren enigszins is afgevlakt ziet het adviesbureau toch wel een verdere toename. Dit wordt met name veroorzaakt door de vergrijzing die de komende jaren verder door zal zetten, waardoor de belangrijke doelgroep van senioren voorlopig zal blijven groeien. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Londen heeft lopende band voor kaasgerechten

Innovatie - De sushi-band met voorbij trekkende gerechten kennen we allemaal, maar nu heeft een restaurant van Kerb een dergelijke lopende band ook gemaakt voor gerechten met kaas. Bezoekers kunnen in de Pick & Cheese locatie in Seven Dials Market in Londen uit meer dan 25 kaasvariëteiten kiezen, waaronder Silton en Gouda. Het kaasrestaurant is een concept van Kerb’s Food...

Lees bericht

Horeca bij golfclubs vaker in eigen beheer

Leisure – De golfclubs in Nederland hebben het lastig. Om het ledenverval per club en de teruglopende financiën op te vangen, stappen steeds meer golfclubs over op het organiseren van de horeca in eigen beheer. Dat schrijft Van Spronsen & Partners in een analyse over de Nederlandse golfbanen. Uit de cijfers blijkt dat het aantal holes de afgelopen vijf jaar weliswaar...

Lees bericht

‘Alcoholvrij bier en speciaalbieren nemen vlucht op terras’

Onderzoek – De consumptie en verkoop van alcoholvrije bieren heeft de afgelopen twee jaar een vlucht gemaakt. Daarnaast hebben ook de speciaalbieren hun definitieve plek op de menukaarten veroverd. Dat schrijft Van Spronsen & Partners horeca-advies in hun jaarlijkse terrasonderzoek, dat dit jaar voor de dertiende keer werd gehouden. Zwolle was daarin wederom de goedkoopste terrasstad van Nederland en Amsterdam de duurste....

Lees bericht

Aantal wereldrestaurants in drie jaar verdrievoudigd

Marktcijfers - Het aantal wereldrestaurants in Nederland is de afgelopen drie jaar bijna verdrievoudigd. Het aantal nam toe van 25 in 2016 naar 71 in 2019. Daar zitten nog niet de 35 Live-Cooking formules van Van der Valk bij. Als die wel worden meegeteld, dan heeft ons land meer dan 100 van deze zogenaamde “all you can eat” formules. De cijfers zijn afkomstig van Van Spronsen &...

Lees bericht


Groei fastfoodrestaurants zet door

Martontwikkeling – De groei in fastfoodrestaurants is de afgelopen vijf jaar onverminderd doorgegaan, ondanks alle aandacht voor gezondheid. Het aantal fastfoodrestaurants in Nederland steeg in die periode van 364 naar 422 restaurants. Vooral in de grote steden en op high traffic locaties (snelweg, outlet centers) groeide het aanbod fors. De cijfers zijn afkomstig van uit een rapportage van Van Spronsen & Partners horeca-advies. Het...

Lees bericht

Aantal trampolineparken in twee jaar verdubbeld

Leisure – Het aantal indoor trampolineparken in Nederland is in twee jaar tijd verdubbeld. In 2016 was het concept nog relatief nieuw en telde ons land 32 parken. Inmiddels is dit aantal gegroeid naar 64 parken in 2018. Dit blijkt uit een publicatie ‘Indoor Trampolineparken in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies in Leiden. De verwachting is dat gezien de plannen van enkele grote ketens...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid