Ruime Kamermeerderheid wijst vleestaks af


Kamermeerderheid vreest nog hogere prijzen voor boodschappen met vleestaks

Vleestaks – Een Kamermeerderheid wijst net als de vleessector zelf een vleestaks af. Tegenstanders van een extra belasting op vlees zijn van mening dat boodschappen al duur genoeg zijn en de vleessector zelf is van mening dat de vleestaks contraproductief werkt.

Minister Staghouwer (ChristenUnie) kondigde gisteren aan dat hij een onderzoek laat doen naar de vleestaks. Dit zou inzicht moeten geven of een extra belasting op vlees de consumptie van vlees zou verminderen. Christen Unie en D66 zijn van mening dat een heffing werkt. De regeringspartijen VVD en CDA zijn tegen en worden daarin gesteund door de oppositiepartijen PVV, SP, JA21, SGP, Denk, Groep Van Haga en BBB. Vooral omdat zij bevreesd zijn dat de boodschappen daardoor nog duurder worden.

Onzalig

Organisaties in de vleessector, verenigd in de Vleescoalitie, vinden het idee van een vleesbelasting onzalig. Dat is ook al eerder door de sector uitgesproken. Een heffing werkt volgens de vleessector ook nog eens contraproductief op zowel de volksgezondheid als de verduurzamingsagenda van de sectoren. Vlees is namelijk niet schadelijk, maar bevat juist voor de mens essentiële vitaminen en aminozuren die niet in plantaardige voedingsmiddelen voorkomen. Alleen al daarom zou de overheid vleesconsumptie niet moeten ontmoedigen.

Lagere inkomens

Vleesbelasting treft vooral de Vleescoalitie vooral de lagere inkomensgroepen. ‘Het is zeer twijfelachtig of de fiscale oplossingsrichting zoals een compensatie via het Toeslagenstelsel van de Belastingdienst, een haalbare, uitvoerbare en maatschappelijk aanvaardbare oplossing is’, zo laat de coalitie weten. ‘Zonder zo’n compensatie wordt de lagere inkomensgroepen toegang ontzegd tot een belangrijk voedingsbestanddeel (de dierlijke eiwitten) en zal dat impact hebben op de volksgezondheid’, stellen de vleesorganisaties.

De Vleescoalitie is een samenwerking tussen COV/VNV, POV, SBK, Nevedi, KNS en Vee & Logistiek Nederland.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsKHN wil snelle opening horeca en krijgt bijval

Actie -Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bood vanmorgen voorafgaand aan het coronadebat de nieuwe horecaroutekaart en petitie aan Tweede Kamerleden aan. Met deze actie wil KHN duidelijk maken dat de horeca op een veilige en verantwoorde manier open kan en daar nog deze week duidelijkheid over wil. KHN riep voorafgaand aan het debat het kabinet op per direct versoepelingen voor de...

Lees bericht

ProVeg roept horeca op te helpen met daling vleesconsumptie

Horeca – De vleesconsumptie in Nederland was altijd stijgend, ondanks alle vleesalternatieven, maar in 2020 liet de vleesconsumptie een historische daling zien van bijna 2 kg per persoon. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. De daling wordt vooral geweten aan de horecasluiting omwille van de coronapandemie. Voor ProVeg reden de horeca op te roepen klanten vaker...

Lees bericht

Nederlandse brouwers zien moeizaam herstel biermarkt

Biermarkt – De Nederlandse brouwers zien dat door versoepeling van de coronamaatregelen er steeds meer mag, maar ziet dat niet terug in de bierverkoop. Die blijft vooralsnog achter bij vorig jaar en ver bij het jaar daarvoor. De biermarkt is dus nog lang niet hersteld concluderen de brouwers en daarom roepen zij het kabinet op om de geplande accijnsverhoging achterwege te...

Lees berichtOok op blikjes komt 15 cent statiegeld, maar vanaf 2023

Statiegeld – Niet alleen op plastic flesjes komt statiegeld, ook op blikjes moeten Nederlanders vanaf 2023 15 cent statiegeld gaan betalen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. De maatregel is volgens de staatssecretaris noodzakelijk omdat de hoeveelheid zwerfafval niet is afgenomen, maar juist is toegenomen.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid