Rutte spreekt steun uit aan horeca en zoekt naar openingsmogelijkheden
_1080_768_90.jpg)
Politiek – Minister-president Mark Rutte heeft in een gesprek met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn steun uitgesproken aan de ondernemers en medewerkers in de horeca en aangegeven dat hij in gezamenlijkheid met de sector wil kijken naar gefaseerde openingsmogelijkheden in december. Voor eind volgende week neemt hij een beslissing over de opening van de horeca voor kerst.
Als ‘grootverbruiker van de horeca’ zag Rutte dat tijdens de coronaperiode veel horecaondernemers hun uiterste best hadden gedaan in het tegengaan van de bestrijding van het coronavirus. Ook ziet hij dat de besluiten over het dicht moeten van de horeca enorme gevolgen heeft voor de ondernemers en hun medewerkers. Maar de sluiting van de horeca heeft veel meer gevolgen, ook voor de mensen die er gebruik van maken en voor het veiligheidsgevoel van mensen in de binnensteden.
In de videoboodschap die Rutte uitsprak tijdens het gesprek met Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts hoopte hij ook snel perspectief te kunnen bieden aan horecaondernemers. KHN toonde zich na afloop van het gesprek iets meer gerustgesteld over de aandacht en zorg die het kabinet heeft voor de horecasector.
57 procent omzetdaling
KHN benadrukte nogmaals dat de horeca het als gevolg van (de verlenging) van de coronamaatregelen enorm moeilijk heeft en dat veel ondernemers door hun reserves heen zijn. Zij wezen Rutte er op dat de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met 57 procent daalde ten opzichte van een jaar eerder. Volgens KHN is aanvullende financiële steun voor de sector noodzakelijk en moet de horeca ook perspectief worden geboden.
Inmiddels heeft KHN samen met een aantal ministeries plannen ontwikkeld om op 25 verschillende horecalocaties te testen of naleving van alle coronabeperkingen op verantwoorde wijze mogelijk is. Die testen worden uitgevoerd door TNO en het RIVM bij restaurants, cafés en hotels. De locaties worden nu op basis van aanmeldingen vanuit de sector zelf geselecteerd. De namen van die locaties worden vooralsnog niet bekend gemaakt omdat de locaties ook niet 'publiek toegankelijk' zijn. Wanneer getart kan worden met de testen is nog onduidelijk. KHN hoopt daar binnenkort iets meer over te kunnen zeggen. Als de testen goed verlopen wordt gekeken naar een verdere gefaseerde opening van de horeca.
Duidelijkheid over Kerst
Volgens KHN heeft de minister-president de oproep voor extra steun begrepen. En ook Rutte erkent dat het slimme plan nodig is om de horeca te openen. Voor eind volgende week verwacht hij duidelijkheid te kunnen laten weten of de horeca voor de kerst open kan.
(Latste update 12-11-2020, 10.33 uur)
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
INTERNORGA wil gastronomie naar hoger niveau tillen
Vakbeurzen – De coveniencebeurs INTERNORGA die van 14 tot en met 18 maart 2025 wordt gehouden in Hamburg wil niet alleen de belangrijkste trends signaleren, maar ook de gastronomie naar een hoger niveau brengen. De beurs is bestemd voor foodprofessionals uit de out-of-homemarkt en de retail.
Lees berichtGezonde formule Poké&ZO kiest Sligro als leverancier
Formulenieuws - Poké&ZO is een samenwerking aangegaan met Sligro Food Group. De groothandel is daarmee de totaalleverancier van de vijf Poké&ZO-locaties in Nederland geworden. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar.
Lees berichtDrie nieuwe jonge chefs benoemd tot New Chefs on the Block
Event – Tijdens de tiende jubileumeditie van New Chefs on the Block werden drie jonge culinaire talenten in het zonnetje gezet. De New Chefs zijn Gijs Kemmeren (restaurant Vannu), Peter Bogema (restaurant Sober) en Luca Carli (restaurant Reverie). Zij werden gekozen vanwege hun innovatieve aanpak, focus op duurzaamheid, innovatie en sterke culinaire visie.
Lees berichtKop is er af bij HorecaEvenTT in WTC Expo Leeuwarden
Vakbeurzen - De kop is er af bij HorecaEventt in Leeuwarden in WTC Expo. Bijna 500 exposanten presenteren nog tot en met woensdag hun producten en concepten. De horecabeurs in het noorden trekt traditioneel altijd veel ondernemers van de Waddeneilanden.
Lees berichtING gematigd positief over horeca in 2025
Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2025 zijn, met een verwachte volumegroei van 3%, gematigd positief. Dankzij een verbeterde koopkracht en ‘gewenning’ aan de hogere prijzen geeft de consument dit jaar volgens de bank weer meer uit in de horeca dan in 2024.
Lees berichtBouw nieuwe locatie De Lichtmis en McDonald’s Zwolle gestart
Samenwerking – Vorige week is de eerste paal geslagen en daarmee een start gemaakt met de bouw van een unieke horecacombinatie tussen wegrestaurant De Lichtmis en McDonald’s Zwolle. De combinatie gaat zich vestigen aan de A28, ter hoogte van afslag 22, markeert een nieuw begin voor het familiebedrijf De Lichtmis.
Lees bericht