Rutte spreekt steun uit aan horeca en zoekt naar openingsmogelijkheden


McDonald's was een van de eerste restaurants die een 'coronaveilige' testlocatie inrichtte in een vestiging in Arnhem

Politiek – Minister-president Mark Rutte heeft in een gesprek met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn steun uitgesproken aan de ondernemers en medewerkers in de horeca en aangegeven dat hij in gezamenlijkheid met de sector wil kijken naar gefaseerde openingsmogelijkheden in december. Voor eind volgende week neemt hij een beslissing over de opening van de horeca voor kerst.

Als ‘grootverbruiker van de horeca’ zag Rutte dat tijdens de coronaperiode veel horecaondernemers hun uiterste best hadden gedaan in het tegengaan van de bestrijding van het coronavirus. Ook ziet hij dat de besluiten over het dicht moeten van de horeca enorme gevolgen heeft voor de ondernemers en hun medewerkers. Maar de sluiting van de horeca heeft veel meer gevolgen, ook voor de mensen die er gebruik van maken en voor het veiligheidsgevoel van mensen in de binnensteden.

In de videoboodschap die Rutte uitsprak tijdens het gesprek met Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts hoopte hij ook snel perspectief te kunnen bieden aan horecaondernemers. KHN toonde zich na afloop van het gesprek iets meer gerustgesteld over de aandacht en zorg die het kabinet heeft voor de horecasector.

57 procent omzetdaling

KHN benadrukte nogmaals dat de horeca het als gevolg van (de verlenging) van de coronamaatregelen enorm moeilijk heeft en dat veel ondernemers door hun reserves heen zijn. Zij wezen Rutte er op dat de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met 57 procent daalde ten opzichte van een jaar eerder. Volgens KHN is aanvullende financiële steun voor de sector noodzakelijk en moet de horeca ook perspectief worden geboden.

Inmiddels heeft KHN samen met een aantal ministeries plannen ontwikkeld om op 25 verschillende horecalocaties te testen of naleving van alle coronabeperkingen op verantwoorde wijze mogelijk is. Die testen worden uitgevoerd door TNO en het RIVM bij restaurants, cafés en hotels. De locaties worden nu op basis van aanmeldingen vanuit de sector zelf geselecteerd. De namen van die locaties worden vooralsnog niet bekend gemaakt omdat de locaties ook niet 'publiek toegankelijk' zijn. Wanneer getart kan worden met de testen is nog onduidelijk. KHN hoopt daar binnenkort iets meer over te kunnen zeggen. Als de testen goed verlopen wordt gekeken naar een verdere gefaseerde opening van de horeca.

Duidelijkheid over Kerst

Volgens KHN heeft de minister-president de oproep voor extra steun begrepen. En ook Rutte erkent dat het slimme plan nodig is om de horeca te openen. Voor eind volgende week verwacht hij duidelijkheid te kunnen laten weten of de horeca voor de kerst open kan.

(Latste update 12-11-2020, 10.33 uur)

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Dirk Beljaarts neemt afscheid als Algemeen Directeur KHN

Persoonlijk – Dirk Beljaarts vertrekt nog voor de zomer na een periode van negen jaar bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Beljaarts begon zijn loopbaan bij KHN als lid van het Landelijk Bestuur en diende vervolgens de laatste vijf jaar als Algemeen Directeur. Hij vindt het nu voor een nieuwe uitdaging.

Lees bericht


La Place heropent op nieuwe locatie vliegveld Madrid Barajas

Formulenieuws - La Place, de Nederlandse foodserviceformule, heeft een nieuwe locatie gekregen op het vliegveld Madrid Barajas. Terminal T4 heeft een aanpassing ondergaan om de groeiende aantallen reizigers op de luchthaven nu en in de toekomst beter van dienst te kunnen zijn. Als onderdeel van de renovatie heeft La Place een nieuwe vestiging geopend in de terminal.

Lees bericht


Sfeervolle Belgische Tavola laat bezoekers echt genieten

Vakbeurs – Aan culinaire hoogtepuntjes geen gebrek op de Belgische vakbeurs Tavola in Kortrijk. Dit driedaagse horecaevenement trekt traditioneel ook altijd veel Nederlandse vakbezoekers. Belangrijkste reden is dat de horecabeurs veel specialiteiten laat zien en de foodprofessional ook echt kan genieten van de kwaliteit van de producten.

Lees bericht


Schiphol vernieuwt Lounge 2 met nieuwe horecaconcepten

Luchthaven - Schiphol werkt aan de vernieuwing van Lounge 2, het gebied dat zich bevindt na de securitycontrole voor passagiers met bestemmingen veelal buiten Europa. Het horeca- winkelgebied krijgt een nieuwe inrichting, waarbij de beleving van passagiers centraal staat. Er wordt ruimte gemaakt voor nieuwe luxe merken en een vernieuwd aanbod aan horeca- en winkelmogelijkheden. 

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid