Rutte spreekt steun uit aan horeca en zoekt naar openingsmogelijkheden


McDonald's was een van de eerste restaurants die een 'coronaveilige' testlocatie inrichtte in een vestiging in Arnhem

Politiek – Minister-president Mark Rutte heeft in een gesprek met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn steun uitgesproken aan de ondernemers en medewerkers in de horeca en aangegeven dat hij in gezamenlijkheid met de sector wil kijken naar gefaseerde openingsmogelijkheden in december. Voor eind volgende week neemt hij een beslissing over de opening van de horeca voor kerst.

Als ‘grootverbruiker van de horeca’ zag Rutte dat tijdens de coronaperiode veel horecaondernemers hun uiterste best hadden gedaan in het tegengaan van de bestrijding van het coronavirus. Ook ziet hij dat de besluiten over het dicht moeten van de horeca enorme gevolgen heeft voor de ondernemers en hun medewerkers. Maar de sluiting van de horeca heeft veel meer gevolgen, ook voor de mensen die er gebruik van maken en voor het veiligheidsgevoel van mensen in de binnensteden.

In de videoboodschap die Rutte uitsprak tijdens het gesprek met Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts hoopte hij ook snel perspectief te kunnen bieden aan horecaondernemers. KHN toonde zich na afloop van het gesprek iets meer gerustgesteld over de aandacht en zorg die het kabinet heeft voor de horecasector.

57 procent omzetdaling

KHN benadrukte nogmaals dat de horeca het als gevolg van (de verlenging) van de coronamaatregelen enorm moeilijk heeft en dat veel ondernemers door hun reserves heen zijn. Zij wezen Rutte er op dat de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met 57 procent daalde ten opzichte van een jaar eerder. Volgens KHN is aanvullende financiële steun voor de sector noodzakelijk en moet de horeca ook perspectief worden geboden.

Inmiddels heeft KHN samen met een aantal ministeries plannen ontwikkeld om op 25 verschillende horecalocaties te testen of naleving van alle coronabeperkingen op verantwoorde wijze mogelijk is. Die testen worden uitgevoerd door TNO en het RIVM bij restaurants, cafés en hotels. De locaties worden nu op basis van aanmeldingen vanuit de sector zelf geselecteerd. De namen van die locaties worden vooralsnog niet bekend gemaakt omdat de locaties ook niet 'publiek toegankelijk' zijn. Wanneer getart kan worden met de testen is nog onduidelijk. KHN hoopt daar binnenkort iets meer over te kunnen zeggen. Als de testen goed verlopen wordt gekeken naar een verdere gefaseerde opening van de horeca.

Duidelijkheid over Kerst

Volgens KHN heeft de minister-president de oproep voor extra steun begrepen. En ook Rutte erkent dat het slimme plan nodig is om de horeca te openen. Voor eind volgende week verwacht hij duidelijkheid te kunnen laten weten of de horeca voor de kerst open kan.

(Latste update 12-11-2020, 10.33 uur)

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Aantal bezoeken buitenshuis nog boven niveaus eerste lockdown

Analyse – De Horeca – inclusief de segmenten  fastservice, vervoer en catering - liggen tezamen -38% lager in P11 (week 41 tot en met  week 44),  in vergelijking met de zelfde periode in voorgaande jaren. Cumulatief gezien tot en met periode P11 is dit -33%. In p4 en P5 lag dit gemiddeld op -56%.

Lees bericht


Gelderland stelt 1 miljoen beschikbaar voor getroffen ondernemers

Overheid - De provincie Gelderland gaat ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrijetijdsector extra helpen door 1 miljoen euro beschikbaar te stellen. De door de coronamaatregelen getroffen bedrijven in deze sectoren kunnen met de voucherregeling ‘Steuntje in de rug’ een bedrag tot 5000 euro inzetten voor adviesdiensten en ondersteuning.

Lees bericht


UFS en Orbisk strijden samen tegen voedselverspilling

Voedselverspilling - Unilever Food Solutions (UFS) en voedselafvalmonitor Orbisk gaan gezamenlijk strijden tegen voedselverspilling in de horeca. De samenwerking sluit aan bij Unilevers ‘Future Foods’ plan, dat de milieu-impact van de voedselketen moet verminderen en mensen gaat helpen met de transitie naar gezondere voedingspatronen.

Lees bericht


Horeca blijft dicht, misschien begin december kleine tussenstap

Corona – ‘De cijfers zijn lager, maar nog altijd te hoog’, met die woorden maakten minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid duidelijk dat het de goede kant opgaat, maar niet goed genoeg om de maatregelen al te veel te versoepelen. In ieder geval niet voor de horeca. Berekeningen over de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames geven aan dat er...

Lees bericht




© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid