Scaleup Orbisk haalt €8 miljoen op om internationaal te gaan
Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scaleup die bezig is met het tegengaan van voedselverspilling, heeft meer dan acht miljoen euro opgehaald met een oversubscribed Series A venture capital investeringsronde. Het geld wordt ingezet voor het verder ontwikkelen van AI-technologie en buitenlandse expansie.
Het investeringsbedrag werd binnengehaald door Regeneration.VC en PeakBridge en Kost Capital. Ook investeerder van het eerste uur DOEN Participaties, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en EIT Food’s AgriFoodInvest doe mee.
Sinds 2019 zet Orbisk zich in voor een duurzamer voedselsysteem. Met hun AI-gedreven voedselafvalmonitor 'de Orbi' stellen ze foodservice-instellingen in staat middels procesoptimalisatie hun voedselafval te verminderen. Dit product ondersteunt het optimaliseren van processen in professionele keukens en het verbeteren van voedselrendement door voedselafval te registreren en de operationele oorzaken van verspilling in kaart te brengen. De verzamelde gegevens worden overzichtelijk gepresenteerd in een dashboard, dat advies biedt voor procesoptimalisaties.
Klimaatverandering
Het terugdringen van voedselverspilling is een cruciale stap in de strijd tegen klimaatverandering, één derde van de wereldwijde voedselproductie blijft namelijk onbenut en belandt in de afvalbak. "Niemand houdt van verspilling en voedselverspilling is daarop geen uitzondering," aldus Martijn Lopes Cardozo, Partner bij Regeneration.VC. "Met 20% van de wereldwijde voedselverspilling in de horeca liggen hier kansen om positieve impact op het milieu en de economie te maken. Ons wereldwijde team is enthousiast over het opschalen van deze belangrijke technologie in Amerika en het introduceren van Orbisk aan zakelijke klanten in ons netwerk."
Accor
Klanten met een Orbisk besparen doorgaans 3-10 keer op voedselverspilling in vergelijking met de maandelijkse kosten, terwijl ze bijdragen aan een van de grootste klimaatkansen. Een belangrijke mijlpaal daarin is de samenwerking met Accor, een wereldleider in de horecasector. De bijdrage van Orbisk en de inzet van de hotelteams heeft Accor geholpen op koers te liggen om voedselverspilling met 60% te verminderen tegen 203. De meest recente toevoeging aan Orbisk’s portfolio is het Amerikaanse Carnival Cruise Lines. Na een succesvolle pilot worden de innovatieve systemen in 2025 uitgerold op een aantal schepen van Carnival.
Internationaal
Op dit moment is Orbisk al actief in ruim 40 verschillende landen en helpen ze chef-koks op vijf verschillende continenten met het optimaliseren van keukenprocessen. "Deze Series A-investering voedt de ambitieuze groeiplannen van Orbisk,” aldus CEO en medeoprichter Olaf van der Veen. “Deze financiële impuls stelt ons in staat om de impact die we nastreven te versnellen, want voedselafval wordt helaas niet begrensd door de grenzen van landen. In Europa wordt ongeveer 25 tot 30% van de gehele voedselproductie weggegooid, in Amerika gaat dat zelfs richting de 40%.
Bron: Orbisk/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Sodexo en WNF zetten ‘aardig eten’ op de kaart
Catering - Vanaf maandag, 15 april, gaan food & facilitair dienstverlener Sodexo en WWF-NL een samenwerking aan om Nederlandse werknemers duurzamer en gezonder te laten eten. Met deze samenwerking worden in ruim 100 bedrijfsrestaurants gerechten die minder impact hebben op natuurverlies en klimaatverandering onder de aandacht gebracht.
Lees berichtOrbisk bestaat 5 jaar en heeft inmiddels 737.520 kilo voedsel gered
Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scale-up die zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem, bestaat vijf jaar. Het jubileum wordt gevierd met de lancering van een Impact Report. Uit dit eerste rapport blijkt onder andere dat Orbisk wereldwijd 737.520 kilo voedsel heeft gered uit de afvalbak, wat neerkomt op zo'n 1,6 miljoen maaltijden.
Lees berichtOrbisk en Accor-hotels streven naar halvering voedselverspilling
Voedselverspilling - Accor Group is één van de eerste grote hotelketen die haar wereldwijde voedselverspilling actief gaat terugdringen. In een samenwerking met de voedselafvalmonitor van Orbisk gaat de hotelorganisatie in honderden Accor hotels de komende maanden een start maken met het tegengaan van voedselverspilling. Die slimme technologie moet chefs helpen hun voedselafval te meten en met de helft terug te...
Lees berichtKetenbrede samenwerking leidt tot aanpak tegen voedselverspilling
Voedselverspilling tegengaan gaat beter wanneer je in de keten samenwerkt, dat is de uitkomst van een pilot die vier partijen zijn aangegaan in een uitdagende ‘In 100 Days to Zero Food Waste’ challenge.
Lees berichtRegionaal project Orbisk ook in Barneveld van start
Voedselverspilling - Alberto’s Italian in Barneveld, partner van cateringplatform Zakelijk Bezorgd, is de tweede locatie die meedoet aan het regionale project Orbisk in Regio Foodvalley. De gemeenten Ede, Veenendaal, Wageningen en Barneveld van Regio Foodvalley zetten de komende twee jaar twee Orbisk systemen in voor regionale horeca.
Lees bericht50% minder voedselafval bij Vermaat in 2027 met Orbi’s
Voedselverspilling - Vermaat gaat op grote schaal de strijd aan tegen voedselverspilling. Onderdeel van die aanpak is de inzet van de technologie van Orbisk, de zogenaamde Orbi. De voedsel verspilling moet met deze slimme technologie in 2027 met 50% zijn teruggebracht.
Lees bericht