Seenons wil grondstoffen uit restafval redden


Oprichters Jorn Eiting (l) van Liempt en Joost Kamermans van Seenons

Afval – Start-up Seenons wil de wereld afvalvrij maken, te beginnen in Nederland. Het it-bedrijf is van plan bedrijven, logistieke partners, gemeentes en afvalverwerkers met een app bij elkaar te brengen om op die manier een fijnmazige afvalinzameling en -scheiding te realiseren. Met de inzet van deze app wil men stap voor stap naar een circulaire economie toewerken.

De plannen voor de app werden begin april bekend gemaakt en beloond met een investering van €1,75 miljoen door onder meer twee boardmembers van Adyen. Het plan past ook in het duurzaamheidsbeleid van Europa. In Nederland wordt van overheidswege in dat kader aangestuurd op verder terugdringen van de afvalberg. In 2022 moet het totale volume aan bedrijfsafval gehalveerd zijn ten opzichte van 2021. Acht jaar later, in 2030 moet dit zelfs zijn teruggebracht met 50%.

Veranderen

Volgens it-bedrijf Seenons, dat in 2019 werd opgericht door Jorn Eiting van Liempt en Joost Kamermans, is dat mogelijk door het bestaande afvalsysteem te veranderen en het aantal transportbewegingen voor restafval terug te dringen. De app gaat bedrijven die duurzame ambities hebben of gewoon een betere oplossing voor hun restafval zoeken, zonder contractverplichting aansluiten op het Seenons platform. Die bedrijven kunnen daar aangeven wanneer ze welk afval willen laten ophalen.

Match

Seenons werkt inmiddels met meer dan 20 grote en kleinere afvalbedrijven samen en probeert zo het afval te matchen met een lokale, circulaire verwerker die het hergebruikt in nieuwe producten. Denk bijvoorbeeld aan koffiedrab voor het maken van handzeep en sinaasappelschillen en -pulp voor likeur. Als er geen match te maken is, wordt gekeken naar de meest efficiënte en duurzame ophaalroute, zodat er minder verkeersbewegingen zijn en dus minder CO2-uitstoot plaatsvindt.

Ambitie

Inmiddels is Seenons actief in de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Haarlem en ‘s-Hertogenbosch komen daar binnenkort bij. Seenons maakt deze software beschikbaar voor de gehele afvalketen. Als onafhankelijke partij hopen ze dat zoveel mogelijk bedrijven gaan meedoen. Medeoprichter Kamermans: “Het is onze ultieme ambitie om in 2025 100.000 bedrijven afvalvrij te hebben gemaakt.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws
Coca-Cola Nederland stapt over op flessen van gerecycled plastic

Duurzaamheid – Coca-Cola laat weten in Nederland volledig over te stappen op flessen gemaakt van 100% gerecycled plastic. Met deze stap is het niet langer nodig om nieuw plastic te gebruiken bij het maken van nieuwe flessen. Nederland is na Zweden het tweede land wereldwijd waar Coca-Cola stopt met het gebruik van nieuw plastic in alle flessen.

Lees bericht

TivoliVredenburg introduceert circulair systeem voor PET-afval

Duurzaamheid - TivoliVredenburg heeft samen met Vrumona en Bierbrouwerij AB InBev de handen ineen geslagen om een circulair logistiek systeem voor gebruikte PET- flesjes bij het theatergebouw te realiseren. De bedrijven gaan gebruik maken van elkaars logistieke proces door de lege plastic flesje van elkaar mee te nemen.

Lees bericht


Upfield start CO2 etikettering op verpakkingen

Duurzaamheid – Upfield, de koper van de margarinetak van Unilever en ‘s werelds toonaangevende plantaardige voedingsbedrijf, gaat consumenten aanmoedigen om duurzamere voedselkeuzes te maken. Het bedrijf introduceert eind 2021 CO2 etikettering op 100 miljoen verpakkingen van zijn plantaardige spreads, margarines, plantaardige boters en plantaardige crèmes.

Lees bericht

Paulig wil koploper worden in duurzaamheid

Achtergrond - Paulig, het van origne Finse moederbedrijf achter Tex Mex merk Santa Maria en de plantaardige eiwitbron Pulled Oats van Gold&Green kondigde onlangs aan om koploper te worden als het gaat om duurzaamheid. Zo hebben zij de ambitie om in 2030 70% van de netto-omzet te halen uit producten en diensten die de gezondheid en het welzijn van mensen en...

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid