‘Sligro heeft last van COVID-19, maar ziet ook overnamekansen’


Groothandel - Sligro verwacht nog een belangrijk deel van 2021 last te hebben van de gevolgen van COVID-19. Herstel ziet het bedrijf pas in de tweede helft van het jaar. De huidige situatie biedt de groothandel ook kansen, zo blijkt uit een toelichting in het FD vanmorgen op de jaarcijfers van CEO Koen Slippens. Voor dit jaar houdt de topman rekening met een overname in Nederland of België.

Dat de jaaromzet bijna 20 procent (18,7%) lager lag en het netto verlies uitkwam op 70 miljoen euro was begin deze maand al duidelijk. Cijfers waar de groothandel gezien de uitdagingen in de huidige periode voor staat, best mee kan leven. Want de groothandel werd door alle maatregelen bij de afnemers fors getroffen. Horeca, sportverenigingen, stadions, dagrecreatie, bedrijfscatering en evenementen werden het afgelopen jaar allemaal zwaar geraakt. Dat werd bij Sligro vooral gevoeld in het bezorgkanaal, waar in sommige perioden de omzet tot wel 75% afnam. De zelfbedieningstak daarentegen deed het verhoudingsgewijs goed. Niet alleen omdat dit een alternatief bood voor veel ondernemers, maar ook werden de groothandelslocaties een tijdlang opengesteld voor consumenten als uitwijkmogelijkheid voor de overvolle supermarkten. De omzet bij zelfbediening nam daardoor zelfs toe. Maar voor de gehele groep kwam het omzetverlies als gevolg van COVID-19 uit op €0,5 miljard.

Herstel

Sligro verwacht dat als de vaccinatiegraad in Nederland toeneemt en er meer verruiming komt van de maatregelen voor de horeca, spoedig herstel in de omzet is te verwachten. Die ervaring heeft het bedrijf ook gezien in 2020 toen de horecamaatregelen een periode lang werden versoepeld. Maar dat zal in de cijfers pas zichtbaar zijn in de tweede helft van het jaar.

Overname

In een toelichting op de cijfers in het FD spreekt Koen Slippens de verwachting uit dat 2021 wel eens een interessant jaar kan worden voor overnames in Nederland of België. In eerste instantie zullen groothandel werken aan hun herstel, maar daarna zal toch ook aan verkoop worden gedacht, zo is de verwachting van de topman. Voor Sligro zijn vooral partijen interessant met een omzet boven de €50 miljoen. Slippens in het FD: “Maar er zullen ook partijen zijn die deze coronatijd dermate onderuitgaan dat een overname niet de beste manier is. Daarom bereiden we ons voor om stappen te zetten.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsPrevicus helpt Sligro-klanten met juiste WOZ-waarde

Diensten - Veel ondernemers en particulieren betalen te veel belasting, omdat de WOZ-waarde van hun pand(en) te hoog is vastgesteld. Sligro gaat daar samen met Previcus Vastgoed wat aan doen. Ondernemers die twijfelen over de juistheid van hun aanslag kunnen met de adviesdienst samen optrekken en bezwaar aan tekenen.

Lees bericht

Sligro helpt ondernemers ook belasting besparen

Groothandel – Sligro is een samenwerking gestart met Previcus Vastgoed en gaat ondernemers helpen bij het verlagen van hun WOZ-waarde(n). Wanneer deze waarde te hoog is vastgesteld, betalen ondernemers teveel belasting. Ondernemers nemen deel op basis van ‘no cure, no pay’.

Lees bericht

Sligro houdt omzetverlies redelijk beperkt

Groothandel – Hoewel groothandel Sligro in het vierde kwartaal een omzet boekte van 456 miljoen euro, tegenover 655 miljoen vorig jaar, viel deze terugval als gevolg van de horecasluiting de financiële markten mee. Het aandeel won zelfs een beetje in waarde, omdat rekening werd gehouden met een iets lagere omzet. De totale omzet van Sligro over 2020 bedroeg ruim 1,9 miljard euro, een afname...

Lees bericht


Vertrouwen in overheid bij restaurants daalt verder

Onderzoek -  Het vertrouwen in de overheid is eind vorig jaar gedaald van 77% in maart naar 53% in november. Dat blijkt uit periodiek onderzoek via de Foodservice Denktank van Marketing4Results in samenwerking met Sligro. In dezelfde periode nam ook het verwachte omzetverlies van de restaurants verder toe, als gevolg van de coronamaatregelen.

Lees bericht

Groothandels herkennen zich totaal niet in beeld veiligheidscoördinator Bruls

Groothandels – De levensmiddelengroothandels hebben met verbazing kennisgenomen van het beeld dat veiligheidscoördinator Hubert Bruls, namens de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad,  heeft geschetst van de extreme drukte bij de groothandelslocaties door winkelende consumenten. Zij herkennen zich totaal niet in zijn oproep aan minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om in te grijpen.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid