Staat hoeft coronaregels voor horeca niet te versoepelen


Aantal horeca zaken blijft fors doorgroeien

Rechtspraak - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft de zaak tegen de Nederlandse Staat over de coronabeperkingen verloren. Vrijdag oordeelde de rechter dat de overheid  de regels niet hoeft te versoepelen. De branchevereniging voor de horeca had dat geëist.

KHN is van mening dat de horeca niet op eenzelfde manier wordt behandeld dan andere sectoren. Het feit dat de anderhalvemetermaatregel  bij vliegtuigen niet hoeft te worden nageleefd, maar in de horeca wel, is de belangenvereniging een doorn in het oog. Om die reden werd in een kort geding gevraagd aan de rechter of die maatregelen wel gehandhaafd dienen te worden. De zaak werd op 23 juli aangehouden omdat de rechter van mening was dat dat partijen er in een gesprek moesten zien uit te komen.

Nu die gesprekken op niets zijn uitgelopen, werd er alsnog een uitspraak van de rechter gevraagd. Die uitspraak is er nu en van de rechter hoeft het kabinet voorlopig geen versoepelingen voor de horeca door te voeren. KHN is teleurgesteld over dit vonnis. De nood in de sector is namelijk erg hoog. KHN begrijpt dat er maatregelen worden genomen om het coronavirus proberen te beteugelen. Maar maatregelen moeten wel in verhouding staan met het resultaat dat ermee kan worden bereikt, zo is de mening.

De huidige maatregelen geven de horeca onvoldoende perspectief, in het bijzonder als het gaat om het aantal mensen binnen 1,5m aan één tafel. Die maatregel is ook niet te rijmen met heel veel andere situaties (bv vliegtuigen, openbaar vervoer, privéauto’s) waar grote groepen wel binnen 1,5m van elkaar mogen zijn, aldus KHN. Ook in alle omringende landen, maar ook in WHO-adviezen, mogen meer mensen binnen 1,5m aan een tafel zitten dan de twee personen (tenzij een gezamenlijke huishouding) die in Nederland zijn toegestaan.

De kort geding rechter heeft nu een zogenaamd ‘verkort’ vonnis uitgesproken. Dat wil zeggen dat de uitspraak er wel is, maar nog niet de motivering van het vonnis. Op basis van welke argumenten de rechter tot zijn conclusie is gekomen, is nog niet bekend. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Dit vonnis is een klap in het gezicht van veel horecaondernemers en slecht nieuws voor de sector. Zodra de motivering van het vonnis er is zullen we ons nader beraden. Tegelijkertijd zullen we ook in gesprek gaan met de overheid. Daarnaast blijven we strijden voor een beter financieel steunpakket.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags: khn

Gerelateerd nieuws

KHN en Curaçao Restaurant Association gaan samenwerken

Samenwerking - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Curaçao Restaurant Association (CRA) zijn een samenwerking aangegaan, waarbij Curaçao een nieuwe KHN-afdeling wordt. Dit betekent dat horecaondernemers op Curaçao binnenkort kunnen profiteren van de diensten van het KHN-lidmaatschap.

Lees bericht


Achterban FNV Horeca zegt massaal ‘ja’ tegen nieuwe cao

Horecapersoneel - De achterban van FNV Horeca is akkoord met het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao horeca 2022-2023. Medewerkers in de sector - leden en niet-leden - konden hun mening geven over het voorstel en van de uitgebrachte was 88,6% positief. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is akkoord. De nieuwe cao horeca is vanaf 1 januari 2022 een feit.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid