Statiegeld op blikjes drie maanden uitgesteld


Statiegeld op blik is drie maanden uitgesteld en gaat nu in op 1 april 2023

Inzamelen – Het inzamelen van blikjes dat per 1 januari zou ingaan is drie maanden uitgesteld door een beslissing van de Raad van State. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dreigde met dwangsommen als de invoering bij de start van het nieuwe jaar niet rond zou zijn. De bestuursrechter heeft nu uitstel verleend  tot 1 april.

Stichting Afvalfonds Verpakkingen, dat de partijen in de sector vertegenwoordigt, had bezwaar aangetekend bij de Raad van State omdat er nog teveel problemen waren om de statiegeldregeling in te laten gaan. Zo zijn er IT-problemen, maar ook te weinig machines om de blikjes samen te persen. Jaarlijks moeten er straks 2 miljard blikjes worden ingezameld. Het grootste deel zal gedaan worden door supermarkten, maar ook andere partijen die blikje verkopen zullen maatregelen moeten nemen.

Zwerfafval

De statiegeldregeling moet een einde maken aan de grote hoeveelheid zwerfafval. Net als voor kleine plastic flesjes waar per 1 juli ook statiegeld op wordt geheven, komt er op blikjes straks 15 cent statiegeld bij. Volgens de eerste cijfers heeft de invoering van statiegeld op de kleine plastic flesjes al tot een duidelijke terugdringing van de totale hoeveelheid zwerfafval geleid.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Biermarkt bijna terug op niveau voor de COVID

Analyse - De Nederlandse biermarkt is bijna terug op het niveau van voor de COVID-19-pandemie. De biermarkt is alleen wel veranderd. Zo is het aandeel alcoholvrij bier en speciaalbier de afgelopen jaren gegroeid en dat van pils iets gedaald.

Lees bericht

BP Dinteloord eerste tankstation met statiegeldautomaat

Petrol - BP Vlamings in Dinteloord is het eerste tankstation in Nederland dat geautomatiseerd drankverpakkingen met statiegeld inneemt. Klanten van het tankstation kunnen voortaan al hun PET-flessen inleveren en het betaalde statiegeld terugkrijgen. Op 1 april worden hier de drankblikjes met statiegeld aan toegevoegd.

Lees bericht

Biermarkt bereidt zich voor op statiegeldsysteem

Horeca – De biermarkt bereid zich voor op statiegeld op blikjes. Honderden miljoenen blikjes bier worden momenteel voorzien een speciaal logo met barcode. Een enorme operatie voor de bierbrouwers, die volgens de koepel Nederlandse Brouwers nog amper zijn hersteld van de coronacrisis.

Lees bericht


Tikkie groeit in 2022 naar jaarrecord van 5,5 miljard euro

Betaalwijze – In 2022 zijn er 130 miljoen Tikkies verstuurd met een gezamenlijke waarde van 5,5 miljard euro. Vorig jaar werd er nog voor 4,2 miljard aan Tikkies verstuurd. Het totale bedrag betekent niet alleen een jaarrecord, maar laat ook zien dat Tikkie steeds vaker worden gebruikt.

Lees bericht

Raad van State vernietigt bestemmingsplan World Food Experience

Uitspraak - De Raad van State heeft woensdag het bestemmingsplan voor de bouw van World Food Experience (WFE) vernietigd. De raad deed dit in de beroepsprocedure van de Stichting Milieuwerkgroepen tegen de bouw van het WFE. Volgens de Raad van State heeft de gemeente Ede het bestemmingsplan niet goed onderbouwd.

Lees bericht



© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid