Statiegeld op blikjes over twee jaar als zwerfafval niet daalt


Per 1 januari 2023 zit er statiegeld op blikjes om zwerfafval tegen te gaan

Politiek – Als het aantal blikjes in zwerfafval niet afneemt, komt er eind 2022 statiegeld op blikjes. Dat heeft staatsecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag bekend gemaakt. Het statiegeld op blikjes wordt dan net als op plastic flesjes 15 cent.

De staatssecretaris geeft de verpakkingsindustrie tot het najaar van 2021 de tijd om het aandeel blik in afval te verminderen. Lukt het de sector niet om blik in zwerfafval met 70 procent te verminderen, dan zal er eind 2022 een statiegeldregeling worden ingezet. Jaarlijks komen er zo’n 125 miljoen blikjes in het zwerfafval terecht.

Met een statieregeling zou zij tegemoet  komen aan een lang gekoesterde wens van de Tweede kamer. Die wil al veel langer statiegeld op blikjes heffen, maar tot nog toe ziet het kabinet dat niet zitten. Milieuorganisaties zijn eveneens voorstander van een statiegeldregeling.

De verpakkingsindustrie en de retailorganisaties zijn altijd tegen een statiegeldregeling geweest, omdat zij vindt dat het meer kost dan oplevert. Bovendien is zij van mening dat de hoeveelheid zwerfafval als gevolg van statiegeld niet gaat verminderen.

Bron @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

McDonald’s maakt gouden sieraden van afval

Formulenieuws – McDonald’s Nederland lanceert met Litter & Glamour voor het derde jaar op rij een grote landelijke campagne om meer bewustzijn te creëren voor het (goed) weggooien van afval. Vanaf 16  augustus is er in elk van de 258 restaurants een gouden actie-afvalbak te vinden. Gasten die hun afval hierin weggooien, maken tot 12 september kans om sieraden te winnen welke geheel...

Lees bericht


GS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes

Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden...

Lees bericht

Tomra lanceert API voor digitale statiegeldbon

Statiegeld -  Emballage-automatenfabrikant Tomra heeft haar Digital Payout API voor een digitale statiegeldbon gelanceerd. De API zorgt ervoor dat consumenten die hun drankverpakkingen inleveren voor recycling, hun statiegeld terug kunnen krijgen via de app van de betreffende retailketen, in plaats van via een geprinte statiegeldbon.

Lees bericht

Vijf grootste stations gaan plastic flesjes innemen

Statiegeld - Vanaf september kunnen reizigers op de vijf grootste treinstations in Nederland hun plastic flesjes met statiegeld inleveren. Op ieder flesje zit namelijk sinds 1 juli dit jaar 15 eurocent statiegeld. De inlevermachines zijn ook geschikt voor het inzamelen van blikjes, waar vanaf 31 december 2022 statiegeld op zit.

Lees berichtFEBO maakt werk van Landelijke Opschoondag

Actie – Snackbarformule FEBO maakt werk van de Landelijke Opschoondag op 19 maart. Onder het motto ‘Door samen te werken bereik je meer’ roepen ze klanten en andere geïnteresseerden op een stukje van de straat of wijk op te ruimen.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid