Statiegeld op kleine plastic flessen vanaf 1 juli


Foto bij: Statiegeld Nederland

Statiegeld – Vanaf 1 juli zit er €0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. In de aanloop naar die datum komen er al flesjes in omloop waarop statiegeld zit. Deze flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Het kan dus zomaar zijn dat deze statiegeldflesjes al worden aangeboden.

Consumenten kunnen kleine statiegeldflesjes inleveren bij (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg en een aantal andere plekken zoals sportverenigingen. Statiegeld Nederland zorgt samen met producenten en innamepunten voor de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem. “Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker 90% van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen,” zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland. Die inname is niet alleen om de plastic flesjes weer als grondstof te hergebruiken, maar ook om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen.

Overgang

Het nieuwe statiegeldsysteem start 1 juli maar ook voor die datum kunnen consumenten al kleine plastic flesjes frisdrank en water met het nieuwe statiegeldfleslogo tegenkomen omdat die geleidelijk instromen. Vanaf nu tot aan 1 juli is dus sprake van een overgangssituatie. Bij aankoop van een klein plastic flesje met het nieuwe statiegeldlogo betalen consumenten €0,15 extra. Dit bedrag krijgen zij terug als ze de flesjes inleveren, bij een verkooppunt waar dat kan. Voor oude plastic flesjes zonder statiegeldlogo geldt dit niet, deze flesjes kunnen dan ook niet worden ingeleverd voor statiegeld.

Meer innamepunten

Jaarlijks worden 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. De kunnen worden zoals gezegd worden ingeleverd bij (grotere) supermarkten en benzinestations langs de snelweg. Later dit jaar komen ook inzamelpunten op een aantal grote NS-stations. Bij deze punten krijgen consumenten het statiegeld terug. Maar er komen ook innamepunten waar dat niet het geval is, zoals bij sportverenigingen. Zij kunnen ervoor kiezen het statiegeld te doneren aan een goed doel of toch terug te betalen. Raymond Gianotten: “Deze verandering zal best even wennen zijn. Daarom starten wij een landelijke campagne zodat iedereen in Nederland weet dat vanaf 1 juli ook statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water zit. Het is belangrijk om op het statiegeldlogo te letten en ervoor te zorgen dat het etiket bij inleveren nog op de fles zit en goed te lezen is.” Ondernemers die besluiten de plastic flesjes in te nemen, krijgen daarvoor een vergoeding. Dit wordt geregeld door Statiegeld Nederland.

Bron: Statiegeld Nederland/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

EARTH Water stopt met verkoop plastic flesjes

Duurzaam - Na 14 jaar stopt EARTH Water met het gebruik van plastic flesjes voor het verpakken van haar water. Het gaat in totaal om 5 miljoen plastic flesjes per jaar, verantwoordelijk voor 50 procent van de verkoop van EARTH, o laat het bedrijf weten.

Lees bericht


Kapteijn: ‘Statiegeldregeling past bij duurzaamheidstrategie Vrumona’

Interview - De statiegeldregeling voor de kleine plasticflesjes en een aantal buitenhuislocaties gaat in per 1 juli aanstaande. Maar per 1 juni hebben consumenten al de mogelijkheid plastic flesjes in te leveren. Niet elke organisatie of ondernemer, die de verplichting heeft de flesje in te leveren, is er al klaar voor. En hoe zit dat bij de frisdrankproducten? Is een bedrijf als...

Lees bericht

Raymond Gianotten aangesteld als directeur Statiegeld Nederland

Benoeming – Raymond Gianotten (48) is per 1 april jl. benoemd tot directeur van Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland is de uitvoeringsorganisatie voor het nieuwe statiegeldsysteem dat ingaat per 1 juli 2021. Vanaf die datum zit er €0,15 statiegeld op kleine plastic flessen van frisdranken en water.

Lees bericht

Trash Dance campagne McDonald’s moet Nederland motiveren afval weg te gooien

Zwerfafval – McDonald’s lanceert vandaag een nieuwe landelijke campagne: Trash Dance. In d campagne worden mensen opgeroepen op swingende wijze hun afval weg te gooien. Door de meest originele inzendingen te belonen met prijzen, moedigt de restaurantketen haar gasten aan om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen zwerfafval. Daarnaast wil de restaurantketen laten zien dat afval weggooien ook...

Lees bericht


‘Tankstation met fastfood-formule werkt’

Formulenieuws - De combinatie van een tankstation met een Spare Rib to go-concept werkt goed, ook in coronatijd. Dat valt op te maken uit het feit dat franchisenemers Arjen en Erszebet van Spare Rib Express in Hoorn hun totale omzet met meer dan 100% hebben zien verdubbelen na de opening van hun To Go-concept in de shop van AVIA-tankstation Marees.

Lees bericht
© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid