Statiegeld op kleine plastic flessen vanaf 1 juli


Aantal inleverpunten wordt fors uitgebreid op locaties waar dagelijks veel mensen samenkomen, zoals onderwijsinstellingen, het OV, horeca, dagattracties, winkelcentra, festivals, strand en luchthavens / Foto bij: Statiegeld Nederland

Statiegeld – Vanaf 1 juli zit er €0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. In de aanloop naar die datum komen er al flesjes in omloop waarop statiegeld zit. Deze flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Het kan dus zomaar zijn dat deze statiegeldflesjes al worden aangeboden.

Consumenten kunnen kleine statiegeldflesjes inleveren bij (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg en een aantal andere plekken zoals sportverenigingen. Statiegeld Nederland zorgt samen met producenten en innamepunten voor de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem. “Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker 90% van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen,” zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland. Die inname is niet alleen om de plastic flesjes weer als grondstof te hergebruiken, maar ook om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen.

Overgang

Het nieuwe statiegeldsysteem start 1 juli maar ook voor die datum kunnen consumenten al kleine plastic flesjes frisdrank en water met het nieuwe statiegeldfleslogo tegenkomen omdat die geleidelijk instromen. Vanaf nu tot aan 1 juli is dus sprake van een overgangssituatie. Bij aankoop van een klein plastic flesje met het nieuwe statiegeldlogo betalen consumenten €0,15 extra. Dit bedrag krijgen zij terug als ze de flesjes inleveren, bij een verkooppunt waar dat kan. Voor oude plastic flesjes zonder statiegeldlogo geldt dit niet, deze flesjes kunnen dan ook niet worden ingeleverd voor statiegeld.

Meer innamepunten

Jaarlijks worden 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. De kunnen worden zoals gezegd worden ingeleverd bij (grotere) supermarkten en benzinestations langs de snelweg. Later dit jaar komen ook inzamelpunten op een aantal grote NS-stations. Bij deze punten krijgen consumenten het statiegeld terug. Maar er komen ook innamepunten waar dat niet het geval is, zoals bij sportverenigingen. Zij kunnen ervoor kiezen het statiegeld te doneren aan een goed doel of toch terug te betalen. Raymond Gianotten: “Deze verandering zal best even wennen zijn. Daarom starten wij een landelijke campagne zodat iedereen in Nederland weet dat vanaf 1 juli ook statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water zit. Het is belangrijk om op het statiegeldlogo te letten en ervoor te zorgen dat het etiket bij inleveren nog op de fles zit en goed te lezen is.” Ondernemers die besluiten de plastic flesjes in te nemen, krijgen daarvoor een vergoeding. Dit wordt geregeld door Statiegeld Nederland.

Bron: Statiegeld Nederland/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws







Primeur Hansen Dranken met ‘multi-feed’-statiegeldautomaat

Statiegeld - Hansen Dranken in Linne heeft de primeur met de allereerste kiosk met TOMRA R2 ‘multi-feed’-statiegeldautomaat. De groothandel neemt al sinds medio 2021 zakken met lege PET-flessen en blikjes mee bij de klanten waar ze leveren. Nu kunnen particulieren in de regio ook zakken vol lege PET-flessen en blikjes ter plekke inleveren via een buitengeplaatste kiosk.

Lees bericht

Ron Gastrobar geopend in Kriterion Studentenpomp

Tankstation – In Kriterion Studentenpomp in Amsterdam is dinsdag de pop-upstore van Ron Gastrobar geopend. De toko met verse producten van chef-kok Ron Blaauw blijft twee weken staan ter promotie van de ‘ready to heat’ maaltijden, die ook in het tankstation verkrijgbaar zijn. De maaltijden worden vers bereid in de keuken van Ron Gastrobar.

Lees bericht



© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid