Steeds meer aanbieders van ‘essentiële goederen’ gaan open


Coronamaatregelen – Er is grote onduidelijkheid over het begrip ‘essentiële goederen’. De norm die het ministerie gisteren aangaf dat minimaal 70% van de omzet uit goederen moet komen die behoren tot de eerste levensbehoeften, biedt geen soelaas. Inmiddels openen steeds meer bedrijven weer hun deuren voor allerhande ‘essentiële goederen’.

Wibra, Blokker en de Action waren aanvankelijk dicht, maar openen nu weer de deuren. De Hema was al open omdat die essentiële goederen verkoopt zoals worst en andere levensmiddelen. De keten voert daarnaast artikelen als ondergoed en babykleding an als onmisbaar. Gemakswinkels met een PostNL-punt mogen de deuren geopend houden voor de pakketten en postzegels, maar mogen verder niets uit het assortiment verkopen. Onrechtvaardig en ook niet handig als het doel van de lockdown is het voorkomen van te veel mensen dicht bij elkaar.

Wijkfunctie

De branchevereniging NSO voor tabaks- en gemakswinkels zag de problemen na de bekendmaking van premier Mark Rutte aankomen en probeerde in het overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat meer ruimte te vinden voor de gemakswinkels. Ook omdat het bij dit type winkel veel meer gaat om de essentiële wijkfunctie van de winkel. Zo kan de consument in de tabaks- en gemakswinkels vaak niet alleen terecht voor de post- en pakketdiensten, maar bieden zij daarnaast ook diensten aan als geldservice (Geldmaat of ING Servicepunt). Ook zijn het belangrijke verkooppunten voor kantoorartikelen voor thuiswerken, verpakkingsproducten voor het versturen van pakjes, stationary producten voor de kinderen die thuis spelen en onderwijs krijgen, wenskaarten, eindejaarsloten, boeken, tijdschriften en kranten.

Krom

NSO-secretaris Gert Koudijs vindt het krom dat de gemakswinkels wel een pakje mogen aanpakken en uitreiken en een postzegel verkopen, maar dat de winkeliers voor een rouwkaart de klant moeten verwijzen naar de supermarkt. “We sturen ze dan naar de nabij gelegen supermarkt waar klanten in de rij staan voor de servicebalie.” En dat terwijl de maatregelen juist zijn bedoeld om zoveel mogelijk de afstand tot elkaar te kunnen waarborgen. “Veel supermarktondernemers hebben onze leden al verzocht alsjeblieft de winkel open te doen om druk weg te halen bij de servicebalie”, laat Koudijs weten.

Tabak

Andere problemen doen zich voor bij de verkoop van tabak. Omdat de overheid dit niet ziet als ‘essentieel product’ kunnen deze artikelen uitsluiten worden gekocht bij de supermarkten, benzinestations en de drogisterijketens die nog tabak verkopen. Zelfs de tabaksspeciaalzaken moeten de deuren gesloten houden. Ook dat leidt tot onbegrip bij winkeliers en hun klanten. Niet alleen zorgt dat voor extra druk bij de servicebalies van de supermarkten, maar de verkrijgbaarheid van meer specifieke rookwaren komt daarmee ook in het geding, omdat niet elke locaties een volledig assortiment heeft.

Logistiek moeilijk

Bovendien is tabak een logistiek moeilijk product. De voorraden zoals die door de tabakswinkeliers zijn ingekocht met het oog op de feestdagen, zijn niet zo maar door te schuiven naar andere verkooppunten van tabak, zoals tankstations of supermarkten. De artikelen zijn namelijk voorzien van allerlei codes in het kader van track & trace. Tabakszaken zitten nu niet alleen met dure voorraden, maar vrezen ook dat er zo meteen lege schappen ontstaan bij de supermarkten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Al 45 Jumbo-locaties gestopt met tabaksverkoop

Supermarkt -  Jumbo bouwt de tabaksverkoop bij de servicebalies in de supermarkten langzaam verder af. Inmiddels zijn er zo’n 45 servicepunten zonder tabak, waarvan zo’n 25 verkooppunten bij franchisers. Supermarkten mogen nog tot 1 juli dit jaar tabak verkopen. Daarna moeten alle vestigingen vanwege een wettelijk verbod zijn gestopt.

Lees bericht


Vakcentrum: tabaksban supers in strijd met Europese Dienstenrichtlijn

Tabak - Het Vakcentrum heeft in een brief aan staatsecretaris van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nogmaals bezwaar gemaakt tegen het voorgenomen verbod op verkoop van tabak in supermarkten. Het Vakcentrum verwijst daarbij naar het advies van de Raad van State waarin naar die Europese Dienstenrichtlijn verwezen wordt.

Lees bericht

NSO Retail en Spotlight lanceren nieuwe beurs: SPOT ON RETAIL

Vakbeurzen - NSO Retail en Spotlight Events slaan de handen in één en lanceren een nieuw vakbeurs voor de non-food retail: SPOT ON RETAIL. Een beurs waar exposanten, brancheverenigingen, vakmedia, winkelformules, zoals Bruna, Blz./Libris, Readshop, CIGO, Giftclub, Primera en Tabac & Gifts en retailondernemers samenkomen om elkaar te ontmoeten, kennis te delen, inspiratie op te doen en producten in te...

Lees bericht

‘Kwart supermarktomzet tabak naar tankstations en tabakszaken’

Tankstations - In de eerste vier weken van het jaar is de verkoop van tabak hard gedaald bij de supermarkten, terwijl de tankstations en de tabaks- en gemakszaken de omzet fors zagen toenemen. Volgens cijfers van marktonderzoekbureau Circana lag de omzet bij supermarkten 25% lager. Opvallend want vooralsnog zijn alleen de eigen filialen van Albert Heijn gestopt met de verkoop van...

Lees bericht


Sligro stopt met verkoop tabak per 1 juli 2024

Tabak - Groothandel Sligro stopt met de verkoop van tabak en rookwaren per 1 juli 2024. In de bezorgservicetak van het bedrijf is sprake van nog twee lopende contracten, die ook na 1 juli 2024, worden gerespecteerd, zo laat de groothandel uit Veghel bij de presentatie van de jaarcijfers weten.

Lees bericht

Geen tabaksverkoop op Schiermonnikoog na 1 juli

Tabak - Als per 1 juli de tabakswet van kracht gaat en supermarkten mogen geen tabakswaren meer verkopen, kunnen inwoners van Schiermonnikoog geen tabak meer krijgen. Het enige alternatief na de supermarkt is een bp-tankstation op het eiland, maar die heeft geen shop.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid