Steeds meer aanbieders van ‘essentiële goederen’ gaan open


Coronamaatregelen – Er is grote onduidelijkheid over het begrip ‘essentiële goederen’. De norm die het ministerie gisteren aangaf dat minimaal 70% van de omzet uit goederen moet komen die behoren tot de eerste levensbehoeften, biedt geen soelaas. Inmiddels openen steeds meer bedrijven weer hun deuren voor allerhande ‘essentiële goederen’.

Wibra, Blokker en de Action waren aanvankelijk dicht, maar openen nu weer de deuren. De Hema was al open omdat die essentiële goederen verkoopt zoals worst en andere levensmiddelen. De keten voert daarnaast artikelen als ondergoed en babykleding an als onmisbaar. Gemakswinkels met een PostNL-punt mogen de deuren geopend houden voor de pakketten en postzegels, maar mogen verder niets uit het assortiment verkopen. Onrechtvaardig en ook niet handig als het doel van de lockdown is het voorkomen van te veel mensen dicht bij elkaar.

Wijkfunctie

De branchevereniging NSO voor tabaks- en gemakswinkels zag de problemen na de bekendmaking van premier Mark Rutte aankomen en probeerde in het overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat meer ruimte te vinden voor de gemakswinkels. Ook omdat het bij dit type winkel veel meer gaat om de essentiële wijkfunctie van de winkel. Zo kan de consument in de tabaks- en gemakswinkels vaak niet alleen terecht voor de post- en pakketdiensten, maar bieden zij daarnaast ook diensten aan als geldservice (Geldmaat of ING Servicepunt). Ook zijn het belangrijke verkooppunten voor kantoorartikelen voor thuiswerken, verpakkingsproducten voor het versturen van pakjes, stationary producten voor de kinderen die thuis spelen en onderwijs krijgen, wenskaarten, eindejaarsloten, boeken, tijdschriften en kranten.

Krom

NSO-secretaris Gert Koudijs vindt het krom dat de gemakswinkels wel een pakje mogen aanpakken en uitreiken en een postzegel verkopen, maar dat de winkeliers voor een rouwkaart de klant moeten verwijzen naar de supermarkt. “We sturen ze dan naar de nabij gelegen supermarkt waar klanten in de rij staan voor de servicebalie.” En dat terwijl de maatregelen juist zijn bedoeld om zoveel mogelijk de afstand tot elkaar te kunnen waarborgen. “Veel supermarktondernemers hebben onze leden al verzocht alsjeblieft de winkel open te doen om druk weg te halen bij de servicebalie”, laat Koudijs weten.

Tabak

Andere problemen doen zich voor bij de verkoop van tabak. Omdat de overheid dit niet ziet als ‘essentieel product’ kunnen deze artikelen uitsluiten worden gekocht bij de supermarkten, benzinestations en de drogisterijketens die nog tabak verkopen. Zelfs de tabaksspeciaalzaken moeten de deuren gesloten houden. Ook dat leidt tot onbegrip bij winkeliers en hun klanten. Niet alleen zorgt dat voor extra druk bij de servicebalies van de supermarkten, maar de verkrijgbaarheid van meer specifieke rookwaren komt daarmee ook in het geding, omdat niet elke locaties een volledig assortiment heeft.

Logistiek moeilijk

Bovendien is tabak een logistiek moeilijk product. De voorraden zoals die door de tabakswinkeliers zijn ingekocht met het oog op de feestdagen, zijn niet zo maar door te schuiven naar andere verkooppunten van tabak, zoals tankstations of supermarkten. De artikelen zijn namelijk voorzien van allerlei codes in het kader van track & trace. Tabakszaken zitten nu niet alleen met dure voorraden, maar vrezen ook dat er zo meteen lege schappen ontstaan bij de supermarkten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Plus in Soesterberg opent afzonderlijke tabakszaak

Tabak – Plus-ondernemer Gerard van Soest in Soesterberg is naar alle waarschijnlijkheid  de eerste supermarktondernemer die in de aanloop naar het verbod op de tabaksverkoop vanaf 2024 de tabak uit de supermarkt heeft gehaald en een nieuwe tabakswinkel is gestart. De tabakszaak is donderdag open gegaan.

Lees bericht


HEMA en Lekkerland streven naar verdere ketenefficiency

Samenwerking – HEMA en logistiek partner Lekkerland Nederland hebben hun samenwerking op het gebied van de food supply chain naar de winkels verlengd. Beide partijen werken al sinds 2006 samen. Afgesproken is te streven naar verdere ketenefficiency. Partijen gaan daarvoor een aantal nieuwe projecten realiseren.

Lees bericht


Supermarkten zien omzet ook in 2021 toenemen

Supermarkt – In 2021 hebben de Nederlandse supermarkten €44.6 miljard omzet gedraaid. Dit is weliswaar een lichte daling van -0.2%, echter door de extra 53e week in 2020, had 2021 één week minder. Gecorrigeerd voor deze extra week zou de groei +1.7% zijn geweest.

Lees bericht


HEMA verkoopt bakkerijen aan BACU

Bakkerijen – HEMA heeft besloten om haar bakkerijen onder te brengen bij BACU, de in Uden gevestigde leverancier van brood, banket en broodspecialiteiten. BACU levert al brood en banket aan Jumbo Supermarkten en zal in de toekomst ook aan HEMA gaan leveren.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid