Steeds meer aanbieders van ‘essentiële goederen’ gaan open


Coronamaatregelen – Er is grote onduidelijkheid over het begrip ‘essentiële goederen’. De norm die het ministerie gisteren aangaf dat minimaal 70% van de omzet uit goederen moet komen die behoren tot de eerste levensbehoeften, biedt geen soelaas. Inmiddels openen steeds meer bedrijven weer hun deuren voor allerhande ‘essentiële goederen’.

Wibra, Blokker en de Action waren aanvankelijk dicht, maar openen nu weer de deuren. De Hema was al open omdat die essentiële goederen verkoopt zoals worst en andere levensmiddelen. De keten voert daarnaast artikelen als ondergoed en babykleding an als onmisbaar. Gemakswinkels met een PostNL-punt mogen de deuren geopend houden voor de pakketten en postzegels, maar mogen verder niets uit het assortiment verkopen. Onrechtvaardig en ook niet handig als het doel van de lockdown is het voorkomen van te veel mensen dicht bij elkaar.

Wijkfunctie

De branchevereniging NSO voor tabaks- en gemakswinkels zag de problemen na de bekendmaking van premier Mark Rutte aankomen en probeerde in het overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat meer ruimte te vinden voor de gemakswinkels. Ook omdat het bij dit type winkel veel meer gaat om de essentiële wijkfunctie van de winkel. Zo kan de consument in de tabaks- en gemakswinkels vaak niet alleen terecht voor de post- en pakketdiensten, maar bieden zij daarnaast ook diensten aan als geldservice (Geldmaat of ING Servicepunt). Ook zijn het belangrijke verkooppunten voor kantoorartikelen voor thuiswerken, verpakkingsproducten voor het versturen van pakjes, stationary producten voor de kinderen die thuis spelen en onderwijs krijgen, wenskaarten, eindejaarsloten, boeken, tijdschriften en kranten.

Krom

NSO-secretaris Gert Koudijs vindt het krom dat de gemakswinkels wel een pakje mogen aanpakken en uitreiken en een postzegel verkopen, maar dat de winkeliers voor een rouwkaart de klant moeten verwijzen naar de supermarkt. “We sturen ze dan naar de nabij gelegen supermarkt waar klanten in de rij staan voor de servicebalie.” En dat terwijl de maatregelen juist zijn bedoeld om zoveel mogelijk de afstand tot elkaar te kunnen waarborgen. “Veel supermarktondernemers hebben onze leden al verzocht alsjeblieft de winkel open te doen om druk weg te halen bij de servicebalie”, laat Koudijs weten.

Tabak

Andere problemen doen zich voor bij de verkoop van tabak. Omdat de overheid dit niet ziet als ‘essentieel product’ kunnen deze artikelen uitsluiten worden gekocht bij de supermarkten, benzinestations en de drogisterijketens die nog tabak verkopen. Zelfs de tabaksspeciaalzaken moeten de deuren gesloten houden. Ook dat leidt tot onbegrip bij winkeliers en hun klanten. Niet alleen zorgt dat voor extra druk bij de servicebalies van de supermarkten, maar de verkrijgbaarheid van meer specifieke rookwaren komt daarmee ook in het geding, omdat niet elke locaties een volledig assortiment heeft.

Logistiek moeilijk

Bovendien is tabak een logistiek moeilijk product. De voorraden zoals die door de tabakswinkeliers zijn ingekocht met het oog op de feestdagen, zijn niet zo maar door te schuiven naar andere verkooppunten van tabak, zoals tankstations of supermarkten. De artikelen zijn namelijk voorzien van allerlei codes in het kader van track & trace. Tabakszaken zitten nu niet alleen met dure voorraden, maar vrezen ook dat er zo meteen lege schappen ontstaan bij de supermarkten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

HEMA verkoopt bakkerijen aan BACU

Bakkerijen – HEMA heeft besloten om haar bakkerijen onder te brengen bij BACU, de in Uden gevestigde leverancier van brood, banket en broodspecialiteiten. BACU levert al brood en banket aan Jumbo Supermarkten en zal in de toekomst ook aan HEMA gaan leveren.

Lees berichtHema komt met éénpersoonsrookworst

Introductie – Warenhuis Hema komt met een éénpersoonsrookworst van 100 gram. De mini rookworst heeft dezelfde receptuur als de gewone rookworst en is binnen nu en twee weken verkrijgbaar bij alle Hema-vestigingen.

Lees bericht

Jumbo presteert goed, het wachten is op La PLace

Cijfers - Jumbo doet op alle fronten goede zaken, alleen de coronamaatregelen blijven de La Place-restaurants parten spelen. De omzet over het eerste half jaar nam vrijwel volledig autonoom toe met 5,3% ten opzichte van eerste helft 2020 en kwam uit op €5,36 miljard. Een stijging met €268 miljoen. Omdat de groei van 5,3% hoger is dan de gemiddelde marktgroei in de sector van circa 5%,...

Lees berichtOvername HEMA bijna afgerond, Saskia Egas Reparaz nieuwe CEO

Overname – De officiële afronding van de HEMA door investeringsbedrijf Parcom en het investeringsbedrijf van de familie Van Eerd, Mississippi Ventures, wordt verwacht in de week van 1 februari. Na de benodigde goedkeuring van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zal de huidige CEO Tjeerd Jegen aftreden. Saskia Egas Reparaz zal hem opvolgen. Tevens krijgt HEMA een nieuwe Raad van Commissarissen.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid