Strandpaviljoens mogen van de minister van de winter blijven staan


Strandpaviljoen 't Gosje in Ouddorp

Strandpaviljoens – De strandexploitanten mogen in principe hun paviljoens laten staan deze winter. Voorwaarde is dat de waterschappen en kustgemeenten instemmen met het akkoord dat Minister Cora van Nieuwenhuizen op het verzoek van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om de niet-permanente strandbedrijven de mogelijkheid te bieden hun locaties ook deze winter te mogen laten staan.

Het op- en afbouwen van de strandpaviljoens is een dure aangelegenheid voor veel strandexploitanten. Het laten staan van hun paviljoen scheelt daarom de ondernemers veel in de kosten. Vorig jaar mochten de strandondernemers hun paviljoen ook laten staan. Een verzoek dit voorjaar van KHN om het voor dit jaar ook toe te staan heeft recent telefonisch akkoord gekregen.

KHN is al vanaf het voorjaar in gesprek met betrokken instanties zoals Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen, VNG, Binnenlandse Zaken en Natuurbeheerorganisaties om toestemming te krijgen voor strandbedrijven om te mogen overwinteren. Een aantal van hen vroeg zich af waarom dit na afgelopen winter nu opnieuw nodig was: De horeca was immers weer open en er was toch financiële steun?, aldus KHN. In nauwe samenwerking met het bestuur van de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en met Strand Nederland heeft de belangenvereniging met behulp van aanvullend onderzoek, rekenvoorbeelden en met steun van VNO-NCW Minister van INW Cora van Nieuwenhuizen toch kunnen overtuigen. Haar goedkeuring was een voorwaarde voor alle andere betrokken instanties.

Verdere goedkeuring

Met deze goedkeuring zijn de paviljoenexploitanten er nog niet. Nu moeten ook de waterschappen, kustgemeentes en provincies individueel nog akkoord gaan met de overwintering in hun eigen regio. Ook daarover zijn KHN, NKV en Strand Nederland in gesprek en een aantal van hen heeft reeds aangegeven hier in beginsel positief tegenover te staan. KHn hoopt, samen met de andere partijen, dat na de goedkeuring van de Minister ook de andere waterschappen en gemeentes zullen instemmen en dat de strandbedrijven nu op korte termijn duidelijkheid krijgen.

Kosten afbraak en opbouw

Het jaarlijks afbreken aan het einde van het seizoen is onder andere van belang voor de kustveiligheid en het waterbeheer. De afbraak en opbouw gaan gepaard met hoge kosten. Normaal worden deze kosten ingecalculeerd. Maar door de coronacrisis met verplichte sluitingen en beperkende maatregelen hebben veel strandbedrijven hiervoor ook deze zomer geen reserves kunnen aanleggen. Afgelopen jaar maakten zo’n 130 niet-permanente strandbedrijven gebruik van deze mogelijkheid.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Robbert de Veen maakt ‘s werelds duurste hamburger

Record - Robbert Jan de Veen van cafetaria De Daltons in Voorthuizen is er met zijn ‘The Golden Boy’ in geslaagd het officiële wereldrecord binnen te halen van de duurste hamburger ter wereld. The Golden Boy is een zeer exclusieve burger, gemaakt van Wagyu A5 vlees met onder andere Beluga kaviaar, Engelse cheddar van Wyke Farms en barbecuesaus gemaakt...

Lees bericht


‘Bijna alle horecarestricties vervallen per 26 juni’

Coronamaatregelen - Nu het aantal coronabesmettingen zodanig is gedaald en de vaccinatiegraad op een acceptabel beschermend niveau ligt, acht het kabinet het moment geschikt om vrijwel alle coronamaatregelen te schrappen. Alleen de anderhalve meter blijft overeind en in een aantal gevallen het laten testen vooraf.

Lees bericht


Sneltest voor uit eten is onbespreekbaar voor KHN

Horeca – Dat de mogelijke versoepelingen bij de horeca alleen mogelijk zijn als uit eten gaan voorafgegaan wordt met een sneltest, kan rekenen op forse kritiek vanuit de horecaondernemers. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vinden horecaondernemers deze extra barrière onbespreekbaar.

Lees berichtRVO besluit toch tot snellere uitbetaling voor steun vaste lasten

Politiek - Door lobbyinspanningen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kunnen alle ondernemers, waaronder horecaondernemers, alsnog snellere uitbetaling van de extra vaste lastenvergoeding (TVL) verwachten. Gistermorgen nog verklaarde de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag KHN niet-ontvankelijk in het kort geding om de staat te dwingen tot snellere betaling middels een voorschot.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid