Strandpaviljoens mogen van de minister van de winter blijven staan


Strandpaviljoen 't Gosje in Ouddorp

Strandpaviljoens – De strandexploitanten mogen in principe hun paviljoens laten staan deze winter. Voorwaarde is dat de waterschappen en kustgemeenten instemmen met het akkoord dat Minister Cora van Nieuwenhuizen op het verzoek van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om de niet-permanente strandbedrijven de mogelijkheid te bieden hun locaties ook deze winter te mogen laten staan.

Het op- en afbouwen van de strandpaviljoens is een dure aangelegenheid voor veel strandexploitanten. Het laten staan van hun paviljoen scheelt daarom de ondernemers veel in de kosten. Vorig jaar mochten de strandondernemers hun paviljoen ook laten staan. Een verzoek dit voorjaar van KHN om het voor dit jaar ook toe te staan heeft recent telefonisch akkoord gekregen.

KHN is al vanaf het voorjaar in gesprek met betrokken instanties zoals Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen, VNG, Binnenlandse Zaken en Natuurbeheerorganisaties om toestemming te krijgen voor strandbedrijven om te mogen overwinteren. Een aantal van hen vroeg zich af waarom dit na afgelopen winter nu opnieuw nodig was: De horeca was immers weer open en er was toch financiële steun?, aldus KHN. In nauwe samenwerking met het bestuur van de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en met Strand Nederland heeft de belangenvereniging met behulp van aanvullend onderzoek, rekenvoorbeelden en met steun van VNO-NCW Minister van INW Cora van Nieuwenhuizen toch kunnen overtuigen. Haar goedkeuring was een voorwaarde voor alle andere betrokken instanties.

Verdere goedkeuring

Met deze goedkeuring zijn de paviljoenexploitanten er nog niet. Nu moeten ook de waterschappen, kustgemeentes en provincies individueel nog akkoord gaan met de overwintering in hun eigen regio. Ook daarover zijn KHN, NKV en Strand Nederland in gesprek en een aantal van hen heeft reeds aangegeven hier in beginsel positief tegenover te staan. KHn hoopt, samen met de andere partijen, dat na de goedkeuring van de Minister ook de andere waterschappen en gemeentes zullen instemmen en dat de strandbedrijven nu op korte termijn duidelijkheid krijgen.

Kosten afbraak en opbouw

Het jaarlijks afbreken aan het einde van het seizoen is onder andere van belang voor de kustveiligheid en het waterbeheer. De afbraak en opbouw gaan gepaard met hoge kosten. Normaal worden deze kosten ingecalculeerd. Maar door de coronacrisis met verplichte sluitingen en beperkende maatregelen hebben veel strandbedrijven hiervoor ook deze zomer geen reserves kunnen aanleggen. Afgelopen jaar maakten zo’n 130 niet-permanente strandbedrijven gebruik van deze mogelijkheid.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Test Last Mile Box van Leen Menken levert geen CO2-uitstoot op

Proef – Een proef met leveringen van gekoelde producten met de mobiele ‘Last Mile Koelbox’ van Leen Menken wijst uit dat er geen CO2-uitstoot plaatsvindt. De testleveringen vonden plaats in Amsterdam Zuid met één koelbox, met elektrisch fietsvervoer.  Ook blijkt door deze wijze van leveren het aantal vervoersbewegingen te verminderen.

Lees berichtKHN: ‘TEK-regeling moet toegankelijker worden’

Actie – De TEK-regeling voor horecaondernemers moet verbeteren en de toetredingsdrempels voor bedrijven moeten fors omlaag. Dat is de mening van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) omdat zij zien dat veel ondernemers de hogere kosten niet kunnen doorberekenen aan de gast.

Lees bericht

KHN-leden pakken met Too Good To Go voedselverspilling aan

Voedselverspilling - Ondernemers die aangesloten zijn bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) worden sinds deze maand actief geïnformeerd over het tegengaan van voedselverspilling. Door een samenwerking met antiverspillingsplatform Too Good To Go, maakt KHN het voor hun leden heel eenvoudig om zich in te zetten tegen voedselverspilling.

Lees bericht


© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid