Succesvolle Gezonde Smikkelweken op BSO-locaties


ruim 50.000 kinderen leerden spelenderwijs gezonder eten op buitenschoolse opvanglocaties

Onderzoek - Onderzoek van het Louis Bolk Instituut onder zo’n 400 buitenschoolse opvanglocaties (BSO) laat zien dat het mogelijk is om kinderen te interesseren in gezond eten tijdens de buitenschoolse opvang. Maar liefst 50.000 kinderen tussen de 4 en 12 jaar deden afgelopen zomer mee met de Gezonde Smikkelweken.

Normaliter worden voedseleducatieprogramma’s op basisscholen aangeboden. Maar het programma tijdens de Gezonde Smikkelweken richt zich nu eens op de buitenschoolse opvang. Van de deelnemende opvanglocaties gaf maar liefst 99% van alle BSO-medewerkers aan opnieuw me te willen doen, ondanks de hoge werkdruk en personeelstekorten. “De crux is dat gezond en duurzaam eten wordt gekoppeld aan spelen en beleven, waardoor het haalbaar én leuk wordt om op te pakken”, aldus Marieke Battjes-Fries, onderzoeker Voeding & Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut.

Veel kinderen tussen de 4 en 12 jaar krijgen aan het einde van hun schooldag opvang bij de BSO waar de kinderen voornamelijk kunnen spelen. Het kindervoedingsmerk Spoony ontwikkelde een programma over groente eten in aansluiting hierop, bestaande uit activiteiten waar samen spelen en ontdekken centraal staan. Marieke Battjes-Fries: “Het viel op dat digitale middelen weinig in trek waren: medewerkers en kinderen willen zelf de handen uit de mouwen steken en met elkaar plezier maken zonder dat het extra tijd kost. Door al spelend te leren en ervaren lukte dit.” Zo gingen de opvanglocaties op groentenontdekkingstocht en ontvingen de medewerkers doe-het-zelf pakketten met daarin groente-activiteiten, zoals proefjes en zelf koken. Kinderen raakten gemotiveerd door challenges, recepten en eetspelletjes.

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van de Gezonde Smikkelweken - het grootste groenten inspiratie programma voor kinderen in Nederland. Spoony, initiatiefnemer van de Gezonde Smikkelweken, laat weten dat het dit jaar het initiatief zal opschalen naar 1.000 BSO-locaties waarmee ze ernaar streven om 90.000 kinderen te bereiken.

Bron: Louis Bolk Instituut/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsBij slim serveren eet de gast wel meer groente

Onderzoek – De horeca heeft wellicht een veel grotere rol in het veranderen van eetgewoonten dan gedacht. Onderzoek wijst uit dat restaurantbezoekers tot 113 % meer groenten en tot 13 % minder vlees of vis eten als dit door de horecaondernemer slim, aantrekkelijk en kwalitatief goed op het bord wordt aangeboden. Zonder dat het ten koste gaat van de waardering van de gast, want die...

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid