Succesvolle test HelloFresh en WUR met houdbaarheidsmeter ‘Keep-it’
.png)
Onderzoek - Maaltijdboxleverancier HelloFresh en Wageningen University & Research (WUR) hebben samen een test gedaan naar de effecten van de Keep-it-houdbaarheidsindicator. Deze indicator geeft op de verpakking weer tot wanneer je een vers product kunt blijven gebruiken. Zodoende hoeft de consument minder vaak eten weg te gooien.
Voedselverspilling is nog altijd een belangrijk thema. Jaarlijks verspillen Nederlanders zo’n 592 duizend ton voedsel, dat feitelijk nog eetbaar is. HelloFresh en WUR wilden daarom onderzoeken of mensen minder gemakkelijk producten weg zouden gooien als de meter aangaf dat het product nog eetbaar was. De smart-sensortechnologie van Keep It meet namelijk bij welke temperaturen producten onderweg bewaard zijn, en geeft aan hoeveel dagen houdbaarheid nog resteren. Consumenten hoeven een product dan pas weg te gooien als het écht niet meer goed is.
Uit eerder onderzoek van beide partijen was gebleken dat consumenten de Tenminste-Houdbaar-Tot (THT) of Te-Gebruiken-Tot (TGT) vaak door elkaar halen en ook niet altijd goed hanteren. Hierdoor worden producten uit voorzorg weggegooid, die nog gebruikt kunnen worden. De houdbaarheidsindicator is gebaseerd op tijd-temperatuurverloop en helpt consumenten de juiste afweging te maken. “In Noorwegen gebruiken verschillende retailers al sinds 2013 de Keep-it® indicator," zegt Gertrude Zeinstra, projectcoördinator en onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. “We wilden weten of Nederlandse en Vlaamse consumenten hier ook voor open staan, hoe ze ermee omgaan en of ze begrijpen hoe de indicator werkt."
Slimme indicator
Bij HelloFresh staat voedselverspilling hoog op de agenda. Het bedrijf is ook aangesloten bij Stichting Samen Tegen Voedselverspillingzagen. Victor Smits, duurzaamheidsmanager bij HelloFresh: “Samen deze pilot opzetten betekent niet alleen dat het onderzoek volgens de hoogste norm is uitgevoerd, maar ook dat deze duurzame innovatie onder de aandacht komt. Op deze manier hopen we de slimme indicator op meer plekken te kunnen introduceren.” Het onderzoek werd volgens wetenschappelijke richtlijnen afgenomen onder 1500 klanten van de maaltijdboxleverancier. Het merendeel van de consument bleek positief gestemd over de Keep-it-indicator en gaf aan het systeem betrouwbaar en nuttig te vinden. Het onderzoek wijst uit dat de indicator potentie heeft bij het verminderen van voedselverspilling. “76% had het idee dat de indicator hen kon helpen om minder voedsel te verspillen," zegt Zeinstra. Met indicator gaven meer deelnemers aan eerst te ruiken en te kijken en minder deelnemers zouden het product onmiddellijk weggooien.
Bron: WUR/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
HelloFresh realiseert 3,75 miljard euro omzet in 2020
Maaltijdboxbezorgdienst - HelloFresh SE, de grootste leverancier van maaltijdboxen in de wereld, heeft 2020 afgesloten met een goed resultaat van meer dan 600 miljoen geleverde maaltijden aan klanten over de hele wereld. De groepsomzet voor het volledige jaar 2020 bedroeg 3,75 miljard euro tegenover 1,8 miljard euro in 2019, een groei van +111%.
Lees berichtToo Good To Go opent voor producenten met (horeca)overschotten
Voedselverspilling – Producenten met (horeca)overschotten kunnen vanaf vandaag terecht bij Too Good To Go. In een samenwerking met Vermaat, worden de voedseloverschotten via enkele gesloten locaties van het horecabedrijf aan consumenten geleverd.
Lees berichtCircular Food Center vestigt zich in Cultuur Haven Veghel
Voedselverspilling – Het Circular Food Center, een kennis- en ontmoetingscentrum op het gebied van voedselverspilling, gaat zich vestigen in Cultuur Haven Veghel (CHV) aan de Noordkade. Dat is vandaag bekend gemaakt.
Lees berichtHAK introduceert het ‘intelligente groentebord’ voor kinderen
Eetgedrag - Het was in december vorig jaar al aangekondigd dat groenteconservenbedrijf HAK met een intelligent groentebord zou komen. Vandaag is het zover. Het zogenaamde ‘Helpende Bord’ moet ouders steun bieden om kinderen aan het eten van meer groenten te krijgen.
Lees bericht‘Wetgeving staat verwaarden reststromen vaak in de weg’
Politiek – Om voedselverspilling te kunnen halveren voor 2030, moet – Europese - wetgeving veranderen. De Nederlandse Stichting Samen Tegen Voedselverspilling doet daarom de oproep om de spelregels rondom reststromen te veranderen, zodat het verwaarden van die reststromen eenvoudiger wordt.
Lees berichtUFS en Orbisk strijden samen tegen voedselverspilling
Voedselverspilling - Unilever Food Solutions (UFS) en voedselafvalmonitor Orbisk gaan gezamenlijk strijden tegen voedselverspilling in de horeca. De samenwerking sluit aan bij Unilevers ‘Future Foods’ plan, dat de milieu-impact van de voedselketen moet verminderen en mensen gaat helpen met de transitie naar gezondere voedingspatronen.
Lees bericht