Suiker Unie gaat eiwit uit bietenblad winnen


Eiwit - Suiker Unie heeft donderdag 10 oktober haar Green Protein Demo Plant officieel in gebruik genomen. In deze nieuwe fabriek wordt eiwit uit bietenblad gewonnen. Dit gebeurt met een unieke, methode, waarvoor het bedrijf een licentie heeft. De eerste 100 kg uit dit procedé komt nog dit jaar beschikbaar. Groene bladeren van planten bevatten 1% tot 3% eiwit. Dankzij een nieuw extractieproces, ontwikkeld en gepatenteerd door TNO, is het mogelijk om dat eiwit eruit te halen. Royal Cosun - het moederbedrijf van Suiker Unie - heeft de exclusieve licentie om het patent te gebruiken. Plantaardige eiwitbronnen zijn belangrijk om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te voorzien. Met de demo plant zet Suiker Unie een belangrijke stap om bij te dragen aan deze proteïnetransitie. In de demo plant gaat Green Protein dat eiwit uit bietenblad -en later ook uit blad van andere gewassen- halen. Van elke hectare bietengewas komt 20 tot 30 ton bietenblad. Daaruit kan 180 à 280 kg hoogwaardig eiwit worden gehaald. “Uit het blad wordt een donkergroen sap geëxtraheerd dat we in een aantal stappen raffineren en drogen tot een kleurloos, smaak- en geurloos eiwitpoeder”, vertelt Paulus Kosters, senior programma manager eiwitten bij Cosun . “De voedingsindustrie kan dit plantaardig eiwit benutten in vleesvervangers, (schuim)gebak, dranken, sauzen en desserts.” Bron: Suiker Unie/@FoodClicks Eiwit - Suiker Unie heeft donderdag 10 oktober haar Green Protein Demo Plant officieel in gebruik genomen. In deze nieuwe fabriek wordt eiwit uit bietenblad gewonnen. Dit gebeurt met een unieke, methode, waarvoor het bedrijf een licentie heeft. De eerste 100 kg uit dit procedé komt nog dit jaar beschikbaar. Groene bladeren van planten bevatten 1% tot 3% eiwit. Dankzij een nieuw extractieproces, ontwikkeld en gepatenteerd door TNO, is het mogelijk om dat eiwit eruit te halen. Royal Cosun - het moederbedrijf van Suiker Unie - heeft de exclusieve licentie om het patent te gebruiken. Plantaardige eiwitbronnen zijn belangrijk om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te voorzien. Met de demo plant zet Suiker Unie een belangrijke stap om bij te dragen aan deze proteïnetransitie. In de demo plant gaat Green Protein dat eiwit uit bietenblad -en later ook uit blad van andere gewassen- halen. Van elke hectare bietengewas komt 20 tot 30 ton bietenblad. Daaruit kan 180 à 280 kg hoogwaardig eiwit worden gehaald. “Uit het blad wordt een donkergroen sap geëxtraheerd dat we in een aantal stappen raffineren en drogen tot een kleurloos, smaak- en geurloos eiwitpoeder”, vertelt Paulus Kosters, senior programma manager eiwitten bij Cosun . “De voedingsindustrie kan dit plantaardig eiwit benutten in vleesvervangers, (schuim)gebak, dranken, sauzen en desserts.” Bron: Suiker Unie/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nieuwe WUR-methode haalt Rubisco-eiwit uit tomatenblad

Plantaardig - Wageningse onderzoekers zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. Bij toepassing op grote schaal komen meer plantaardige eiwitten beschikbaar om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden.

Lees bericht


Hutten horecapartner bij Floriade Expo 2022

Event - Op 14 april 2022 is het zover en openen de poorten van Floriade Expo 2022. De wereldtuinbouwtentoonstelling laat bezoekers proeven, ruiken, voelen en genieten van innovatieve ideeën en oplossingen. Hutten is deze editie een van de F&B partners en neemt bezoekers met het horecaconcept ROOTS mee op een culinaire smaakreis met de nadruk op meer plantaardige gerechten.

Lees bericht

Suiker Unie heet voortaan Cosun Beet Company

Naamswijziging – Na 54 jaar verandert Suiker Unie haar naam in Cosun Beet Company. De nieuwe bedrijfsnaam sluit beter aan bij de strategie die het bedrijf voorstaat, laat CEO Paul Mesters weten. Het bedrijf wil de focus leggen op een circulaire economie met de biet in de hoofdrol.

Lees bericht

Suiker Unie gaat energieneutraal produceren

Duurzaam - Cosun Solar Park Puttershoek wordt nog dit jaar gerealiseerd. Suiker Unie, onderdeel van Royal Cosun, geeft aan dat de duurzame energiecentrale ervoor zorgt dat haar specialiteitenfabriek in Puttershoek volledig energieneutraal wordt. Daarnaast wordt een deel van de groene stroom aan het net geleverd.

Lees bericht


Ad Jansen (Suiker Unie) wint eerste FNLI Award

Verkiezing - Tijdens de Jaarbijeenkomst van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) werd de eerste FNLI Award uitgereikt aan Ad Jansen van Suiker Unie. De prijs is een uitdrukking van waardering voor een initiatief uit de levensmiddelensector op het gebeid van transparantie, gezondheid, duurzaamheid of voedselveiligheid. Ad Jansen, stafmedewerker Logistiek bij de Suiker Unie, kreeg zijn prijs voor zijn rol en...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid