SUNT Food opent eerste bananenfabriek ter wereld


Bananen worden gespoeld in de The Banana Factory in Geldermalsen

Voedselverspilling – SUNT Food, het merk van het bananenbrood en de ‘baked donuts’ van bananenpuree, opent in de strijd tegen voedselverspilling in Geldermalsen, de eerste bananenfabriek ter wereld.

In de fabriek wordt met een geautomatiseerd pel-, sorterings- en rijpingsproces, dat nog nergens anders ter wereld in gebruik is, bananenpuree gemaakt. Bananenpuree wordt nu nog geïmporteerd uit Midden-Amerika waar handmatig gepeld en gesorteerd wordt. Door het geautomatiseerde systeem is het voor SUNT mogelijk om de fabriek in Nederland te openen en hier voedselverspilling tegen te gaan.  

Wereldwijd belandt een derde van het voedsel in de prullenbak. Hieronder vallen ook een hele hoop bananen, aldus SUNT. Bananen ook die niet door de consument thuis wordt verspild, maar die door een ouderwetse importregelgeving niet door de douane komen omdat ze om cosmetische redenen worden afgekeurd. Hierdoor worden jaarlijks gemiddeld 120.000 ton bananen afgekeurd. SUNT Food strijdt sinds 2019 tegen deze verspilling en maakt van de geredde producten bananenbrood en ‘baked donuts’ Vandaag opent het merk daarvoor de eerste fabriek ter wereld in Geldermalsen: The Banana Factory.

Tweede kans

Zodra een banaan tijdens de lange reis vanuit Midden-Amerika naar Europa begint te rijpen of een schrammetje oploopt, voldoet deze niet meer aan de kwaliteitseisen van een ‘verse banaan’. Daarmee wordt niet alleen de banaan zelf maar ook de hele doos van 18 kg volledig waardeloos voor de importeur. Door ouderwetse douaneregelgeving is het commercieel aantrekkelijker om deze rijpende bananen te vernietigen dan te importeren. Met als gevolg dat er in Europa jaarlijks 120.000 ton (eetbare) bananen worden vernietigd. The Banana Factory geeft de bananen die niet meer als ‘verse banaan’ de markt op mogen een nieuwe bestemming. SUNT werkt nu met afgekeurde bananen uit de haven van Antwerpen, maar hoopt dat daar de afgekeurde exemplaren uit Rotterdam snel bijkomen.

Grote plannen

Het Nederlandse importtarief voor bananenpuree is 0%, maar voor afgekeurde bananen waar je puree van wilt maken betaal je gewoon hetzelfde als voor verse bananen. “Deze regels werken verspilling in de hand,” aldus SUNT-oprichtster Laura Hoogland. Ze voert een lobby om die regels te veranderen. In haar strijd tegen voedselverspilling haakt Hoogland belangrijke partners uit de industrie aan. Bananenimporteur Fyffes is hoofdleverancier van de afgekeurde bananen en fabrikant van groenten- en fruitproducten Coroos speelt een belangrijke rol in het innovatieproces van de fabriek. Daarnaast gaat Hoogland met grote nationale en internationale retailers in gesprek, zodat in de toekomst ook in de supermarkt verspilde bananen een nieuwe bestemming kunnen krijgen. De fabriek in Geldermalsen is nog maar een eerste stap. Op termijn gaat SUNT ook fabrieken openen in Duitsland en Engeland.

Bron: SUNT Food/@FoodClicks

De Sunt-donuts van geredde bananen worden gebakken, niet gefrituurd Foto's: Marleen Visser
SUNT bananenbrood is ook verkrijgbaar bij luchtvaartmaatschappij Transavia Foto's: Transavia

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ISS doneert 1 miljoen kommen soep aan Voedselbanken

Donatie - Facilitair dienstverlener ISS Facility Services is een samenwerking gestart met het sociale soepmerk Soupalicious. Dit partnerschap levert de Nederlandse voedselbanken maar liefst 1 miljoen kommen soep op per jaar. Een prachtige stap om honger door armoede tegen te gaan.

Lees bericht


Cateringsector gaat voedselverspilling in kaart brengen

Catering – Elf ondernemingen in de cateringsector en twee brancheverenigingen hebben gezamenlijk besloten werk te gaan maken van voedselverspilling en starten met het in kaart brengen van de hoeveelheid voedsel dat wordt verspild. Het gaat om alle sectoren waarin de cateraars actief zijn, dus bedrijfskantines, zorginstellingen en schoolkantines.

Lees bericht

Vitam start met ‘No Time to Waste Wall’

Catering – In de strijd tegen voedselverspilling is cateraar Vitam op een van de locaties van CFD (Belastingdienst) gestart met een ‘No Time to Waste Wall’. In deze automaat zijn diverse samengestelde producten te vinden die zijn gemaakt van ingrediënten die anders zouden worden weggegooid.

Lees bericht



Too Good To Go redt in vijf jaar 18 miljoen maaltijden in Nederland

Voedselverspilling  – Too Good To Go is deze maand vijf jaar actief in Nederland. In die periode heeft het in ons land 18 miljoen maaltijden gered van voedselverspilling. In 2022 waren dat er alleen al 6,4 miljoen. Een toename van 21,8% ten opzichte van 2021. Een bewijs dat het gebruik van de app nog steeds groeit. Ook in het buitenland.

Lees bericht

Instock wil meer voedsel redden en gaat verhuizen

Voedselverspilling -  Instock heeft inmiddels meer dan 2 miljoen kg aan eten gered van verspilling. Dit jaar verwacht Instock meer dan een miljoen kilo te redden. Om de grotere hoeveelheden met eten te kunnen ontvangen verhuist Instock in april met hun Food Rescue Center naar Diemen naar een grotere locatie.

Lees bericht



© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid