Sushi-concept Howie Roll wil alternatief zijn voor fastfoodgigant
_1080_720_90.jpg)
Fastfoodconcept – Na een tijdje proefdraaien sinds oktober dit jaar is vegan fastfoodconcept Howie Roll nu officieel geopend. Het sushi-restaurant in het Utrechtse Vredenburg laat volgens de initiatiefnemers Claessen en Selwyn Maan de ambitie zien van het concept; Howie Roll wil bewijzen dat vegan fastfood het kan opnemen tegen de fastfoodgiganten.
Howie Roll heeft goed gekeken naar de fastfoodconcurrenten. Het design van het plant-based sushi-restaurant is helder en vrolijk en in de keuken is alles ingericht op snelheid. Ook het bestellen verloopt via touchscreens, omdat die bestelmethode efficiënter is dan bijvoorbeeld counterverkoop. Howie Roll opende dit najaar de deuren van het eerste filiaal, maar alles aan dit concept is ontworpen om snel op te schalen.
Foodtruck
De initiatiefnemers achter Howie Roll zijn Oscar Claessen en Selwyn Maan, ondernemers wiens culinaire reis samen begon in een foodtruck. Dat was nog voordat zij hun populaire sushirestaurant Meneer Temaki openden in Amsterdam en Deventer. Het duo maakte naam en faam met verse en creatieve sushi, die ter plekke werd bereid. Als één van de eersten experimenteerden ze met plantaardige sushi om zich te realiseren dat vegan food weleens grote groepen consumenten kon aanspreken. Ze kozen als startplaats Utrecht, omdat het publiek in de Domstad trendy foodconcepten langer trouw blijft dan in Amsterdam, waar regelmatig iets nieuws is te vinden. “Wij wilden een platform creëren dat een breder publiek bereikt, wiens eetpatronen geworteld zijn in de fastfoodkeuken", vertelt Claessen. "We willen hen een toegankelijk vegan alternatief bieden voor fastfood.” Maan voegt daaraan toe: “De innovatie, de grondstoffen, de toeleveringsketens; er is de afgelopen jaren zoveel vooruitgang geboekt op het gebied van plantaardige alternatieven. En ook de eetgewoonten gaan steeds meer in de richting van een supergezonde, superenergieke keuken. Wij willen een stem zijn van deze nieuwe generatie."
20 items
Het duo werkte een jaar lang samen met chef-koks Kate Aldridge en Julian Bayuni om een plantaardig menu samen te stellen dat de eiwitten, aminozuren en onverzadigde vetten van natuurlijke vis nabootst. Uiteindelijk creëerden ze een menu van 20 items, die volgens hen de smaak, structuur en ervaring van traditionele sushi-rolletjes bieden. Bij Howie Roll is de 'makreel' gemaakt van duurzaam gewonnen jackfruit en bestaat de 'garnalentempura' uit 100% plant-based ingrediënten. Vegan sauzen, zoals gember-soja, sriracha aioli en pittige satésaus geven de sushi’s volgens de ondernemers ‘pit en diepgang’.
Snelle groei
Het restaurantconcept Howie Roll werd samen met CIRCUS Studio in Amsterdam ontwikkeld, dat met het investeringsbedrijf CIRCUS Ventures ook de groeiplannen financiert. Het interieur is afkomstig van het Amsterdamse Studio Ninetynine, dat met CIRCUS heeft samengewerkt. Alle bestellingen in de zaak worden gedaan via touchscreens. Afhaalklanten wachten in een met planten gevulde ruimte met banken en twee tafels tegenover de afhaalbalie. Gasten die binnen eten zitten in cabines op de tussenverdieping. Voedselbezorgers hebben hun eigen aparte ingang, die toegang geeft tot voedselkluisjes die rechtstreeks verbonden zijn met de productiekeuken achterin om de typische drukte en rommel van fastfoodrestaurants te vermijden. Maan is overtuigd van de groei die met Howie Roll is te realiseren: “Ik weet dat het raar klinkt nu we pas net onze eerste winkel hebben geopend, maar elk detail is ontworpen om snel te kunnen opschalen.”
Meer over Howie Roll in de aankomende uitgave van @FoodClicks. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Fast casualketen SLA opent nieuwe vestiging in Leiden
Formulenieuws – SLA heeft een nieuwe vestiging geopend in het centrum van Leiden. Samen met franchisenemers Berre en Munur opende de fast casualketen de eerste van een reeks nieuwe vestigingen. De formule wil groeien, ook in het buiteland.
Lees berichtToekomstProef zet in op leiderschap bij verduurzamen voeding in de zorg
Zorg - In een bomvolle zaal van de Koninklijk Visio in Huizen vond op donderdag 23 maart de aftrap van ToekomstProef plaats. Dit is een initiatief van St. Eten+Welzijn en een aantal strategische partners om het eten en drinken in zorginstellingen niet alleen beter te maken, maar ook meetbaar duurzamer.
Lees berichtFreshly Chopped opent in Amsterdam derde locatie
Formulenieuws –Freshly Chopped opent maandag 20 maart de derde locatie. De vestiging komt in Amsterdam Zuid-Oost aan het Bijlmerplein aan de rand van de Amsterdamse Poort. Freshly Chopped is een fastfoodconcept dat zich richt op gezonde, vers gemaakte producten.
Lees berichtEerste Aziatische taobento-sushishop opent in Almere
Horecaconcept - Zaterdag 4 maart is de eerste vestiging van taobento opengegaan in Nederland. Initiatiefnemers Justin Goes en Joost Labadie achter het horecaconcept hadden Almere uitgekozen als startlocatie. Bedoeling van de voormalige managers van Subway is dat het van origine Franse Aziatische foodconcept de komende jaren gaat groeien. Niet alleen in Nederland, maar ook daar buiten. In Frankrijk heeft taobento al...
Lees berichtHelloFresh gaat samenwerken met De Vegetarische Slager
Samenwerking – Maaltijdboxleverancier HelloFresh en De Vegetarische Slager gaan langdurig samenwerken. Omdat de groep consumenten die minder vlees wil eten groeit, wil HelloFresh vaker een maaltijd aanbieden met een vleesvervanger. De Vegetarische Slager gaat die vleesvervangers verzorgen.
Lees berichtValess doet pilot met thuisbezorging vegetarische maaltijden
Actie - Vleesvervangerproducent Valess opent een ‘pop-up kitchen’ in Amsterdam: een restaurantkeuken waar maaltijden worden bereid die alleen beschikbaar zijn voor bestelling. Klanten kunnen de vegetarische Valess gerechten exclusief via Uber Eats bestellen.
Lees bericht