Tabaksverkoop bij supermarkten per 1 juli beëindigd


De afgelopen week verschenen in diverse supermarkten informatieborden over het aanstaande tabaksverkoopverbod, zoals hier bij Hoogvliet

Rookwaren - Vanaf maandag 1 juli is het supermarkten en avondwinkels niet meer toegestaan tabaksproducten en rookwarenartikelen te verkopen. De afgelopen week verschenen in diverse supermarkten informatieborden over het aanstaande tabaksverkoopverbod.

Het Vakcentrum, de koepelorganisatie voor zelfstandige supermarktondernemers, vreest dat als gevolg van het verbod, tientallen zelfstandige ondernemers van supermarkten en avondwinkels de winkels zullen moeten sluiten. Een ontwikkeling die door de overheid zelf ook wordt onderschreven. Volgens de brancheorganisatie hebben zij niet alleen de tabaksomzet nodig om te kunnen voortbestaan, maar missen zij ook de aanloop van klanten voor rookwaren, die vervolgens ook andere producten kopen.

Raad van State

Begin dit jaar stuurde het Vakcentrum al een brief aan demissionair staatsecretaris van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waarbij de brancheorganisatie bezwaar maakte tegen het voorgenomen verbod op verkoop van tabak in supermarkten. Het Vakcentrum verwees in die brief naar het advies van de Raad van State waarin naar die Europese Dienstenrichtlijn verwezen wordt. Die richtlijn stelt dat een maatregel niet verder mag gaan dan nodig is. Daarbij plaatst de Raad van State ook kanttekeningen bij de effectiviteit, consistentie en proportionaliteit van het voorgestelde verbod. Het voorgenomen verbod is volgens het Vakcentrum onredelijk c.q. onevenredig gezien de enorme gevolgen voor het voorzieningenniveau in Nederland. De impact op met name kleinere supermarkten is groot. Deze ondernemers hebben volgens de belangenorganisatie de klant nodig die naast tabak in het verlengde nog allerlei andere boodschappen doet. Deze klant wordt nu de wijk, buurt of dorp uitgejaagd en gaat elders alle boodschappen doen. Dit betekent een aftakeling van de leefbaarheid op het platteland met alle sociaal economische gevolgen van dien. Eerder onderzoek van het Vakcentrum had al gewezen op de dramatische gevolgen voor zo’n 500 zelfstandige ondernemers als het tabaksverbod zou doorgaan.

Avondwinkels

Nu het verbod ingaat is het de vraag of iedereen zich aan het verbod houdt. Ondernemers die zich er niet aan houden riskeren een boete van de NVWA, die gaat handhaven. Maar stoppen betekent ook omzetverlies. Supermarkten die al gestopt zijn, geven aan tussen de 6 en 13 procent omzetverlies te lijden. Dat is niet alleen de verkoop van tabak, maar ook de logische bijverkoop van andere artikelen. Bij avondwinkels zal het percentage omzetverlies nog vele malen hoger liggen, omdat die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van de verkoop van drank en tabak. De meeste klanten komen bij een avondwinkel namelijk niet voor een krop sla.

2032

Verkoop van tabak en tabaksproducten mogen tot 2030 nog wel verkocht worden door tankstations. Gemakswinkels krijgen de tijd tot 2032. Daarna mag tabak alleen nog verkocht worden in tabaksspeciaalzaken.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Ton van Veen (Jumbo): ‘Meer klanten voorbode van hernieuwde groei’

Formulenieuws - Jumbo maakte vanochtend cijfers bekend over het eerste halfjaar, waarbij topman Ton van Veen tevens terugblikte op de eerste zes maanden van dit jaar, maar ook een perspectief schetst voor de nabije toekomst. De omzet steeg in het eerste halfjaar met een procentje, terwijl het marktaandeel vrijwel onveranderd uitkwam op 21%.

Lees bericht


Bierconsumptie horeca daalt eerste zes maanden met 1,9%

Analyse – Over de eerste zes maanden van dit jaar is de bierverkoop in ons land met iets meer dan 5 procent gedaald. Een daling van 1,9% deed zich voor bij de horeca. Bij de supermarkten was de daling met 6,6% nog groter. Opvallend was ook de forse daling in alcoholvrije bieren.

Lees bericht

Alex Miller nieuwe CEO Alimentation Couche-Tard

Benoeming - De Raad van Bestuur van Alimentation Couche-Tard Inc. heeft Alex Miller benoemd tot tot voorzitter van de Raad van Bestuur en Chief Executive Officer. Hij gaat de functies bekleden met ingang van 6 september 2024. Miller is momenteel de Chief Operating Officer van de onderneming, die in Nederland de tankstations van TotalEnergies-locaties exploiteert en ombouwt naar Circle K.

Lees bericht

Beta wordt Drive: dé brancheclub voor retail langs de weg

Tankstations - Belangenverenging Energie- en Tankstations (BETA) heet vanaf dinsdag 12 juni Drive, de retail infrastructuur vol energie. Dat laat de belangenvereniging weten op de eigen website, die ook volledig in de nieuwe look-and-feel van Drive is te zien. De belangenvereniging heeft tot de transformatie besloten tijdens de algemene ledenvergadering op landgoed Oranjerie Hydepark in Doorn.

Lees berichtLekkerland toont veel shopoplossingen op UNITI expo

Vakbeurzen - Op de UNITI expo in Stuttgart, een toonaangevende beurs op het gebied van tankstations, demonstreerde het Duitse Lekkerland tal van technische shopoplossingen. Als onderdeel van REWE is Lekkerland al langer bezig met het ontwikkelen van technische en onbemande shopoplossingen, die antwoorden geven op een toekomst waarin veiligheid, shopgemak en gebrek aan arbeidskrachten belangrijke thema’s zijn. Toch vergeet...

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid