‘Terrassen langer open en doorstroomlocaties open’


Coronamaatregelen – Als de daling verder doorzet in de ziekenhuisopnames dan kunnen er per 19 mei een aantal versoepelingen worden doorgevoerd. Terrassen zouden dan weer langer open kunnen, de doorstroomlocaties mogen hun buitenactiviteiten weer opstarten en sporten voor grotere groepen is dan weer mogelijk.

Tijdens de persconferentie van vanavond werden de stappen van het kabinet om de coronamaatregelen te versoepelen toegelicht door demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het kabinet blijft nog wel de beschikking houden over een soort pauzeknop als blijkt dat de komende dagen de ziekenhuisbezetting toch verder oploopt.

Er kan pas versoepeld worden als de ziekenhuisopnamen en ic-bezetting gemiddeld genomen over de laatste zeven dagen, met 20 procent is gedaald, in vergelijking met de piek van de derde golf. Dat is althans het advies  van het Outbreak Management Team (OMT). Op dit moment is dat nog niet het geval. Zijn die cijfers goed genoeg, dan kunnen de versoepelingen vanaf 19 mei ingaan.

De openingstijden van de terrassen kunnen dan worden uitgebreid van 06.00 uur tot 20.00 uur. Nu is dat nog van 12.00 uur tot 18.00 uur. Die verruiming is een aanvulling op het oorspronkelijke stappenplan, want aanvankelijk behoorde die verruiming niet tot de tweede stap. Voor de horeca is deze verruiming meer dan wenselijk. Op deze manier kunnen zij zich én richten op het ontbijt én op het diner.

Leisure

Ook het sporten buiten is voor maximaal dertig man toegestaan, alleen op 1,5 meter afstand. Jongeren tot en met 26 jaar mogen wel gezamenlijk buiten sporten en hoeven zich niet aan de 1,5 meter afstand te houden. Verder mogen sportscholen en binnenzwembaden weer open. Daarnaast mogen de sportaccommodaties weer buitenterrassen openen. Doorstroomlocaties buiten, zoals pretparken en dierentuinen, mogen zoals gezegd ook weer open, maar wel onder voorwaarden. Zo mag er één persoon per 10 vierkante meter worden toegelaten en moeten de binnenattracties gesloten blijven. “Zo is de Python-achtbaan in de Efteling wel open, maar Villa Volta niet,” aldus Rutte in zijn toelichting tijdens de persconferentie.

Volgende stappen

Eventuele volgende stappen worden bekend gemaakt op de coronapersconferentie, die gepland staat voor dinsdag 1 juni. “In de tussentijd blijft het noodzakelijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt, want dan kan er deze zomer weer veel meer, dat voorspel ik u,” aldus Rutte.

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws
Kabinet: ‘Alles kan weer open in 3 stappen’

Coronamaatregelen - Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. Toch gaat het kabinet versoepelen en wel in een drietal stappen. Waarom? We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Maar tijdens de persconferentie dinsdagavond waarschuwde minister Ernst Kuipers wel, want het zijn grote stappen, die snel achter elkaar.

Lees bericht

‘Mogelijk verdere versoepelingen voor de horeca’

Politiek - Het kabinet is van plan de coronamaatregelen verder te versoepelen. Gezien de cijfers van de ziekenhuisopnamen en de ic-bezetting zou dat ook mogelijk moeten zijn. Er liggen vooral plannen op tafel om sluitingstijd van de horeca en theaters te verruimen.

Lees bericht


© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid