TNO test voedselkeuzegedrag op Lowlands


Minister Robbert Dijkgraaf van OCW was een van de proefpersonen / Foto bij: Peter Werkhoven

Onderzoek – TNO en de Wageningse Universiteit (WUR) hebben op Lowlands gezamenlijk onderzoek gedaan naar het eetgedrag van festivalbezoekers. Het onderzoek maakt onderdeel uit van een breder onderzoek naar het eetgedrag van mensen, nu en in de toekomst.

Het onderzoek op Lowlands richtte zich op de voedselbeleving op een driedaags festival. Smaakt iets nog wel lekker als je weinig hebt geslapen of de hele dag naar muziek hebt geluisterd en hebt gedanst? Maar ook vragen als met wie eet jij het liefst samen en denk je dat we in 2050 met 10 miljard mensen nog hetzelfde eten als vandaag, staan centraal in het onderzoek.

Bites & Beats

Lowlands, het grootste muziek outdoor festival van Nederland, was  voor TNO een ideale locatie om onderzoek te doen. De festivalgangers konden naast optreden van bands en DJ's deelnemen aan het real-life wetenschappelijk experiment 'Bites & Beats: Food for the Future '. Een onderzoek wat draait om de vragen welke aken effect hebben op ons voedselkeuzegedrag en de smaakbeleving.

Waarden en normen

Vragen die in het onderzoek centraal staan, zijn: kunnen we bezoekers verleiden (nudgen) tot een duurzame keuze door informatie aan te bieden via verschillende zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken, proeven)? Vinden vleeseters een vegetarische snack best lekker als denken dat ze vlees eten? Kan het geven van objectieve informatie de voedselkeuze en smaakbeleving beïnvloeden, en versterkt of verzwakt dit de zintuigelijke effecten? En hoe hangt ons eetpatroon samen met onze waarden en normen? Om gewenst gedrag tot een maatschappelijke beweging te maken is het namelijk belangrijk de waarden en normen te vinden die mensen met verschillende sociaal‐culturele achtergronden met elkaar verbinden.

In totaal deden zo'n 250 festivalbezoekers (waaronder minister Robbert Dijkgraaf van OCW) mee aan het onderzoek, zij aten ieder 1 a 2 al dan niet vegetarische hotdogs en wat blokjes tofu,  hun huidgeleidingsrespons werd gemeten met een wearable, en zij vulden allemaal een uitgebreid vragenformulier in. Over enkele maanden zal blijken wat de resultaten zijn. In dit project werkt TNO samen met de bedrijven Kikkoman en Unilever en met universiteit Wageningen UR.

Bron: TNO/@FoodClicks

De proefpersonen wisten niet in alle gevallen wat ze te eten kregen

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

PLUS supermarkten starten met verkoop brood van gisteren

Supermarkt - PLUS zet een volgende stap in de strijd tegen voedselverspilling en start met de verkoop van brood van gisteren. Brood van de versafdeling dat niet op de dag zelf verkocht wordt, kost een dag later 25 cent, 50 cent of 75 cent. Brood van gisteren, is duidelijkherkenbaar door stickers en speciale borden en de volgende dag tot 11.00 uur te koop.

Lees bericht


Bekroonde Aziatische chef komt koken op festival Tomorrowland

Festival – Gaggan Anand, de meest bekroonde chef in Azië, komt koken op Tomorrowland. Dat laat de organisatie weten. Het restaurant van de Indische celebrity chef in Bangkok is gedurende vier opeenvolgende jaren verkozen tot ‘Beste Aziatische Restaurant’ in de ranglijst ‘World’s 50 Best’.

Lees bericht

Nieuwe WUR-methode haalt Rubisco-eiwit uit tomatenblad

Plantaardig - Wageningse onderzoekers zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. Bij toepassing op grote schaal komen meer plantaardige eiwitten beschikbaar om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden.

Lees bericht
Grolsch doet kartonnen draagtrays in de ban

Bierbrouwer - Bierbrouwer Grolsch neemt afscheid van de kartonnen festivaldraagtray en schakelt volledig over op herbruikbare draagtrays van gerecycled plastic. De bierbrouwer wil daarmee de hoeveelheid afval op de festivalterreinen verkleinen en meer bewustwording bij de festivalbezoekers realiseren.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid