Tomra lanceert API voor digitale statiegeldbon


QR-code scannen voor teruggave statiegeld

Statiegeld -  Emballage-automatenfabrikant Tomra heeft haar Digital Payout API voor een digitale statiegeldbon gelanceerd. De API zorgt ervoor dat consumenten die hun drankverpakkingen inleveren voor recycling, hun statiegeld terug kunnen krijgen via de app van de betreffende retailketen, in plaats van via een geprinte statiegeldbon.

De Digital Payout API zorgt ervoor dat winkels, recyclingcentra en systeembeheerders een koppeling kunnen maken tussen hun emballage-automaten en hun bestaande loyaliteitsapps, retailer apps of zelfscan-apps. Dit maakt het mogelijk om de emballage-inname geïntegreerd onderdeel te laten zijn van de digitale klantreis. Momenteel zijn er twee partijen die al met het systeem werken; één betreft de beheerder van het nationale statiegeldsysteem in Zweden en de ander betreft een grote supermarktketen in België.

QR-code

Om digitale uitbetaling te gebruiken, opent de consument eenvoudig de gekoppelde app en scant de QR-code op de emballage-automaat aan het begin van de recyclingsessie. Wanneer de sessie wordt beëindigd, krijgt de consument een melding dat er een digitale bevestiging van de transactie wordt verzonden. Het statiegeldbedrag verschijnt direct in de app als een digitale voucher om te scannen aan de kassa, of als een tegoed voor toekomstige aankopen via de app. Het is ook mogelijk om het bedrag via een bankrekening te laten uitbetalen.

Bron: Tomra/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

GS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes

Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden...

Lees bericht


Vijf grootste stations gaan plastic flesjes innemen

Statiegeld - Vanaf september kunnen reizigers op de vijf grootste treinstations in Nederland hun plastic flesjes met statiegeld inleveren. Op ieder flesje zit namelijk sinds 1 juli dit jaar 15 eurocent statiegeld. De inlevermachines zijn ook geschikt voor het inzamelen van blikjes, waar vanaf 31 december 2022 statiegeld op zit.

Lees bericht


Statiegeld op plastic flessen vrijwillig uitgebreid met sapflessen

Inzameling – Sinds juli 2021 geldt een statiegeldplicht voor kleine plastic flesjes van frisdranken en water. Voor producten die voor 100% uit sap bestaan, geldt deze statiegeldverplichting niet. Producenten van sap in flessen die voldoen aan de voorwaarden voor recycling kunnen vanaf nu wel vrijwillig deelnemen aan het statiegeldsysteem.

Lees bericht


Succesvolle pilot ISS Facility met reusable plastics bij PwC

Catering - ISS Facility Services is bij PwC een pilot gestart met reusable plastics op voedselverpakkingen. Doelstelling is om het gebruik van disposables in het bedrijfsrestaurant drastisch te verminderen of zelfs geheel te reduceren. De pilot verloopt succesvol en wordt na afronding wellicht uitgerold naar meerdere ISS-locaties.

Lees bericht

Reiziger doneert statiegeld Schiphol aan goede doelen

Statiegeld - Amsterdam Airport Schiphol, HMSHost International en Vermaat gaan gezamenlijk het statiegeld voor kleine PET-flesjes doneren aan goede doelen van Amref Flying Doctors en Made Blue. Deze twee goede doelen gaan het geld gebruiken om projecten voor schoon drinkwater in Afrika te financieren, maar ook voor veilige sanitaire voorzieningen en goede hygiëne.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid