Topchefs in jury Nederlandse finale Bocuse d'Or

Wedstrijd - Maandag 18 september vindt de Nederlandse finale van Bocuse d’Or plaats tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Zeven topchefs nemen plaats aan de vakjurytafel. Aan hen de taak om de chef te kiezen die Nederland culinair mag vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in het Noorse Trondheim. Vijf finalisten en hun commis gaan de strijd met elkaar aan.
Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, François Geurds, heeft de jury voor de Nederlandse finale samengesteld. “Het is geweldig om samen met deze topkoks te mogen jureren. Het is een vakjury van SVH Meesterkoks en chefs die geëerd zijn met vele Michelinsterren. Fantastisch dat zij 18 september acte de presence geven bij de Nederlandse finale op Gastvrij Rotterdam. Uiteindelijk kiezen zij de winnaar die Nederland mag gaan vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Trondheim volgend jaar maart”, aldus Geurds.
De juryleden zijn:
- Cees Helder, SVH Meesterkok en de eerste driesterrenchef van Nederland
- Stefan van Sprang, Aan de Poel**, Amstelveen
- Jarno Eggen, SVH Meesterkok, De Groene Lantaarn**, Staphorst
- Alain Caron, Café Caron (Bib Gourmand), Petit Caron, Cantine de Caron en de Gouden Reael, Amsterdam
- Richard van Oostenbrugge, 212**, De Juwelier*, Bistro de la Mer*, De Mark, Amsterdam
- Jan Smink, Smink*, Wolvega
- François Geurds, SVH Meesterkok, FG Restaurant**, FG Food Labs*, Rotterdam
Keukenjury
De vakjury zal op de wedstrijdvloer worden bijgestaan door een keukenjury. Deze bestaat uit SVH Meesterkok André van Doorn en SVH Meesterkok Marco Poldervaart ('t Havenmantsje in Harlingen). Poldervaart is tevens de wedstrijdleider in Rotterdam. Van Doorn en Poldervaart kennen de wedstrijd als geen ander: ze waren ooit zelf deelnemer / coach en commis.
Hygiëneprijs
Ook wordt er dit jaar weer een hygiëneprijs namens partner Tork uitgereikt tijdens de finale. Deze prijs is voor de chef-kok die tijdens de wedstrijd het meest hygiënisch te werk gaat.
Presentatie
De presentatie van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or ligt in handen van televisiekok Mounir Toub. Net als voorgaande editie verzorgt hij de presentatie van de wedstrijd. Mounir Toub is bekend van 24Kitchen, Kook mee met MAX en andere programma’s.
Deelnemers zijn:
- Chef: Louis Craninckx, Commis: Yop Husken, Restaurant: Odille, Sint-Oedenrode
- Chef: Jos van der Noll, Commis: Valentijn van Rouwendaal, Restaurant: Le Nord, Bilthoven
- Chef: Djailany van de Laarschot, Commis: Nick Slegers, Restaurant: Nastrium, Helmond
- Chef: Mitchell Tromp, Commis: Sven Faasen, Restaurant: Cuisine d' Amis, Oostvoorne
- Chef: Marco van der Wijngaard, Commis: Stijn de Jong, Restaurant: ’t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht
De opdracht
De opdracht die de finalisten moeten uitvoeren is het bereiden van een vis- en een vleesgerecht met verplichte ingrediënten als zalm, mosselen, kalfshaas, zwezerik en kalfswang. Beide gerechten moeten worden begeleid door drie garnituren en een saus.
Bocuse d’Or
De grote wereldfinale om Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in de Franse stad Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals Bocuse d’Or Europe in Europa, Copa Azteca voor Zuid-Amerika en Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon.
Bron: Bocuse d’Or/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Meer dan 4000 horecazaken in half jaar dicht volgens KvK
Horeca – Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel zouden tussen begin januari en eind juni dit jaar 4.058 horecaondernemers hun bedrijf hebben beëindigd. Dat zijn er aanmerkelijk meer dan de 141 horecazaken die KvK meldt in de periodieke faillissementscijfers.
Lees berichtVan Gelder neemt horecaleverancier Vers Select over
Overname - Van Gelder groente & fruit heeft per 1 oktober de AGF horecagroothandel Vers Select uit Oud-Beijerland overgenomen. De positie van Van Gelder als AGF-groothandel voor de foodservice wordt door de overname aanzienlijk versterkt.
Lees berichtNice to Meat in de race voor beste steak ter wereld
Verkiezing - De Nederlandse horecaslagerij en vleesimporteur Nice to Meat in Almere is vorige week tijdens de internationale World Steak Challenge – de ‘Oscars voor steaks’ – volop in de prijzen gevallen. Een tachtigkoppige vakjury van slagers en chefs bekroonde de inzendingen van Nice to Meat met maar liefst acht gouden medailles, twee zilveren medailles en een bronzen medaille. Uit de winnaars...
Lees berichtSVO vakopleiding food neemt Horeca Academie over
Overname - SVO vakopleiding food, mbo-vakopleider en trainer in de foodsector, maakt de overname bekend van de Horeca Academie. Door het samengaan van beide organisaties versterkt SVO vakopleiding food het aanbod aan hoogwaardige opleidingen en innovatieve trainingen aan (toekomstige) culinaire professionals.
Lees berichtTrendwatcher Scholtens ziet ons lijden aan digitale obesitas
Event – “We zijn allemaal verslaafd aan digitale dopamine, en lijden hierdoor in een bepaalde vorm aan digitale obesitas”. Woorden van trendwatcher Jeanneke Scholtens van Buro Zorro tijdens de workshop die zij gaf op Gastvrij Rotterdam bij een bijeenkomst van FoodserviceXS.
Lees berichtSheraton Amsterdam maakt bier van overtollig brood
Voedselverspilling – Sheraton Amsterdam Airport Hotel gaat werk maken van een duurzamere toekomst en introduceert ‘Gouden Brood’, een innovatief bierconcept waarbij overtollig brood uit de keukens van Sheraton Amsterdam als voornaamste ingrediënt wordt gebruikt. Met dit nieuwe initiatief wil hotel een deel van de voedselverspilling terugdringen en zijn steentje bijdragen aan een duurzame wereld. Het ‘Gouden Brood'-bier is vanaf eind...
Lees bericht