Totale horeca-omzet daalt met 0,7 procent


Cijfers - De omzet in de totale horeca is in 2012 gedaald met -0,7%. Daarmee valt de daling gezien de gehele economische teruggang relatief erg mee. De consument bezoekt zelfs vaker het restaurant, maar besteedt daar per bezoek net wat minder wat neerkomt op een vrijwel gelijke omzet in 2012 (-0,3%). De hotels hebben zich zelfs mogen verheugen op meer overnachtingen met als resultaat +0,9% stijging. Dit blijkt uit de Essential-cijfers van onderzoekbureau Foodstep, die morgen worden gepresenteerd en in de decmeber-editie van FoodClicks al op hoofdlijnen werden gepubliceerd.  De cijfers zijn in samenwerking met belangrijke brancheorganisaties samengesteld. Het is de 14e keer dat een editie van ‘Foodservice Essentials Nederland’ wordt uitgebracht. Ondanks de betere hotelovernachtingen is ook dit jaar het omzetoverzicht voor de verschillende kanalen in Foodservice overwegend roodgekleurd. In 2012 zijn de totale consumentenbestedingen binnen foodservice met -1,2% afgenomen (van 18,1 naar 17,9 miljard euro). Met name het petrolkanaal (-3,7%) en de catering sector (-1,8%) hebben in moeten leveren. De zorgsector (-2,7%) en de bedrijfscatering (-2,4%) blijven zorgen baren. Hoewel de fastservice sector voorgaande jaren nog redelijk stabiele resultaten liet zien, viel daar dit jaar klappen. We zien de consumentenbestedingen binnen deze sector in 2012 met -2,7% fors teruglopen. Ook de drankensector laat wederom een grondige afname zien van -2,2% omzetverlies. De horeca bestedingen zijn in totaal met -0,7% licht teruggelopen: van 12,9 naar 12,8 miljard euro. De foodservice sectoren die het dichtst bij foodretail liggen blijven groeien. Gefaciliteerde horeca bij recreatie (1,7%), detailhandel (5,1%) en vervoer (2,3%) blijven winnaars en boekten ook dit jaar dikgedrukte zwarte cijfers. Bron: FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid