‘Transitie naar plantaardig vraagt om concrete maatregelen’

Discussie -Transitie naar plantaardig voedsel vraagt keuze voor concrete maatregelen, concluderen Politiek, bedrijfsleven en NGO op Plant the Future diner.
Tijdens het tweede Plant The Future diner, onlangs gehouden in Nieuwspoort, onderstreept Minister Adema zich te willen inzetten voor de kabinetsdoelstelling rond ons eetpatroon, namelijk een 50/50 verhouding plantaardige/dierlijke eiwitten. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, benadrukt tijdens deze avond de rol van de voedselomgeving in de eiwittransitie. Deze oproepen vinden veel steun aan de tafels waar bedrijfsleven, banken, supermarkten, boeren, wetenschap, NGO's en politici van verschillende partijen zich hebben verzameld op initiatief van de Transitiecoalitie Voedsel (TcV).
Nieuwe normaal
Onder de noemer 'Plantaardig het Nieuwe Normaal' wordt aan de tafels nagedacht over de oproep van TcV kwartiermaker Natascha Kooiman om tot concrete maatregelen te komen. Ten opzichte van vorig jaar valt op dat er naast koplopers, veel meer gangbare partijen aanwezig waren. Jonathan Karpathios, Chef van The Farm Kitchen, laat de gasten aan tafel proeven hoe we zonder vlees, vis en zuivel naar een lekker en toekomstbestendig voedselpatroon kunnen.
Duurzame voedselomgeving
Dit jaar sprak het kabinet zich uit over een doelstelling voor de eiwittransitie – de overgang naar een eetpatroon met minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten – en benadrukt zij het belang van een actieplan. Kooiman, initiatiefnemer van het Plant The Future diner, stelt dat het bedrijfsleven en de boeren een grote verantwoordelijkheid hebben, maar dat overheid juist ook een cruciale rol dient te spelen bij de eiwittransitie: “We zijn in een nieuwe fase aangekomen. De tijd van agendasetting wordt nu langzamerhand een tijd van het komen tot concrete acties, maatregelen en wet- en regelgeving. Koplopers moeten worden beloond en achterblijvers moeten worden gestimuleerd.”
Kwartiermaker Natascha Kooiman bood aan Minister van Landbouw Natuur & Voedselkwaliteit Piet Adema een 10-puntenplan aan. Dit plan met de titel ‘Plantaardig Het Nieuwe Normaal’ kent aanbevelingen om de omslag naar een gezond, duurzaam en meer plantaardig eetpatroon te versnellen en in beleid te verankeren. “De voedselomgeving – aanbod, reclame en straatbeeld – is de belangrijkste bepaler van ons eetgedrag, zo toont wetenschappelijk onderzoek aan. Daarom ligt de focus in het plan op concrete maatregelen die genomen kunnen worden voor een duurzamere, plantaardigere en gezondere voedselomgeving.” Volgens minister Piet Adema heeft de eiwittransitie een belangrijke rol in de landbouw van de toekomst. “De hele keten moet die transitie helpen vormgeven zodat de boer ook een verdienmodel heeft. Ik ga me inzetten voor de eiwittransitie en de kabinetsdoelstelling van 50% plantaardige consumptie. We hebben iedereen nodig, ik wil ook met alle sectoren in gesprek dus blijf me aan mijn jasje trekken.”
Kansen
Bedrijven benadrukken tijdens het diner de kansen van de eiwittransitie voor Nederland als eiwitland. David Fousert CEO van Royal AVEBE: "De plantaardige revolutie biedt volop kansen voor ons als bedrijf, voor onze boeren, de akkerbouwsector en Nederland. Wij zijn onderdeel van de oplossing en hebben van de overheid een integrale aanpak nodig, door de ketens heen. Duidelijke keuzes maken en vooral samenwerking.” Bart Grobben van de Nieuwe Melkboer gaf aan hoe zijn bedrijf van traditioneel melkveebedrijf is omgeschakeld naar een sojaproducent. Grobben benadrukte dat er noodzaak bestaat om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten op wereldniveau in balans te brengen, maar ook dat juist Nederland in een luxepositie zit om te bewerkstelligen.
Meer plantaardige werklunches
Verschillende aanwezige bedrijven gaven aan dat ze hun personeel graag een gezonde, duurzame en meer plantaardige lunch willen bieden. Fabiano Giavarra, verantwoordelijk voor duurzaamheid binnen Schneider Electric: “Dit is makkelijker als de werkgever een fikse korting mag geven of de gehele kosten op zich neemt. Ondersteuning vanuit de overheid om dit belastingtechnisch interessanter te maken zou andere werkgevers kunnen motiveren ook voor duurzame en gezonde werklunches te gaan”. Managing Director van Compass Group, Kef van Helbergen, beschreef hoe de cateraar met 450.000 gasten per week inzet op plantaardig: “Onze reis naar een betere wereld luidt een nieuwe werkelijkheid in, namelijk dat onze gasten meer plantaardig eten. Om dat te bereiken, maken we een plantaardige eetomgeving het nieuwe normaal. In steeds meer van onze restaurants is maar liefst 80% van ons aanbod plantaardig. Hiermee zorgen we dat onze gasten duurzamer en gezonder gaan eten zonder ongewenste keuzes te verbieden. In een grote pilot testen we wat een plantaardige eetomgeving betekent voor gasttevredenheid en klanttevredenheid, maar ook wat het effect is op CO2 uitstoot en de voedingswaarde van ons productaanbod.”
Bron: TcV/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Sodexo lanceert CO2-neutrale Carbono Cero-recepten
Catering – Onder de naam Carbono Cero lanceert Sodexo CO2-neutrale recepten. De Louisiana Burger en Double Dip Korean Wings zijn twee van de eerste acht recepten die inmiddels al op enkele locaties van Sodexo te verkrijgen zijn.
Lees berichtFSIN: ‘Nederland geeft meer geld uit aan eten en drinken’
Analyse - Nederlanders geven steeds meer geld uit aan eten en drinken. In 2023 groeit de foodmarkt naar een omzet €68,9 miljard; dat is een toename van 3,9%. De omzetstijging komt niet alleen door de prijsverhogingen. Consumenten eten en drinken ook vaker buiten de deur en kiezen in de supermarkt steeds meer voor luxe en gemak. Dat blijkt uit de FSIN Beleidsmonitor 2023 die...
Lees berichtColruyt introduceert Spar For You gericht op B2B-klanten
Buitenland – De Belgische Colruyt Group introduceert ‘Spar For You’, een nieuw foodserviceconcept gericht op de B2B-klanten van de retailgroep. Het gaat om een 24/7 cateringconcept dat volgens de retailorganisatie past bij de tegenwoordige manier van consumeren binnen een bedrijf met uitdagingen, zoals flexibel werken, werken in shiften en de ‘on-the-go’ consumptie.
Lees berichtHuuskes biedt nieuw gepersonaliseerd bestelplatform
Zorg – Totaalleverancier Huuskes in Enschede heeft de eigen Huuskes Shop vernieuwd en deze gepersonaliseerd in vier verschillende bestelplatforms. Waar voorheen de klanten allemaal in dezelfde webshop omgeving zaten, worden zij vanaf dit jaar in vier verschillende webshops onderverdeeld: ziekenhuizen, kleinschalig wonen, grootschalige keukens en restaurants & catering.
Lees bericht11.100 horecabedrijven moeten definitieve NOW berekening nog aanvragen
Financieel - Werkgevers in de horeca- en cateringsector, die in de vier aanvraagperiodes tussen oktober 2020 en september 2021 gebruikmaakten van de NOW-regeling hebben in veel gevallen nog geen definitieve berekening van de NOW-regelingen aangevraagd. Het gaat om de NOW-aanvragen NOW 3.1, 3.2, 3.3 en 4. Zo’n 11.100 bedrijven hebben daarvoor nog een kleine maand de tijd. Om de bedrijven daarop te wijzen komt het UWV,...
Lees bericht‘Meer flexibelere kantoorbezetting lukt met verleiden’
Onderzoek – 44% van de hybride werkende kenniswerkers is te verleiden om op een andere dag naar kantoor te komen dan ze nu doen. Daarmee kunnen piekmomenten op kantoor worden voorkomen. De piekdagen op kantoor zijn nu maandag, dinsdag en donderdag terwijl woensdag en vrijdag het minst populair zijn. Medewerkers zijn vooral goed te verleiden met een gratis lunch of diner op...
Lees bericht