Trendwatcher Scholtens ziet ons lijden aan digitale obesitas


Als je weet waar het verlangen ligt bij de consument, kun je daar als merk op inspelen, aldus trendwatcher Jeanneke Scholtens (l)

Event – “We zijn allemaal verslaafd aan digitale dopamine, en lijden hierdoor in een bepaalde vorm aan digitale obesitas”. Woorden van trendwatcher Jeanneke Scholtens van Buro Zorro tijdens de workshop die zij gaf op Gastvrij Rotterdam bij een bijeenkomst van FoodserviceXS.

Open en indrukwekkend was trendwatcher Jeanneke Scholtens tijdens de workshop van FoodserviceXS. De bijeenkomst richtte het vizier op het jaar 2050. Als ‘toekomstonderzoeker met een fikse verslavingsgevoeligheid’ wist zij als geen ander dat elk mens tegenwoordig verlangt en hunkert naar iets teveel. Of dat nu het kopen van mode, drinken, seks of eten is, elk mens heeft zijn eigen verlangen. Het teveel ervaren we als belonend; het is een oerinstinct. Als marketeer is daarop in te spelen met een merk volgens Scholtens, want als je weet waar het verlangen ligt, heb je de toekomst in handen.

Pleasure Please

Thema van Scholtens verhaal was ‘Pleassure Please’. De komende vijf jaar zal de consument op zoek gaan naar genot, euforie, geluk en zingeving. “We stoppen van alles in onze mond, in ons brein aan voeding om dit te vinden. Alles draait om verlangen”. Ook het gebruik van TikTok, past in die honger naar meer en meer. “We worden gestuurd door drijfveren, door begeerte: naar wat we willen voelen, proeven, horen, hebben”. Aan de andere kant is er ook de wens om gezonder en duurzamer te leven, waardoor een aantal zaken lastig wordt. We zullen keuzes moeten maken, hoe lastig ook. “Maar wat heeft de toekomst voor ons in petto als we de meeste genotsmiddelen van ons lijstje strepen in het kader van onze gezonde levensstijl?”

Zingeving

Zelf moest zij ook op zoek naar nieuwe zingeving, omdat een aantal zaken van haar lijstje waren verdwenen. Die zoektocht naar haar eigen zingeving bracht haar naar een viertal kwadranten, waar marketeers voor hun merk  gebruik van kunnen maken: Pleasure, Happiness, Danger & Purpose. Want het verlangen naar een van de vier kun je doorvertalen naar de 'richting van je merk':  sensational, trantric, brave of sacred. Als merk kun je daarin een keuze maken, die best mag een beetje mag schuren, maar wel in lijn moet zijn met datgene wat je wilt zijn en waar je kernwaarden als merk liggen. Als voorbeelden noemde zij de Unhappy meal van Burger King of Amazonian Colorado bier waar de prijs afhankelijk is van de hoeveel bomen die in het Amazonegebied worden gekapt. Hoe minder bomen er verdwijnen, des te goedkoper het bier. Maar ook warenhuis Hema durft volgens Scholtens te verrassen en soms grenzen op te zoeken.

Workshop

Tijdens de workshop werd met deze kwadranten en stijlen gespeeld door de markteers en gekeken in hoeverre het doorvertalen van de theorie inzetbaar zouden kunnen zijn op de eigen merken.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Jubileumeditie van Gastvrij Rotterdam breekt alle records

Vakbeurzen - Gastvrij Rotterdam vierde de afgelopen drie dagen haar 10e editie. De beurs in vijf de hallen van Rotterdam Ahoy was met 500 deelnemende bedrijven volledig uitverkocht, waarmee deze editie de grootste tot nu toe is. Ook werd met 18.559 bezoekers een recordaantal gerealiseerd.

Lees bericht


Finalisten van de HANOS Gouden Koksmuts zijn bekend

Vakwedstrijd - Tijdens de voorronde in de wedstrijdarena van het Gastronomisch Gilde op Gastvrij Rotterdam streden 11 deelnemende teams om een plek in de finale van de HANOS Gouden Koksmuts. De jury selecteerde 6 finalisten en het Gastronomisch Gilde vergeeft in de komende maanden nog 1 wildcard. Deze finale vindt plaats op maandag 8 januari 2024 tijdens de Horecava.

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid