TV-kok London Loy maakt recept Vrijheidssoep
![](/images/made/uploads/Vrijheidssoep_London_Loy_(2)_(Medium)_1080_720_90.jpg)
Actie - London Loy maakt dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep. De chef, bekend van het televisieprogramma Koffietijd, zijn kookboeken en zijn deelname aan Expeditie Robinson is daarmee de smaakmaker van de Vrijheidsmaaltijden. De Vrijheidsmaaltijden worden mogelijk gemaakt door vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).
Op 5 mei worden in he hele land Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kunt geven. London Loy maakte een Vrijheidssoep, die door iedereen gemakt kan worden. De soep is ook in blik verkrijgbaar. “Het recept mogen bedenken is een eervolle taak”, aldus London. “Als ik mensen kan helpen over vrijheid na te denken, ben ik al heel blij. Of dat nou met soep, een ander gerecht, of alleen een gesprek is.”
Surinaams
Een befaamd Surinaams gerecht, maïspap, vormde de inspiratie voor Londons Vrijheidssoep. “Om toch mijn roots er een beetje in te houden. En maïssoep is gewoon lekker: zoet, romig en je kunt het ook nog pittig maken.” Het recept van de Vrijheidssoep is te vinden op de website van Vrijheidsmaaltijden.
5 euro
De soep wordt niet direct door het Nationaal Comité 4 en 5 mei verkocht, maar deze wordt verkocht aan regionale kwartiermakers. Zij bepalen hoe zij deze verder verspreiden in hun regio, bijvoorbeeld via organisatoren van Vrijheidsmaaltijden, maar ook op andere manieren zoals lokale initiatieven of winkels. Een deel van die afhaalpunten staat op de vrijheidsmaaltijdenkaart. De maximale prijs die zij doorberekenen is 5 euro per blik.
Bron: FoodCabinet/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
‘Koken maakt kinderen gelukkiger en gezonder’
Onderzoek - Kinderen die op jonge leeftijd lol krijgen in (meehelpen met) koken, lopen niet alleen minder kans op overgewicht en gezondheidsproblemen, maar zijn ook mentaal stabieler. Bovendien ontwikkelen ze belangrijke sociale vaardigheden en leren ze beter rekenen en plannen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschapsjournalist Mark Mieras voor Méér Muziek in de Klas!
Lees berichtLa Place lanceert campagne met tv-kok Nick Toet
Formulenieuws - In samenwerking met Nick Toet, bekend als kok en tv-presentator, gaat foodserviceformule La Place op pad om Nederland te inspireren om te kiezen voor gezond en beter eten. Daarvoor wordt een Good Truck ingezet, die voor zien is van verse kruiden en groenten.
Lees berichtDertig kinderen koken grootste Vrijheidsmaaltijd van Amsterdam
Actie - Op zondag 5 mei vult de Centrale Markthal zich met ruim 300 Amsterdammers om tijdens de grootste Vrijheidsmaaltijd van de stad te genieten van de Vrijheidssoep. Dertig kinderen koken de soep voor jong en oud om samen de vrijheid te vieren.
Lees berichtVrijheidsmaaltijd op 5 mei op GVB-pont bij Amsterdam
Events – Tijdens 5 mei worden er in Nederland door 4 en 5 mei comités verschillende Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Het Amsterdamse comité organiseert op Bevrijdingsdag een Vrijheidsmaaltijd op de Vrijheidspont, te weten de GVB-pont bij Amsterdam Centraal.
Lees bericht